keto cukinia Hasselback

Keto cukinia hasselback (Paleo, LowCarb)

Keto cukinia hasselback z boczkiem i mozzarellą – szybki keto obiad z cukinią w roli głównej

Dzisiaj przedstawiam Wam ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii, a dokładniej na keto obiad z jej użyciem. Jeśli kojarzycie potrawę o wdzięcznej nazwie ziemniaki hasselback, to to jest właśnie jej keto wersja… 🙂 Zamiast zapiekanych ziemniaków mamy do czynienia z cukinią. Przygotowuje się ją w analogiczny sposób, czyli kroi w drobne plasterki pilnując, żeby nie przekroić po całości, następnie nadziewa, a potem zapieka w piekarniku. Jest to więc keto danie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i bardzo ekonomiczne. 😀


Pro Tip
Posiadaczom cudownego urządzenia, jakim jest frytkownica beztłuszczowa (tzw. Airfryer) podpowiem, że przy jego użyciu danie staje się bajecznie proste i ekspresowe w wykonaniu.

Keto cukinia hasselback – składniki

🥒 Cukinia 🥒

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia lekko mięknie, ale – żeby zachować kształt – musi pozostać nadal jędrna, więc wychodzi al dente. Jeśli czujesz taką potrzebę, wydłuż odrobinę czas pieczenia.

🥓 Boczek 🥓

W plastrach. Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂

keto cukinia z boczkiem i mozzarella
keto cukinia z boczkiem i mozzarella

🧀 Ser mozzarella 🧀

Najlepiej prawdziwa – z mleka bawolego (Mozzarella di Bufala), ale „zwykła” też da radę. 🙂 Myślę, że sprawdzi się tutaj każdy inny ser nadający się do zapiekania, czyli nawet zwyczajny żółty typu Gouda czy Emmentaler.

🌿 Pesto bazyliowe 🌿

Lub bazylia w postaci świeżych listków, którymi także przetykamy cukinię. Pesto jednak nadaje przyjemnego smaku i aromatu, a także wzbogaca danie o dodatkową porcję tłuszczu w postaci oliwy z oliwek. Najlepiej jednak dodać je już po pieczeniu, żeby zachować pełnię wartości odżywczych. 🙂

keto cukinia Hasselback

Cukinia hasselback z boczkiem i mozzarellą

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszny keto obiad z cukinią w roli głównej, czyli zapiekana keto cukinia hasselback z boczkiem i mozzarellą. Szybki i prosty patent na ciekawe danie obiadowe, które zachwyci, odżywi i nie zrujnuje kieszeni. Jest to świetny niskowęglowodanowy zastępnik dla ziemniaków hasselback.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić w plastry, nie przecinając jej do końca w taki sposób, aby powstały "kieszonki". Posolić ją i odstawić na kilka minut. Wytrzeć z wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na 15 minut.
  • W międzyczasie boczek i mozzarellę pokroić w plastry odpowiadające wielkością plasterkom cukinii. Podpieczoną cukinię nadziać plasterkami boczku, mozzarellą i listkami bazylii przetykając nimi każdą "przegródkę". Wstawić do piekarnika ustawiając funkcję grill i piec przez kolejne 10 minut.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Cukinia hasselback z boczkiem i mozzarellą
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
545.07
% RWS*
Tłuszcz
 
45.29
g
27
%
Tłuszcze nasycone
 
19.09
g
119
%
Tłuszcze trans
 
0.09
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.97
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
16.45
g
Cholesterol
 
103.21
mg
34
%
Sód
 
965.92
mg
42
%
Potas
 
579.18
mg
17
%
Węglowodany
 
7.55
g
25
%
Błonnik
 
1.58
g
7
%
Cukier
 
4.68
g
Białko
 
27.01
g
27
%
Witamina A
 
932.22
IU
19
%
Witamina C
 
26.85
mg
33
%
Wapń
 
414.1
mg
41
%
Żelazo
 
1.19
mg
7
%
Węglowodany netto
 
5.97
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Delektujemy

    5 gwiazdek
    Nie wiem co napisać… odkąd tylko spróbowałam, to wręcz szaleję za tą cukinią:D Proste, a przy tym jakże smaczne danie!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      To super! Bardzo mi miło, że przepis aż tak Ci przypasował. 🙂
      To fakt, danie jest mega proste – minimum nakładu i maksimum efektu…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu