Keto zoodles

Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami (Paleo, LowCarb)

Cukiniowe tagliatelle – nowa forma makaronu z cukinii

Dzisiaj kolejna odsłona makaronu z cukinii, tym razem w postaci grubszych wstążek, czyli tagliatelle. Na blogu pojawiało się już co prawda spaghetti z cukinii, czyli tzw. zoodles. Jednak do ich przygotowania potrzeba zazwyczaj bardziej zaawansowanych narzędzi, jak chociażby nożyk do julienne lub spiralizer.

Cukiniowe tagliatelle przygotujemy natomiast przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw, którą każdy z Was posiada pewnie na kuchennym wyposażeniu… Po prostu robimy paski z cukinii tak, jak byśmy ją obierali ze skórki.

Co ciekawe praktycznie każdy mój przepis na makaron z cukinii jest z krewetkami… Przypadek? 🤔

Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami, czyli ostatnie podrygi lata

Jak już mamy tagliatelle z cukinii, to reszta to już bułka z masłem. 😛

Danie to jest bardzo lekkie, świeże i takie typowo wakacyjne. To chyba za sprawą tych pomidorków i ogólnej kolorystyki. Także trzeba korzystać, póki jeszcze lato jest z nami. Bo potem to już pora na wyciągnięcie grubych dział w postaci cięższych, bardziej sycących i rozgrzewających dań.

Nie wiem jakie są Wasze odczucia, ale ja już czuję jesień w powietrzu… Dni co prawda nadal dość ciepłe, ale poranki i wieczory chłodne. No i dużo szybciej zapada zmierzch. Nie ukrywam, że jest mi smutno z powodu odchodzącego lata. No ale przecież taki mamy klimat… 😉

Keto makaron z cukinii
Keto tagliatelle z cukinii z krewetkami i pomidorkami

Wkrótce czas na dynię!

Nie pozostaje nic innego jak mieć nadzieję, że trafi się jeszcze kilka cieplejszych dni we wrześniu… Albo trzeba się przenieść gdzieś, gdzie temperatury bywają wyższe…

Jesień jednak ma także swoje jasne oblicze. Na przykład sezon dyniowy… Uwielbiam dynię i wszystko, co można z niej wyczarować, więc już się nie mogę doczekać! Oby udało mi się tylko zmieścić ją w makrach… 😛

Jeśli chodzi o cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami nie musicie się martwić. Na pewno wpasuje się w makra, nawet na diecie ketogenicznej!

Warzywa sezonowe czy całoroczne?

Póki czas trzeba korzystać jeszcze z obfitości sezonowych dóbr natury – pomidorów, cukinii czy świeżych ogórków. Bo one niedługo odejdą w niepamięć na kilka długich miesięcy.

Co prawda w supermarketach można je kupić przez okrągły rok. Jednak czuć wyraźną różnicę w smaku. Ja powstrzymuję się od kupowania zarówno świeżych ogórków, jak i pomidorów poza sezonem ze względu na dużo niższe walory smakowe oraz zdecydowanie gorsze parametry jakościowe.

A Wy staracie się raczej dostosować swoje menu do pory roku czy macie swoje warzywne standardy zakupowe, których się trzymacie bez względu na aktualną porę roku?

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu