keto chleb z mąki z manioku

Chleb z manioku (Paleo, LowCarb, Wege)

Mamy weekend, ale dzisiaj wyjątkowo przepis wytrawny zamiast jakiegoś keto ciasta… 🙂 Miałam bowiem ostatnio okazję upiec wspaniały niskowęglowodanowy Chleb z Manioku. Dokładnie ten sam, o którym wspominałam w przepisie na keto krem michałkowy.

Chleb z manioku – niskowęglowodanowe pieczywo na najwyższym poziomie

Chleb z manioku zawiera pewien ciekawy, choć – w odniesieniu do diety ketogenicznej – raczej dyskusyjny składnik. Mowa o mące z manioku (cassava flour), która – jak mi się wydawało – do niskowęglowodanowych nie należy. To ta sama, która posłużyła do zrobienia chociażby tych pierogów. Jest to mąka bezzbożowa idealna pod Paleo, ale już na diecie ketogenicznej trzeba uważać z jej konsumpcją.

Mąka z manioku a dieta ketogeniczna

Według tabeli kalorii zawiera ona bowiem – w zależności od producenta – ok. 80 g węglowodanów netto na 100 g produktu. Natomiast etykieta mąki z manioku typu Gari (grubo mielona), z której ja korzystałam wskazuje 38 g węglowodanów na 100 g… Nie wiem skąd ta różnica, więc na wszelki wypadek do moich obliczeń wzięłam standardowe dane dla mąki z manioku. Koniec końców i tak wyszło niecałe 5 g węglowodanów na porcję, więc tragedii nie ma. 🙂

Dzięki jej zastosowaniu chleb jest naprawdę przyjemny w odbiorze i smakuje jak taki na mące zbożowej. W zależności od tego na jakie mąki się zdecydujecie, chleb może być jasny (żółtawy) lub całkiem ciemny (w wersji z mąką sezamową).

Ale do rzeczy…

Chleb z mąki z manioku
Niskowęglowodanowy chleb z manioku

Keto chleb z maniokiem – składniki

Jajka

Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Tłuszcz

Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.

Mąki

Pierwszą już znacie – jest to wspomniana mąka z manioku. Ale oprócz niej używamy tutaj też innej mąki, tym razem niskowęglowodanowej, aby zrównoważyć udział cukru w produkcie końcowym. Może to być albo odtłuszczona mąka migdałowa albo sezamowa. W przypadku tej pierwszej wypiek wyjdzie trochę jaśniejszy, a w przypadku tej drugiej – ciemny niczym pieczywo pełnoziarniste. Taki dobór mąk to na pewno dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za keto pieczywem z udziałem mąki kokosowej… 🙂

Spulchniacz

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.

keto chleb z mąki z manioku

Chleb z maniokiem

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Kto tęskni za keto kanapkami, ręka w górę! 🙋‍♀️Właśnie z myślą o Was powstał ten oto keto chleb z maniokiem… Jest smaczny, pożywny i zawiera niecałe 5 g węglowodanów netto w kromce. Wspaniałe urozmaicenie keto śniadań!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 55 minuty
Rodzaj dania Pieczywo
Kuchnia Amerykańska
Porcje 20 kromek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Jajka ubić na puszystą jasną masę. Miksując dalej dolać oliwę i wodę. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką lub zmiksować delikatnie aż do połączenia składników. Przelać do keksówki o wymiarach 20 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół lub w termoobiegu w 160° przez 45 – 50 minut do suchego patyczka. Ostudzić przed krojeniem.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Chleb z maniokiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
84.22
% RWS*
Tłuszcz
 
6.2
g
4
%
Tłuszcze nasycone
 
0.94
g
6
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.54
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.45
g
Cholesterol
 
49.1
mg
16
%
Sód
 
182.8
mg
8
%
Potas
 
19.2
mg
1
%
Węglowodany
 
4.88
g
16
%
Błonnik
 
0.57
g
2
%
Cukier
 
0.36
g
Białko
 
2.74
g
3
%
Witamina A
 
71.28
IU
1
%
Witamina C
 
0.23
mg
0
%
Wapń
 
67.96
mg
7
%
Żelazo
 
0.73
mg
4
%
Węglowodany netto
 
4.31
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Chlebek na zdjęciu został zrobiony z połowy porcji, dlatego wyszedł niski.
 

Przepis pochodzi z tej strony.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu