Keto jogurtowiec z galaretkami
Deser Europejska Karnawał Keto Low Carb Paleo Przekąska Wege

Keto ciasto – Jogurtowiec (Paleo, LowCarb)

Keto jogurtowiec z galaretkami
Keto ciasto- jogurtowiec

Słodkiej opowieści ciąg dalszy

Pewnie niektórzy z Was uznają że jestem już trochę nudna, bo dzisiaj kolejny raz z rzędu pojawia się przepis na coś słodkiego, a dokładniej na keto ciasto. Ale co zrobić? To jest silniejsze ode mnie! Mam świadomość, że na diecie ketogenicznej słodycze nie powinny pojawiać się w menu aż tak często. Niestety, jak już się raz wejdzie na złą drogę, to bardzo ciężko wrócić na tą właściwą… Tym bardziej, że przecież ciasta i desery zgodne z dietą ketogeniczną nie są aż takie niezdrowe. W dodatku dalej mamy Karnawał, a w zeszłym tygodniu były Walentynki, więc okoliczności zdecydowanie sprzyjają spożywaniu słodyczy. Co nie zmienia oczywiście faktu, że powinnam z nimi przystopować… 🙂

Bałagan w makroskładnikach

Ponadto, w związku z podjęciem nowej pracy i zamieszaniem towarzyszącym temu wydarzeniu moje makra odbiegają ostatnio od ideału. Ba! Właściwie przestałam monitorować moje dzienne spożycie makroskładników, co bardziej zamazuje obraz sytuacji. I oddala mnie od upragnionego stanu ketozy. Czas więc wziąć się za siebie! Już wkrótce pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować efektowny Keto obiad, czyli kotlety mielone zawinięte w boczek. A tymczasem zanim to nastąpi, zaserwuję Wam następny przepis na ciasto zgodne z dietą Keto, Paleo i LowCarb.

Keto ciasto- jogurtowiec z galaretkami
Keto jogurtowiec z galaretkami

Keto ciasta rządzą

Jest to jogurtowiec z galaretkami. Bazą jest biszkopt na mące kokosowej. Nadzienie zaś to jogurty kokosowe z mlekiem kokosowym i herbacianymi galaretkami. Zielona powstała przy użyciu herbaty matcha, czerwona zaś z najzwyklejszej herbatki malinowej. Obie słodzone stewią, tak jak i nadzienie jogurtowe. Do biszkoptu zaś użyłam erytrytolu. Prawda, że brzmi całkiem niewinnie? I takie też jest to keto ciasto w rzeczywistości. Stanowi bogactwo zdrowych tłuszczy (kokos) i łatwo przyswajalnego białka (żelatyna). Zawartość matchy dodatkowo wzbogaca je o antyoksydanty. No i użycie herbaty do galaretek zamiast soków owocowych pozwala zaoszczędzić sporo węglowodanów. Trzeba przyznać, że jest ich tu naprawdę niewiele, bo tylko 4,5 gram na porcję, w tym 1,2 gram błonnika. Takie keto ciasto można zatem jeść do woli i to bez wyrzutów sumienia!

Keto jogurtowiec z galaretkami

Jogurtowiec (Keto, Paleo, LowCarb)

Pyszne i ładnie wyglądające keto ciasto, czyli jogurtowiec z galaretkami. Jest to biszkopt kokosowy przełożony jogurtowym nadzieniem oraz kolorowymi galaretkami herbacianymi. Palce lizać!
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 3 hrs 10 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 porcji
Kalorie 114 kcal

Składniki
  

Galaretka zielona

  • 1,5 łyżeczki matchy sproszkowanej
  • 1/2 szklanki wody wrzącej
  • 1/2 szklanki wody zimnej
  • 4 krople stewii w płynie
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Galaretka czerwona

  • 2 herbaty malinowe ekspresowe
  • 1/2 szklanki wody wrzącej
  • 1/2 szklanki wody zimnej
  • 4 krople stewii w płynie
  • 1 łyżka żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kokosowej
  • 40 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 3 łyżki erytrytolu

Nadzienie jogurtowe

  • 480 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki żelatyny płaskie
  • 1/3 szklanki wody zimnej
  • 10 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Jajka ubić z erytrytolem na jasną pianę. Dodać mąkę i rozpuszczony olej kokosowy. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez ok. 20- 25 minut aż do zezłocenia. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat włożyć z powrotem do blachy.

Galaretki

  • Łyżkę żelatyny namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Posłodzić stewią. Przelać płyn do namoczonej żelatyny i dobrze wymieszać tak, aby nie było żadnych grudek. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Analogicznie postąpić z czerwoną galaretką. W wersji z agarem zagotować herbatę z agarowym proszkiem i odstawić do stężenia. Po całkowitym stężeniu obie galaretki pokroić w kostkę.

Nadzienie jogurtowe

  • Żelatynę namoczyć w wodzie, po czym lekko podgrzać w celu całkowitego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem lub trzepaczką aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dodać stewię oraz jogurty i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. W wersji z agarem, zagotować agar w wodzie, po czym dodać do ubitego mleka kokosowego przed resztą składników. Biszkoptowy blat wyłożyć połową galaretek, zalać nadzieniem jogurtowym, po czym powtórzyć proces z resztą galaretek i nadzienia jogurtowego. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:
Wartość energetyczna: 114 kcal
Tłuszcz: 7,7 g
Węglowodany: 4,5 g
w tym błonnik 1,2 g
Białko 5,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating