chleb drożdżowy

🍞Keto chleb drożdżowy (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

Keto dieta zdobywa coraz większą popularność wśród osób, które chcą utrzymać niski poziom węglowodanów i jednocześnie cieszyć się smacznymi posiłkami. Jednym z wyzwań, z którymi można się spotkać na tej diecie, jest znalezienie odpowiednich zamienników tradycyjnych produktów spożywczych. W tym artykule przedstawiam przepis na keto chleb drożdżowy, który może stać się smaczną alternatywą dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Keto pieczywo w nowej odsłonie

Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie jakiś taki puszysty, ale jednocześnie wilgotny keto chleb. Więc sobie taki upiekłam… Ostatnio z powodzeniem udaje mi się wprowadzać drożdże do ketogenicznych wypieków. Przykłady tutaj:

Cinnamon rolls
Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy.
Sprawdź ten przepis
keto cinnamon rolls
Rogale świętomarcińskie
11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi o te słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂
Sprawdź ten przepis
keto rogale świętomarcińskie

Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów! 😀

Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj, mąki kokosowej oraz lnianej. Ten niskowęglowodanowy chleb drożdżowy wyszedł bardzo smaczny, w ogóle nie „jajeczny” w smaku. Pachnie jak prawdziwy. A z wyglądu łudząco przypomina chleb z ciemnej mąki (efekt ten uzyskałam za pomocą odrobiny kakao)!

Keto chleb drożdżowy – Zalety:

Prezentowany chleb drożdżowy oferuje wiele zalet dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Oto kilka z nich:

1. Niski poziom węglowodanów

Keto chleb drożdżowy jest przygotowany z mąki kokosowej oraz mąki lnianej, które są świetnymi niskowęglowodanowymi zamiennikami dla tradycyjnej mąki pszennej. Dzięki temu chleb ten ma znacznie niższy poziom węglowodanów niż tradycyjny chleb.

Jeśli nie przepadasz za smakiem mąki kokosowej w wytrawnych wypiekach, to nie przejmuj się – nie jest ona tutaj w ogóle wyczuwalna! Drożdże i inne dodatki skutecznie niwelują posmak kokosa.

2. Bogactwo białka i zdrowych tłuszczów

Chleb drożdżowy na diecie keto dostarcza również białka i zdrowych tłuszczów. Jajka dostarczają białka, a oliwa lub masło klarowane dostarcza zdrowych tłuszczów, które są ważne dla organizmu.

keto chleb na drożdżach bez glutenu
ketogeniczny chleb na drożdżach

3. Smak i konsystencja

Chleb drożdżowy na diecie keto może zaspokoić naszą potrzebę posiadania chleba w diecie. Ma on przyjemny smak i sprężystą konsystencję, co sprawia, że jest atrakcyjny dla osób, które tęsknią za tradycyjnym pieczywem.

Sposoby podawania keto chleba drożdżowego

Można go podawać na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów:

1. Jako tost lub kanapka

Keto chleb na drożdżach można przekroić na kromki i opiec na patelni, tworząc chrupiące tosty. Można również użyć go jako podstawy do przygotowania kanapek z różnymi dodatkami, takimi jak ser, szynka, warzywa itp.

2. Jako dodatek do zup i sałatek

Niskowęglowodanowy chleb drożdżowy może być także świetnym dodatkiem do zup, szczególnie kremowych i gulaszowych. Można go pokroić w kostkę, podprażyć na suchej patelni i posypać ulubioną sałatkę, aby dodać jej chrupiącą teksturę.

3. Jako przekąska z pastą

Keto chleb drożdżowy można pokroić na małe kawałki i podawać z ulubioną pastą kanapkową albo guacamole czy też masłem orzechowym. To smaczna i sycąca przekąska.

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

11 Comments

  1. Avatar for Elżbieta
    Elżbieta says:

    5 gwiazdek
    Wspaniały przepis na przepyszny chlebek! Z pewnością wejdzie do mojego stałego repertuaru i będzie smacznym oraz zdrowym urozmaiceniem moich posiłków. Dzięki!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Bardzo się cieszę, że smakuje i polecam moje inne przepisy! 🙂

  2. Avatar for Anita

    5 gwiazdek
    Genialny! Tylko tyle mam do powiedzenia!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził! 🙂

  3. Avatar for Sylwia
    Sylwia says:

    Czy zamiast kakao można użyć karobu?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jak najbardziej, tylko karob ma więcej węglowodanów.

  4. Avatar for Ewa

    5 gwiazdek
    Podchodziłam z dystansem do tego chleba, bo tyle się naczytałam o keto chlebach, że niedobre, dziwny smak itp. A tutaj wyszedł normalny chleb. I nie mam na myśli, że coś z nim nie tak, chodzi o to, że dobrze zastępuje taki tradycyjny. Bałam się smaku mąki kokosowej, bo nie jestem jej największą fanką, ale mimo zapachu podczas pieczenia, nie dominuje . Dałam 4 jajka, pominęłam inulinę (bo nie mam) i 1 łyżkę zakwasu żytniego (nie keto, ale bałam się co wyjdzie z chleba bez tego).

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super, bardzo się cieszę, że chleb smakuje. Świetny pomysł z dodaniem zakwasu żytniego – 1 łyżka nie doda za dużo węglowodanów, a na pewno jest fajnym dodatkiem smakowym… 🙂

      1. Avatar for Ewa

        Myślę, że drożdże też przerobiły trochę węglowodanów z zakwasu, a sprawił też, że ciasto lepiej wyrosło i było takie bardziej „chlebowe”.

  5. Avatar for Marta

    Przepraszam za pytanie ale 0,33 to ile to to są gramy nie bardzo rozumiem?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      0,33 szklanki to nic innego jak 1/3 szklanki. Najczęściej w kuchni działam w oparciu o objętości i w ten sam sposób podaję też wtedy ilości składników w przepisach. W przypadku mąki kokosowej powinno to być coś w okolicach 45 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu