keto kotlety jajeczno - brokułowe

Keto Kotlety Jajeczne Z Brokułami (Paleo, LowCarb)

Keto dieta stała się znaczącym trendem w dziedzinie zdrowego odżywiania. Ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczów to fundamenty tej diety. Pytanie jak stworzyć smaczne danie, które wpisze się w jej ramy? Oto przepis na keto kotlety jajeczne z brokułami – pyszne połączenie jajek i brokułów, które uświetni niejeden keto obiad.

Keto Kotlety Jajeczne Z Brokułami: Idealny Wiosenny, Lekki Posiłek

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu pt. „Lekko, łatwo i przyjemnie” i zarazem kolejny pomysł na keto obiad. 🙂 Z nadejściem wiosny natchnęło mnie na lekkie, ale jednocześnie pożywne obiady z zielonym w roli głównej. Dzisiejsza propozycja jak najbardziej wpisuje się w ten schemat. Jest przy tym praktycznie dwuskładnikowa, nie licząc tłuszczu do smażenia i przypraw… 😀 Zastanawiałam się nawet czy jest sens wrzucać taki przepis na bloga, ale wydaje mi się, że jest to fajna propozycja, więc ostatecznie – oto on. 🙂

Keto kotlety jajeczno – brokułowe są w pełni wegetariańskie, co także zadziałało na ich korzyść. Wielu osobom wydaje się, że dieta ketogeniczna to głównie mięso, okraszone boczkiem i dodatkowo zalane masłem. 😛 Ale wcale przecież tak nie musi być. Warzywa są bardzo istotnym elementem każdej diety. I nawet jeśli na co dzień nie stosujecie diety wegetariańskiej, to warto od czasu do czasu zrobić sobie taki bezmięsny posiłek lub nawet cały dzień.

keto kotlety warzywne
Keto kotlety warzywne (jajeczno – brokułowe)

Keto Kotlety Jajeczne Z Brokułami: Składniki Podstawowe

Jeśli chodzi o składniki to lista przedstawia się następująco:

Jajka

Są podstawą tego przepisu w dwojaki sposób. Część jajek gotuje się na twardo, sieka drobno i razem z brokułem stanowią one bazę kotletów. Następnie surowe jajka dodaje się, żeby ścięły one masę na kotlety. Kotleciki nie wychodzą mocno zbite, więc jeśli taka konsystencja Ci nie odpowiada, to warto zastanowić się nad dodaniem jakiejś mąki. Kokosowa, odtłuszczona migdałowa lub lniana powinny dobrze się tutaj sprawdzić.

Brokuł

Wspaniałe zielone warzywo, którego korzyści zdrowotnych nie sposób zliczyć… 😛 Warto je wprowadzić na stałe do menu, choć dla wielu nie jest to łatwe ze względu na specyficzny smak i aromat. W tym wydaniu brokuł nie jest aż tak wyczuwalny, ze względu na duży udział jajek w przepisie. Dodatkowo, można zastosować przyprawy (gałka muszkatołowa, czosnek) lub inne dodatki, które zniwelują intensywność brokułu (np. papryczka chili).

Brokuł dobrze komponuje się z różnymi serami. Jeśli je więc stosujesz, to śmiało możesz wzbogacić przepis o odrobinę fety, kremowego serka koziego, tłustego twarogu czy sera długo dojrzewającego.

ZOBACZ: Keto Dieta Bez Nabiału

kotlety jajeczno - brokułowe
Keto kotlety jajeczno – brokułowe

Keto Kotlety Jajeczno – Brokułowe: Składniki Dodatkowe

Tłuszcz do smażenia

No tutaj jest kilka opcji do wyboru. Ja z reguły stawiam w tej kwestii na masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy. Sprawdzi się jednak także smalec lub rafinowany olej z awokado. Nie zaleca się smażyć na innych płynnych olejach roślinnych ze względu na ich lawinowe utlenianie się w wysokich temperaturach i konwersję do tłuszczy trans (więcej o szkodliwości olejów roślinnych).

Dodatki

Żeby nadać kotletom przyjemny smak i aromat, można pokusić się o dodatki w postaci przypraw lub serów. Złamią one intensywny smak brokułu i wzbogacą smakowo danie. W tej roli dobrze sprawdzi się świeża papryczka chili, czosnek lub gałka muszkatołowa. Jeśli lubicie naturalny smak brokułu, to możecie z nich całkowicie zrezygnować i ograniczyć się do standardu w postaci soli i pieprzu.

Keto kotlety jajeczno – brokułowe smakują wyśmienicie w towarzystwie wiosennej sałatki ze świeżych warzyw w typie mizerii lub coleslaw. Można także pokusić się o sos do nich – czosnkowy lub serowy powinny dobrze tutaj pasować. 🙂

keto kotlety jajeczno - brokułowe

Kotlety jajeczno – brokułowe

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Nie masz ochoty na żmudne przygotowania keto posiłków? Proponuję te keto kotlety jajeczno – brokułowe, które będą gotowe w kilka minut, są lekkie, sycące, zgodne z dietą ketogeniczną oraz wegetariańskie, a do tego super smaczne! Zapraszam do wypróbowania. 🙂
Czas przygotowania 8 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 23 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 12 kotletów
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • 4 jajka ugotować na twardo i ostudzić (7-8 minut), po czym pokroić w kostkę. W tym samym czasie ugotować brokuł do miękkości (nie rozgotowywać!), przelać zimną wodą, odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Brokuł umieścić w malakserze razem z 2 surowymi jajkami i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Masę brokułową wymieszać z posiekanym jajkiem oraz papryczką.
  • Tłuszcz rozgrzać na patelni. Masę jajeczno – brokułową nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron ok. 3-5 minut aż kotlety się zetną i przyrumienią. Serwować na gorąco razem z sałatką lub ulubionymi dodatkami.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Kotlety jajeczno – brokułowe
Wielkość porcji
 
1 kotlet
Kalorie
58.71
% RWS*
Tłuszcz
 
4.26
g
3
%
Tłuszcze nasycone
 
1.99
g
12
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.52
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.41
g
Cholesterol
 
87.17
mg
29
%
Sód
 
41.8
mg
2
%
Potas
 
109.76
mg
3
%
Węglowodany
 
1.96
g
7
%
Błonnik
 
0.61
g
3
%
Cukier
 
0.64
g
Białko
 
3.45
g
3
%
Witamina A
 
284.29
IU
6
%
Witamina C
 
23.97
mg
29
%
Wapń
 
22.74
mg
2
%
Żelazo
 
0.58
mg
3
%
Węglowodany netto
 
1.35
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

6 Comments

  1. Avatar for Henryk Modzelewski
    Henryk Modzelewski says:

    Ja lubię paćki 🙂 szukam przepisów na paćki typu wrzuć do garnka, przypraw, zabełtaj i gotowe. Są takie? Mógłbym tylko takie rzeczy jeść.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      W roli takich dań prawie bezobsługowych najlepiej chyba sprawdzają się zupy, jednogarnkowce lub zapiekanki. Minimum nakładu, maksimum efektu 🙂

  2. Avatar for Jola

    5 gwiazdek
    Bardzo smaczne kotlety! Mnie się nic nie rozwalało, ale pewnie faktycznie brokuł musi być lekko al dente i dobrze odsączony. Super, dzięki za przepis!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu! 🙂

  3. Avatar for W

    1 gwiazdka
    Kotlety rozwalaja się. Jak ktoś lubi jeść paćke polecam.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Kotlety nie wychodzą jakieś super zwarte, ale na pewno nie przyjmują formy „paćki”, a jeżeli tak się stało, to coś musiało pójść nie tak podczas przygotowywania masy. A brokuł nie był za długo gotowany…? On wtedy staje się właśnie taki paćkowaty i nabiera dużo wody, więc ciężej uzyskać potem właściwą konsystencję kotletów. Powodem mogły być także za małe jajka…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu