Wieloziarnisty chleb ketogeniczny

Keto chleb wieloziarnisty (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

W diecie ketogenicznej znalezienie chleba, który jest nie tylko zgodny z zasadami diety, ale również smaczny, może być wyzwaniem. Na szczęście istnieje rozwiązanie! Keto Chleb Wieloziarnisty to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, pozwalająca cieszyć się smakiem chleba, przy jednoczesnym zachowaniu niskiego poziomu węglowodanów.

Dlaczego Chleb Wieloziarnisty To Doskonała Opcja?

  • Niski Poziom Węglowodanów: Keto chleb wieloziarnisty to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego chleba, który obfituje w węglowodany.
  • Bogactwo Błonnika: Ziarna chia i siemię lniane są źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i gwarantuje uczucie sytości.
  • Zdrowe Tłuszcze: Śmietana i olej kokosowy dostarczają cennych tłuszczów.
  • Bezglutenowy i Bezcukrowy: Ten chleb jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej i bezcukrowej.
Wieloziarnisty chleb keto
Ketogeniczny chleb wieloziarnisty

Keto chleb wieloziarnisty – składniki

  • Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – kury nie powinny być karmione głównie zbożem.
  • Śmietana kokosowa: U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że jako alternatywę można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
  • Łuski babki jajowatej: Jest to praktycznie czysty błonnik, który charakteryzuje się mocną wchłanialnością płynów. Całkowicie zastępowalny łuskami babki płesznik. Oba produkty właściwie można stosować zamiennie.
  • Ziarna: U mnie len złoty, nasiona chia oraz słonecznik łuskany. Pierwsze dwa mają nie tylko rolę wypełniacza, ale także wiążą płyny, dzięki czemu ciasto chlebowe ma fajną konsystencję. Dodatkowo sprawiają, że chleb podczas konsumpcji przyjemnie chrupie… 🙂
  • Spulchniacz: W tej roli tutaj akurat drożdże instant w towarzystwie proszku do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu), najlepiej w połączeniu z sodą spożywczą.

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu