keto kopiec kreta

Keto kopiec kreta (Paleo, LowCarb)

Keto kopiec kreta – słodkie wspomnienie z dzieciństwa

Kojarzycie wypiek o nazwie kopiec kreta? Jest to ciasto spopularyzowane przez jednego z producentów żywności, które jest sprzedawane w formie instant, czyli tzw. ciasto w proszku. Należy dodać tylko produkty świeże, np. jajka, mleko, śmietanę, itd., co ma ułatwić i skrócić czas przygotowania ciasta. Nie wiem na ile to rozwiązanie jest popularne teraz, ale jak byłam dzieckiem to była absolutna nowość i każdy chciał tego spróbować, przez co ciasto stało się hitem… 😀

Osobiście jestem zwolenniczką przygotowywania ciast od zera i nie uważam, żeby zmieszanie mąki z proszkiem do pieczenia było jakimś wybitnym skrótem. Szczególnie odkąd zaczęłam uważać na jakość jedzenia oraz stosować różne diety, wolę sama dokonać wyboru użytych produktów. Tak też było tym razem… 🙂

Oczywiście mój keto kopiec kreta to luźna wariacja na temat oryginału. Dla urozmaicenia, do kremu dodałam awokado, dzięki czemu uzyskał on lekko zielony kolor. Co ciekawe – tak, jak w tradycyjnej recepturze – jest tu obecny także banan, choć w trochę mniejszej ilości… 🙂 Mimo to, jedna porcja wcale nie powala zawartością węglowodanów netto – wyszło ich niespełna 6 g. Zachęcam więc do wypróbowania!

Keto kopiec kreta – składniki

TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp.
Będziesz mieć także możliwość stworzenia jadłospisu z udziałem tego i innych przepisów. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu