keto jagodzianki

Keto jagodzianki (Paleo, LowCarb)

Keto jagodzianki – smak lata zamknięty w słodkiej bułce

Ciągle jeszcze znajdujemy się w trakcie sezonu na jagody, więc nie mogłam nie podjąć się tego zadania i nie przygotować keto jagodzianek. 😃 Pierwsze próby poczyniłam już na samym początku tego bloga, czego efektem były te bułeczki z borówkami. Niemniej nie były to prawdziwe keto jagodzianki, bo zamiast leśnych jagód trafiły doń borówki amerykańskie… Tym razem szczęście mi sprzyjało – mimo sporej odległości od lasu udało mi się zdobyć jagody… w pobliskim supermarkecie. 😃 Przystąpiłam więc do działania. Uznałam, że w roli ciasta najlepiej sprawdzi się coś podobnego do ciasta na keto pączki. I tak też się stało. Zwiększyłam tylko udział mąki, żeby uzyskać konsystencję dającą się lepić w dłoniach. No i tym razem nie użyłam drożdży, gdyż ostatnio coś źle na mnie działają… Zamiast tego dałam proszek do pieczenia. Wyszły super – mięciutkie i taaaakie jagodowe. 💜 Po prostu niebo w gębie…

Keto jagodzianki – składniki:

A oto składniki, które posłużyły do ich przygotowania:

🥚Jajka🥚

Tutaj właściwie jedno jajko i żółtka… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

jagodzianki
Keto jagodzianki w przekroju

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego.

🥥Mąka kokosowa🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.

🍬Keto słodzidło🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.

keto bułeczki z jagodami
Keto jagodzianki przed pieczeniem

🥛Mleko kokosowe🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

☁️Spulchniacz☁️

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów zamiast drożdży. Jeśli jednak dobrze je tolerujecie, to nie ma przeciwwskazań, żebyście zostali przy nich. Keto jagodzianki wyjdą wtedy bardziej zbliżone do oryginału. W kwestii przygotowania zaczynu i dalszego postępowania z ciastem drożdżowym korzystajcie z opisu sposobu przygotowania keto pączków. Dobrą i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

jagodzianki
Keto jagodzianki w pełnej krasie

🍓Jagody🍓

Super letni owoc. Nie wiem co takiego tkwi w jagodach, ale są one wyjątkowe w smaku i aromacie. To chyba kwestia tego, że występują tylko w lesie i nie jest tak łatwo je zdobyć w sprzedaży… Dodatkowo, charakteryzują się one wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi – stanowią remedium na zatrucia pokarmowe, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają stężenie cukru we krwi. Stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów. 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto jagodzianki

Keto jagodzianki

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Kto zajadał się pysznymi drożdżowymi bułeczkami z jagodami za dzieciaka…? W sezonie jagodowym bywa wybitnie tęskno do tych czasów… Nie jest powiedziane jednak, że teraz nie są one w zasięgu ręki… Oto bowiem przepis na równie pyszne i milion razy zdrowsze keto jagodzianki. Zapraszam!
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Rodzaj dania Deser, Śniadanie
Porcje 8 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto na jagodzianki

Kruszonka

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Ciasto na jagodzianki

  • Suche składniki (oprócz proszku do pieczenia) wymieszać. 200 ml mleka kokosowego zagotować z olejem kokosowym i 3 łyżkami erytrytolu, po czym powoli wsypywać doń suche składniki dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na 8 porcji. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć w dodatkowej porcji mąki i nadziewać 2 łyżkami jagód i posypać łyżeczką erytrytolu. Zlepić ranty u góry i lekko spłaszczyć nadając kształt bułki. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Kruszonka

  • Jajko rozbełtać z mlekiem kokosowym, posmarować każdą jagodziankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół i piec 10 minut. W międzyczasie resztę jajka połączyć z pozostałymi składnikami wyrabiając elastyczne ciasto. Schłodzić. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, posypać jagodzianki kruszonką i piec kolejne 10 minut aż całość się ładnie przyrumieni.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Keto jagodzianki
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
222.85
% RWS*
Tłuszcz
 
17.29
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
14.08
g
88
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.59
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.43
g
Cholesterol
 
89.75
mg
30
%
Potas
 
43.64
mg
1
%
Węglowodany
 
13.24
g
44
%
Błonnik
 
5.89
g
25
%
Cukier
 
4.39
g
Białko
 
4.33
g
4
%
Witamina A
 
140.26
IU
3
%
Witamina C
 
2.87
mg
3
%
Wapń
 
54.41
mg
5
%
Żelazo
 
0.78
mg
4
%
Węglowodany netto
 
7.35
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Irenka

    Ciasto bardzo rzadkie, nie da się uformować placuszka, ale foremki z mufinek dały radę. Dziękuję za inspirację i czekam na dalsze. Pozdrawiam Irenka

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Następnym razem jak ciasto wyjdzie za rzadkie, proponuję dodać odrobinę więcej mąki kokosowej. Niestety, produkty różnych firm charakteryzują się odmienną chłonnością, stąd najprawdopodobniej różnice w konsystencji… A może jajko i żółtka były duże…? Ja robiłam już dwa razy dokładnie według tych proporcji i za każdym razem dało się zrobić placuszki, a później ulepić bułeczki już z farszem. Diabeł tkwi w szczegółach.. 🙂
      Niemniej cieszę się, że udało się wybrnąć z tarapatów i efekt końcowy okazał się zjadliwy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu