keto ciasto kawowe z białą czekoladą

Keto ciasto kawowe z białą czekoladą (Paleo, LowCarb, bezmleczne)

Keto ciasto kawowe z białą czekoladą – kwintesencja weekendowej przyjemności

Dzisiaj standardowe keto ciasto na weekend. Jest proste, lekkie i przyjemne, a do tego niskowęglowodanowe z zasady. O smaku kawy połączonej z białą czekoladą. Jest to niebiańskie wręcz połączenie. Oczywiście można po prostu zjeść kawałek białej czekolady do niedzielnej kawki jeśli ktoś jest leniuszkiem… 😛 Ale jeśli lubicie się trochę pokrzątać po kuchni i wizja weekendu bez keto ciasta jest jakaś nieprzyjemna, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. 🙂

Tak, jak wspomniałam, ten keto przepis należy do kategorii mało skomplikowanych i szybkich w wykonaniu, co tym bardziej przemawia na jego korzyść… 🙂 Spód to ciasto biszkoptowe, natomiast nadzienie to „negatyw” masy z tarty intensywnie czekoladowej. Muszę przyznać, że ciężko się zdecydować które ciasto lepsze… Także nie ma innego wyjścia – musicie wypróbować oba! 😀

Keto ciasto kawowe z białą czekoladą – składniki

ciasto kawowe z białą czekoladą
Keto ciasto kawowe z białą czekoladą

🍪 Spód 🍪

Spód to biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej oraz odtłuszczonej mąki migdałowej. Mąka kokosowa akurat wyszła, więc trzeba było trochę improwizować… 😀 Niemniej efekt końcowy równie udany i stanowi świetną alternatywę, jeśli ktoś nie przepada za mąką kokosową, a wiem, że tacy ludzie istnieją… ;P

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Nadzienie z powodzeniem może natomiast zostać posłodzone stewią w płynie lub d-rybozą.

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Wykorzystujemy tutaj także mleko kokosowe w proszku jako element składowy białej czekolady.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj padło na tłuszcz kakaowy, gdyż mowa o nadzieniu o smaku białej czekolady. Jeśli nie dysponujecie takowym, to można spróbować z nierafinowanym olejem kokosowym, który także zagęści masę, lecz nie nada jej typowego kakaowego posmaku.

keto ciasto kawowe
Keto ciasto kawowe z białą czekoladą – porcja

🐚 Agar 🐚

Substancja żelująca, która pomaga naszemu nadzieniu utrzymać konsystencję stałą. Stanowi świetny zastępnik żelatyny, popularny zwłaszcza na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Postępuje się z nim troszkę inaczej niż z żelatyną – masę z jego udziałem trzeba bowiem zagotować, aby uaktywnić właściwości wiążące.

☕ Kawa ☕

Jedna z dwóch głównych nut smakowych tego ciasta. Występuje tutaj w dwóch postaciach – do biszkoptu została dodana kawa mielona, natomiast do przygotowania nadzienia używa się kawy parzonej. Dzięki takiemu zabiegowi aromat i smak kawy jest zdecydowanie wyczuwalny.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto ciasto kawowe z białą czekoladą

Ciasto kawowe z białą czekoladą

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszne i aromatyczne, a w dodatku szybkie ciasto na niedzielę. Taka jest właśnie dzisiejsza propozycja, czyli keto ciasto kawowe z białą czekoladą. Czysta przyjemność bez wyrzutów sumienia. 🙂
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód biszkoptowy

Nadzienie kawowe

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód biszkoptowy

  • Suche składniki wymieszać. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno z solą, dodając słodzidło pod koniec ubijania. Delikatnie wmieszać żółtko, a następnie suche składniki. Formę do spodu (z rantem) Ø 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 – 30 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zdjąć papier i ułożyć do góry nogami (rantem do góry).

Nadzienie kawowe

  • Mleko z kawą, solą, słodzidłem oraz agarem umieścić w garnuszku i zagotować. Zestawić z palnika i wmieszać mleko kokosowe w proszku, ekstrakt z wanilii oraz tłuszcz kakaowy. Ostudzić. Gdy zgęstnieje, wylać na biszkoptowy spód. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ciasto kawowe z białą czekoladą
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
158.06
% RWS*
Tłuszcz
 
13.65
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
8.88
g
56
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.26
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.53
g
Cholesterol
 
49.1
mg
16
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
80.03
mg
2
%
Węglowodany
 
6.56
g
22
%
Błonnik
 
0.87
g
4
%
Cukier
 
1.15
g
Białko
 
3.43
g
3
%
Witamina A
 
71.28
IU
1
%
Witamina C
 
0.15
mg
0
%
Wapń
 
46.96
mg
5
%
Żelazo
 
0.58
mg
3
%
Węglowodany netto
 
5.69
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Kingaga
    Kingaga says:

    Witam, czym mogę zastąpić mleko kokosowe w proszku? Nie używam, a nie chcę kupować tylko do tego wypieku.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Cześć, mleko w proszku możesz z powodzeniem zastąpić odżywką białkową (np. białkiem serwatkowym) lub ewentualnie pominąć (nie powinno to mieć znaczącego wpływu na konsystencję).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu