bezcukrowy keto syrop

Bezcukrowy keto syrop klonowy (LowCarb, Vegan)

Bezcukrowy keto syrop klonowy, czyli syrop do pankejków

Czy Wam także brakuje syropu do polewania naleśników czy pankejków…? Albo takiego, który można dodać do kawy czy jogurtu z granolą…? No właśnie – jest z tym niemały problem. Mimo, że dostępność tego typu produktów jest całkiem duża, to niestety większość z nich bazuje na niezbyt zdrowych i przyjaznych diecie ketogenicznej substancjach słodzących takich jak sukraloza czy maltitol. A i do zagęszczania używa się w nich zazwyczaj mało przyjemnych zagęszczaczy…

WSZYSTKO O KETO SŁODZIKACH
Jeśli chcecie dowiedzieć się dlaczego wspomniane substancje słodzące nie są zalecane, zapraszam do zapoznania się z artykułem o keto słodzikach.

Jeśli zatem oprócz wartości makroskładników widniejących na etykiecie, zależy Ci także na zdrowiu, to brak jest tak naprawdę realnych opcji, jeśli chodzi o keto syropy. Ja jak do tej pory korzystałam z produktów dostępnych w USA, które kupowałam w sklepie internetowym iHerb. Można tam znaleźć kilka całkiem rozsądnych propozycji, jeśli chodzi o keto syropy klonowe, głównie słodzonych erytrytolem lub allulozą. Jednak – nie ukrywajmy – są to produkty dość drogie, zwłaszcza w stosunku do składu użytego do ich produkcji. Ot trochę erytrytolu i zagęstnika. Mimo, że taki keto syrop to nie jest coś, czego używa się codziennie, to tak czy siak nie jest to opłacalne…

Dlatego postanowiłam stworzyć swój własny keto syrop! Wyszedł naprawdę niezły i myślę, że przypadnie Ci do gustu… 🙂

Bezcukrowy keto syrop klonowy – składniki

Keto słodzidło

Wybierz keto słodzik w proszku z dozwolonych keto produktów. Najlepiej jeśli byłaby to alluloza, ewentualnie erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Każda ze wspomnianych substancji wymaga trochę innego podejścia i dopasowania ilości zagęstnika. Szczegóły znajdziecie w sposobie przygotowania oraz w adnotacjach do przepisu.

keto syrop
keto syrop

Błonnik akacjowy

Błonnik akacjowy to świetny i bardzo przyjazny diecie ketogenicznej zagęstnik. Pozwala uzyskać syrop o jednorodnej, a zarazem aksamitnej formule. Jest jednocześnie zgodny z dietą wegetariańską oraz wegańską. Opcjonalnie można go zastąpić żelaty lub gumą guar (cięższa do rozpuszczenia).

Aromat

Możecie syropowi nadać dowolny smak za pomocą ekstraktów lub kropelek smakowych. Ja użyłam ekstraktu waniliowego oraz ekstraktu klonowego. Można także skorzystać ze sproszkowanej wanilii.

TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu