Keto gulasz z dynią zachwyca jesiennym smakiem i jednocześnie jest przyjazny diecie keto. Dzisiaj dowiesz się, jak przyrządzić ten wyjątkowy keto obiad, a także jakie korzyści zdrowotne oferuje.
Keto gulasz z dynią – pyszny jesienny keto obiad na rozgrzewkę
Wraz z jesienią (tą faktycznie odczuwalną, a nie kalendarzową ;)) nadeszła pora na rozgrzewające, sycące dania. Większym powodzeniem zaczęły cieszyć się zupy oraz wszelkiego rodzaju zapiekanki czy na przykład jednogarnkowce, takie jak dzisiejszy keto gulasz z dynią. Obiad w postaci sałatki już nie zaspokoi bowiem ani apetytu, ani nie sprosta potrzebie rozgrzania organizmu…
Dzisiaj jednak przedstawiam Ci danie, które do kategorii zup nie należy, choć też można przygotować je w jednym garnku.. 😀 Zawiera prawie cały przekrój wspaniałych jesiennych warzyw, w tym cebulę, paprykę, pomidory, cukinię i dynię.
Keto gulasz z dynią to danie typowo obiadowe, mocno sycące oraz gęsto odżywcze. Czego chcieć zatem więcej…? 😛
Keto gulasz z dynią – składniki:
Mięso
Skoro mówimy o gulaszu, to musi pojawić się w nim mięso. Oczywiście można zrobić to danie w wersji warzywnej, jednak wtedy nazwa gulasz byłaby niezbyt adekwatna… Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to zwyczajowo jest to albo wołowina albo wieprzowina. Można kupić od razu tzw. mięso na gulasz wołowe lub wieprzowe.
Drugi tytułowy składnik dania. Królowa jesiennych stołów. Muszę się przyznać, że najczęściej stosuję ją w daniach na słodko… Za każdym razem, jak zdecyduję się ją zrobić w wersji wytrawnej na nowo odkrywam, że w daniach wytrawnych dynia radzi sobie wyśmienicie. 😀 Ja użyłam tutaj odmiany Hokkaido, której miąższ jest miękki, mączysty i szybko rozpada się po obróbce cieplnej. W moim gulaszu dynia praktycznie stanowi składnik sosu… 🙂 Jeśli chcesz, żeby kawałki dyni zachowały kształt, dodaj ją na sam koniec i nie duś za długo. Możesz też wybrać odmianę o bardziej zwartym miąższu, np. zwyczajna, Nelson lub Muscat.
Kolejne warzywo, które dodaje się do gulaszu zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej – jako przyprawę. U mnie w dwóch wersjach kolorystycznych – białej i czerwonej. Dodałam także odrobinę świeżej papryczki chili dla zaostrzenia smaku.
Wspaniałe sezonowe warzywo, którego można użyć do zrobienia praktycznie wszystkiego… 😀 Dobrze współgra z resztą warzywnej paczki i przełamuje odrobię dominujące w tym daniu czerwień i pomarańcz. 🙂
A właściwie przecier z pomidorów, czyli passata pomidorowa. Jeśli jesteś w posiadaniu świeżych pomidorów, których termin przydatności do spożycia właśnie mija, jak najbardziej można z nich skorzystać. Warto wtedy jednak je sparzyć i obrać ze skórki.
Keto gulasz z dynią – propozycja podania
Jak na danie obiadowe przystało, z reguły podajemy je w towarzystwie jakiegoś dodatku. Zwyczajowo jest to kasza, ryż, makaron, pieczywo lub ewentualnie ziemniaki. Na diecie ketogenicznej to zadanie jest odrobinę utrudnione, gdyż wspomniane produkty charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów. I tutaj można jednak znaleźć odpowiednią dla siebie opcję:
- makaron shirataki kupny lub zrobiony według tego przepisu
- ryż z kalafiora
- kalafior, brokuł lub kalarepa pieczone w kawałkach
- pieczywo ketogeniczne
- keto wrap lub tortilla
Gulasz z dynią
Składniki
- 0,5 kg mięso na gulasz wołowe lub wieprzowe (u mnie wołowina)
- 0,4 kg dynia u mnie Hokkaido
- 1 szt. papryka biała
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. cebula duża
- 1 szt. cukinia
- 1 puszka pulpa pomidorowa lub passata pomidorowej
- 0,5 szt. papryczka chili
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka papryka słodka mielonej
- 0,5 łyżeczki papryka ostra mielona (lub więcej/mniej do smaku)
- 2 łyżki masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy/smalcu
Sposób przygotowania
- 1 łyżkę tłuszcz rozgrzać na patelni, ustawić dużą moc palnika i wrzucić mięso. Obsmażać kilka minut aż mięso lekko się przyrumieni z każdej strony. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie podlać odrobiną wody i dusić przez ok. 20 minut (wieprzowina) – 60 minut (wołowina; może to zająć nawet więcej) aż mięso zmięknie.
- Papryczkę chili drobno pokroić, cukinię pokroić w półplasterki, papryki w paski, a dynię w kawałki. Odparować płyn, dodać kolejną łyżkę tłuszczu oraz pokrojone warzywa (dynię można dodać później, żeby się nie rozleciała). Przykryć i dusić kolejne 10 minut aż warzywa lekko zmiękną. Przyprawić, zalać pulpą pomidorową i odparować płyn do uzyskania pożądanej konsystencji.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
- Jeśli korzystasz z mięsa wołowego, to czas duszenia (do momentu aż mięso zmięknie) może być naprawdę długi (nawet 2 h). Jeśli chcesz go skrócić, proponuję skorzystać z szybkowaru (mięso jest gotowe po 30 minutach). Alternatywną opcją jest skorzystanie z wolnowaru – wtedy z wyprzedzeniem ustawia się program i dusi mięso ok. 8 godzin, po czym dodaje się warzywa i kontynuuje zgodnie z powyższym przepisem.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.