keto kotlety z tuńczyka

Keto kotlety z tuńczyka (Paleo, LowCarb)

Keto kotlety z tuńczyka – pomysł na trochę inny keto obiad

Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na keto obiad. Ostatnio jestem trochę na bakier z mięsem… Dotyczy to głównie wieprzowiny i wołowiny, a chodzi o względy ideologiczne.

Jeśli mieliście okazję zapoznać się z tekstem na stronie „O mnie”, to wiecie, że przez pięć lat go nie jadłam (wyłączając ryby). Powrót do niego był podyktowany tylko i wyłącznie kwestiami zdrowotnymi. Jako posiadaczka grupy krwi „0” jestem typowym mięsożercą z natury.

Jednak zawsze czułam wyrzuty sumienia z faktu, że zwierzę musi ginąć, żebym ja mogła nasycić swój głód. Choć przecież takie są prawa natury…

Moralny aspekt jedzenia mięsa

To uczucie smutku towarzyszy mi do dziś za każdym razem kiedy się nad tym głębiej zastanowię. Wiele razy analizowałam tę kwestię i zastanawiałam się czy rzeczywiście włączenie mięsa było koniecznym elementem powrotu do zdrowia.

Tym bardziej, że obecnie moje zdrowie ma się znów trochę gorzej. Wszystko z powodu stresu i niezbyt korzystnego dla hormonów stylu życia (m. in. długa ekspozycja na światło niebieskie, epizod długotrwałego stosowania IF i pomijania śniadań).

kotlety z tuńczyka
Keto kotlety z tuńczyka i kalafiora

Czy źródło białka ma znaczenie?

I tutaj wracamy do kwestii żywienia. Czy to jest kluczowy element odpowiedzialny za nasze zdrowie czy też czynniki poboczne jednak mają większą wagę…? Oczywiście wszystko ma znaczenie, ale pytanie czy dla mojego organizmu to rzeczywiście taka różnica czy źródłem białka będą jaja, ryby czy też inny rodzaj mięsa

Wydaje mi się, że jeśli dieta będzie zbilansowana pod względem makro i mikroskładników, to nie ma to większego znaczenia. Białko to białko… Idąc tym tropem stwierdziłam, że zwiększę udział ryb i drobiu kosztem wieprzowiny i wołowiny, bo z tym rodzajem mięsa mam największy problem…

Keto kotlety z tuńczyka w wersji niskowęglowodanowej

Tak więc dzisiaj keto kotlety z tuńczyka i kalafiora jako propozycja jajeczno – rybna. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Także same plusy… 🙂

Podobne kotlety z tuńczyka przygotowywałam kiedyś ze zwykłym ryżem, jednak dzisiaj prezentuję wersję zgodną z dietą ketogeniczną, czyli z ryżem z kalafiora. Chociaż ostatnio zwiększyłam odrobinę udział węglowodanów w diecie, to i tak staram się dalej żywić bezbożowo i niskowęglowodanowo. A takie kotleciki rybne idealnie wpisują się w ten sposób żywienia.

Zachęcam i Was do wypróbowania. 🙂

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

2 Comments

  1. Avatar for Paula

    Długotrwałe stosowanie IF jest szkodliwe? Zastanawiam się nad tym i nad keto, bo choruję neurologicznie. Do tej pory słyszałam tylko plusy nt IF

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Wszystko zależy od organizmu i od różnych czynników zewnętrznych. U mnie niestety spowodowało to dodatkowy stres (a i tak nie narzekam na jego brak z innych źródeł…) i negatywnie wpłynęło na moje samopoczucie i zdrowie. Jednak ja stosowałam IF 16:8 codziennie, rezygnując z posiłku w pierwszej części dnia, co dodatkowo dolało oliwy do ognia. Warto więc stosować IF z wyczuciem i analizować sygnały płynące z organizmu. No i trzeba zadać sobie pytanie po co to się to robi – czy jest konkretne wskazanie ku temu. Także w przypadku niektórych problemów zdrowotnych lepiej jest uważać z IF. Duże znaczenie ma też płeć – ponoć u mężczyzn IF się lepiej sprawdza niż u kobiet. Zresztą zdecydowana większość badań na ten temat jest robiona właśnie na mężczyznach… Natomiast wnioski wysnute na ich podstawie stosuje się dla obu płci z zupełnym pominięciem specyfiki działania kobiecego organizmu. Dr. Stephanie Estima, amerykańska specjalistka od biohackingu kobiecego zaleca stosowanie postów na bulionie na kościach. Efekty są porównywalne, a nie zaburza się gospodarki hormonalnej. Nie twierdzę, że IF to zły pomysł, ale trzeba na pewno stosować go z głową. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu