banner keto menu
keto tarta ze szparagami
Europejska Francuska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Śródziemnomorska Wiosna

Keto galette ze szparagami (Paleo, LowCarb)

Sezon szparagowy – reaktywacja

W końcu pojawiły się w sklepach moje ukochane, upragnione i długo wyczekiwane szparagi…! Maj to w końcu miesiąc szparagów. Jednak w tym roku mam wrażenie, że wszystko odbywa się jakoś z lekkim opóźnieniem, bo mamy już praktycznie połowę maja, a szparagi pojawiły się w sprzedaży zaledwie jakieś kilka dni temu… I to w cenach, które wcale nie wskazują na to, że sezon szparagowy ruszył z kopyta. Ale nic to – grunt, że już są! No to skoro udało się upolować taki dorodny pęczek pierwszych tegorocznych zielonych szparagów, to trzeba było przyrządzić je w jakichś szczególny sposób. Taki, który oddawałby powagę tej sytuacji. 🙂

Keto galette ze szparagami
Keto galette ze szparagami

Tarta szparagowa w wersji rustykalnej

No i oto pojawił się pomysł na keto galette ze szparagami. Galette to nic innego jak tarta, tylko taka z rustykalnym charakterem. Nie używa się do niej formy, tylko ciasto kruche wałkuje na placek o nierównych brzegach, na środek wykłada farsz, a pozostałą część ciasta zawija do środka. Niestety łatwiej powiedzieć niż zrobić… Przynajmniej w przypadku keto ciasta kruchego na bazie mąki kokosowej. Korzystałam z mojego standardowego przepisu na kruche ciasto, które zawsze świetnie się sprawdzało przy standardowej tarcie. Przewidując możliwość wystąpienia problemów, przezornie dodałam nawet odrobinę gumy guar. Nie jestem jednak pewna czy to coś pomogło, bo z formowaniem ciasta miałam spore problemy…  Trzeba przyznać, że pracuje się z nim ciężko, ale najważniejsze, że się udało!

keto tarta
Keto galette z boczkiem i szparagami

Keto galette ze szparagami na każdą porę dnia

Galette szparagowa wyszła wyśmienita w smaku, a i wygląd ma iście rustykalny… 🙂 Czyli wszystko jest tak, jak powinno. Oprócz oczywistego składnika w postaci szparagów do nadzienia użyłam także boczku oraz jajka rozbełtanego z odrobiną sera feta (w wersji bez nabiału proponuję zastąpić ser śmietaną kokosową). Wszystkie smaki świetnie tu ze sobą współgrają. W dodatku tarta świetnie nada się zarówno na obiad, kolację, jak i na śniadanie. Ja, początkowo miałam zamiar zrobić ją na kolację i zestawić z kieliszkiem wina, ale koniec końców wyszło z tego niezłe keto śniadanie… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tarta ze szparagami

Galette ze szparagami

Keto galette ze szparagami to wspaniały sposób na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Ta pyszna tarta w rustykalnym stylu nadaje się zarówno na wykwintną kolację z kieliszkiem wina, jak i pożywne śniadanie. Także na wynos!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Śródziemnomorska
Porcje 4 porcje

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego (lub ich mieszanki)
  • 60 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki gumy guar
  • 1 szczypta sezamu do dekoracji (opcjonalnie)

Nadzienie

  • 75 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 8 zielonych szparagów grubych; można przekroić wzdłuż na pół
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta lub śmietany kokosowej
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw Vegeta Natur – Przyprawa warzywna do potraw; płaska

Sposób przygotowania
 

Kruche ciasto

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce, po czym rozwałkować dość cienko. Ciasto można przygotować z większym wyprzedzeniem i do momentu rozpoczęcia przygotowania galette przechowywać je w lodówce.

Nadzienie

  • Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki i gotować przez ok. 3-4 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić. Ser feta bądź śmietanę kokosową rozgnieść z jajkiem zostawiając ok. 1 łyżkę jajka na posmarowanie brzegów ciasta. Doprawić do smaku. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć całość jajka z serem (lub śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki boczku, a następnie wyłożyć szparagi jeden obok drugiego. Brzegi ciasta zawinąć do środka nakładając je na nadzienie. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut aż brzegi staną się rumiane.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 356 kcal
Tłuszcz: 26,3 g
Węglowodany: 5,2 g
Błonnik 6,4 g
Białko 18,0 g
Do przygotowania powyższego przepisu użyto mieszanki przypraw Vegeta Natur – Przyprawa warzywna do potraw.
Przepisy inspirowane naturą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating