banoffee pie bez cukru i glutenu

Keto banoffee pie (Paleo, LowCarb, AIP, wegańskie)

Keto banoffee pie, czyli upojny smak bananów w wersji keto

Dzisiaj mam zaszczyt zaprezentować Wam coś pozornie niemożliwego na diecie ketogenicznej… 😉 Keto Banoffee Pie to nic innego jak wariacja na temat słynnej tarty z bananami i karmelem („ban-” od banana i „-ffee” od toffee). Oczywiście tutaj nie uświadczycie bananów, ale karmel jest i to najprawdziwszy… 😀 Zamiast bananów, użyłam jednego z najbardziej uniwersalnych warzyw, któremu zdarza się występować w roli makaronu, spodu do pizzy i wielu innych zakazanych na diecie ketogenicznej produktów. Mowa oczywiście o cukinii!

Wierzcie lub nie, ale w połączeniu z keto słodzikiem i ekstraktem bananowym, masa cukiniowa do złudzenia przypomina w smaku i konsystencji banany. Chociaż moje keto ciasto powinno chyba jednak nazywać się zuchoffee pie… 😀

Keto banoffee pie – skład

Kruche ciasto

To nic innego jak połączenie mąki kokosowej i rafinowanego oleju kokosowego (w uproszczeniu). Dodatkiem pomagającym związać całość jest nowinka kulinarna (przynajmniej dla mnie :)), czyli błonnik akacjowy. Dzięki takiemu doborowi składników spód pozostaje zgodny z dietą wegańską. Ciasto wychodzi mocno kruche. Do tego stopnia, że trzymane w lodówce ciężko pokroić. Warto wyjąć je trochę wcześniej przed krojeniem lub zamienić część oleju kokosowego na śmietanę kokosową. Ja jednak lubię takie twarde maślane spody… Inną opcją jest po prostu ominięcie pieczenia spodu – dzięki temu będzie miększy, a i roboty mniej! 🙂

Cukinia

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy, jednak także zimą czy na przedwiośniu warto z niej korzystać. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Tutaj obrana i pokrojona w plastry występuje w roli banana. I wychodzi jej to naprawdę świetnie. 😀

Ważna uwaga – zdecydowanie lepiej jest obrać ją ze skórki, gdyż daje to lepszy efekt wizualny (bardziej przypomina banana).

banoffee pie z cukinią
niskowęglowodanowe banoffee pie

Ketogeniczne banoffee pie – składniki karmelu

Keto słodzidło

Zdecydowanie najbardziej nadaje się tutaj alluloza, z pomocą której powstaje idealny karmel. Na erytrytolu też uda się uzyskać gęstą masę przypominającą toffee, jednak po schłodzeniu ma ona tendencję do krystalizowania się. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to można także spróbować z ksylitolem.

Tłuszcz

Normalnie do karmelu daję masło klarowane, ale tutaj starałam się utrzymać całość w wersji wegańskiej, dlatego wybór padł na rafinowany olej kokosowy. Generalnie – zarówno w przypadku spodu, jak i karmelu – sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej.

Mleko kokosowe

Kolejny składnik masy karmelowej. Ja korzystałam z gęstego mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. To drugie potrzebne będzie także do „bitej śmietany” stanowiącej wierzchnią warstwę ciasta, tylko tam używamy tylko stałej części. Można także zastosować gotową śmietankę kokosową w puszce. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

Czekolada

Do posypania wierzchu. Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (min. 85%) lub niskowęglowodanowa. Tylko takie zapewnią maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów. 🙂

banoffee pie bez cukru i glutenu

Banoffee Pie

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Jeśli myślicie, że są rzeczy niemożliwe do osiągnięcia na diecie ketogenicznej, to zapewniam Was, że jest zupełnie odwrotnie! 😀 Najlepszym dowodem na to jest keto banoffee pie, czyli tarta z karmelem i "bananami" w wydaniu niskowęglowodanowym. Wypróbujcie koniecznie, bo to istne niebo w gębie!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód

Nadzienie "bananowo" – karmelowe

Nadzienie śmietanowe

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki utrzeć w malakserze. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 10 – 12 minut.

Nadzienie bananowo – karmelowe

  • Cukinię obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Posolić, żeby puściła sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tłuszcz rozgrzać na patelni i wrzucić cukinię. Zasypać allulozą i mieszać aż całość zgęstnieje i zbrązowieje, a cukinia zmięknie. Zalać mlekiem kokosowym i odparować nadmiar płynu. Zestawić z ognia. Ostudzić. Karmel powinien znacznie zgęstnieć. Wyłożyć na spód.

Nadzienie śmietanowe

  • Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić mikserem ze słodzidłem. Wyłożyć na nadzienie karmelowe. Posypać wiórkami z czekolady.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Banoffee Pie
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
224.7
% RWS*
Tłuszcz
 
21.38
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
17.61
g
110
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.41
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.7
g
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
200.57
mg
6
%
Węglowodany
 
8.25
g
28
%
Błonnik
 
4.85
g
20
%
Cukier
 
2.12
g
Białko
 
2.77
g
3
%
Witamina A
 
100
IU
2
%
Witamina C
 
9.27
mg
11
%
Wapń
 
13.8
mg
1
%
Żelazo
 
1.46
mg
8
%
Węglowodany netto
 
3.4
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Natalia
    Natalia says:

    Czy w spodzie można zamienić błonnik akacjowy na jajko? Albo można czymś innym go zastąpić?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jak najbardziej można go zamienić na jajko albo całkiem pominąć, ewentualnie zastąpić gumą guar. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu