Dzisiaj chciałabym podzielić się z Tobą wyjątkowym przepisem na Keto Ciasto Dyniowo – Pomarańczowe. To pyszne i zdrowe ciasto, które doskonale wpisuje się w ramy diety ketogenicznej. Jeśli jesteś w pełni gotowości na wyjątkowe kulinarne doznania, to ruszamy z pieczeniem!
Czym Jest Keto Ciasto Dyniowo – Pomarańczowe?
Keto ciasto dyniowo – pomarańczowe to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników diety niskowęglowodanowej, którzy pragną cieszyć się smakiem ciasta, nie naruszając przy tym zasad diety. To połączenie intensywnego smaku dyni z nutą pomarańczy, które nadaje ciastu niezwykłego charakteru.
Zapraszam na koloroterapię!
To keto ciasto ma tak piękny pomarańczowy kolor, że aż miło popatrzeć! Stanowi idealny kontrast dla tego, co dzieje się za oknem. I ma moc uzdrawiania z jesiennej depresji! Niestety efekt znika wraz z ostatnim kawałkiem, ale zawsze to coś… 😉
To już drugie ciasto dyniowe na blogu, co jest chyba najlepszym dowodem na to, jak bardzo uwielbiam dynię. Najbardziej zaś właśnie w deserach.
Jakich składników potrzebujesz?
- Dynia: U mnie Hokkaido. Ma piękną, intensywnie pomarańczową barwę i można spożywać ją ze skórką. Do ciasta należy użyć dyni uprzednio upieczonej.
- Pomarańcza: Nadaje wspaniałego aromatu. Do ciasta zużywamy zarówno miąższu, jak i skórkę.
- Jajka: Standardowy element ciast. Stanowią źródło białka oraz tłuszczów i nadają właściwą konsystencję.
- Mleko i jogurt kokosowy: Dodają zdrowych tłuszczów i nadają kremowej konsystencji.
- Mąka kokosowa: Zagęstnik masy oraz źródło błonnika.
Dlaczego Keto Ciasto Dyniowo-Pomarańczowe Jest Wyjątkowe?
Ciasto dyniowo – pomarańczowe stanowi doskonałą propozycję dla każdego, kto pragnie cieszyć się słodkim smakiem, nie rezygnując z diety ketogenicznej. Połączenie dyni i pomarańczy sprawia, że to ciasto ma niezwykły smak. Dynia to bogate źródło beta-karotenu, witaminy A, a także błonnika, który wspiera trawienie. Natomiast dodatek pomarańczy nadaje ciastu nie tylko soczystości, ale także wspaniałego aromatu. Dzięki zastosowaniu mąki kokosowej i erytrytolu to ciasto może stać się częścią Twojej diety bez obaw o naruszenie stanu ketozy.
Ciasto dyniowo- pomarańczowe
Składniki
Ciasto
- 285 gram dynia Hokkaido upieczona do miękkości
- 1 szt. pomarańcza (sok z niej wyciśnięty, razem z miąższem)
- 1/2 szklanki mleko kokosowe
- 160 gram jogurt kokosowy
- 6 łyżek erytrytol ewentualnie ksylitol lub cukier kokosowy
- 40 gram mąką kokosowa
- 3 szt. jajka
- 1 łyżka skórka pomarańczowa (u mnie suszona)
Polewa
- 1/4 szklanki mleko kokosowe
- 1 łyżka żelatyna płaska
- 2 łyżki karob lub kakao
- 2 łyżki olej kokosowy
Sposób przygotowania
Ciasto
- Piekarnik nastawić na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza jajkami zmiksować na gładką masę. Rozdzielić żółtka od białek i dodać je do masy dyniowej. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Ostrożnie wmieszać je do masy dyniowej. Dodać skórkę z pomarańczy. Delikatnie przelać ciasto do lekko natłuszczonej silikonowej formy lub też metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 -45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Polewa
- Wlać mleko do garnuszka i posypać po wierzchu żelatyną. Poczekać aż lekko napęcznieje. Następnie podgrzać chwilę. Dodać karob i olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę przestudzić i polać ciasto.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Dzień dobry mam pytanie odnośnie formy ile ma cm ?
Hej Karolina, ja używałam okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm.
Dziękuje z informacje 🙂
Do usług 🙂
czy 285 gram dyni to masa przed upieczeniem czy po?
Mleko kokosowe z puszki czy z kartonu?
Witaj Doris,
285 gram to masa dyni już po upieczeniu. Jeśli chodzi o mleko kokosowe, to używałam tego z kartonu (nie może być to napój).
Pozdrawiam i życzę miłego pieczenia! 🙂