keto kurczak pieczony po azjatycku

Keto kurczak po azjatycku (Paleo, LowCarb, AIP)

Keto kurczak po azjatycku – pomysł na szybki i bezobsługowy keto obiad

Masz ochotę na super smacznego kurczaka pieczonego…? Zakładam, że tak. 😛

Ostatnio miałam okazję piec całą tuszkę drobiową w stylu azjatyckim. Marynata jest bardzo prosta, za to efekt świetny pod względem smakowym. Dzięki marynacie skórka przypieka się ładnie na rumiano i staje się chrupiąca.

Kurczak pieczony w całości to dobra opcja na miesiące chłodniejsze, choć mignąeło mi gdzieś kiedyś, że da się zrobić go również na grillu… Także dla chcącego nie ma nic trudnego… 😀 Swoją drogą ta marynata sprawdzi się równie dobrze w przypadku kurczaka w częściach. Także na grilla jak znalazł. 🙂

Jeśli masz ochotę przyrządzić taki keto obiad i zastanawiasz się co podać jako dodatek, to spieszę donieść, że świetnie pasuje tutaj kalafior. Różyczki kalafiora, razem z cząstkami cebuli i ziemniakami dla nie-keto uczestników biesiady ułożyłam dookoła kurczaka i piekłam razem. Nadmiar marynaty z kurczaka został wchłonięty przez warzywa, które zyskały dzięki temu niecodzienny smak.

Rewelacyjnym keto warzywnym dodatkiem do tego dania będzie także kimchi lub inspirowana azjatycką kuchnią sałatka z ogórka z sezamem.

Aha, wspominałam już, że przygotowanie takiego kurczaka jest praktycznie bezobsługowe i w miarę szybkie (nie licząc czasu pieczenia…)? 😀

No to do dzieła!

Keto kurczak po azjatycku – składniki

🐔 Tuszka z kurczaka

No niby oczywista sprawa, ale chciałam tylko podkreślić, że oczywiście najlepiej dla Twojego zdrowia byłoby, żeby była ona z chowu ekologicznego lub przynajmniej zagrodowego, bez udziału antybiotyków. Jakość spożywanego mięsa to wyjątkowo ważna sprawa. Mięso z chowu przemysłowego zawiera niestety od groma szkodliwych substancji, które przedostają się potem do naszych organizmów.

🥥 Aminokwasy kokosowe

Aminokwasy kokosowe to ekstrakt z miąższu kokosa, który został poddany fermentacji, a w smaku i konsystencji mocno przypomina sos sojowy. Stanowi więc jego świetną i dużo zdrowszą alternatywę.

Dlaczego zdrowszą? Ano do jego przygotowania nie używa się ani soi ani pszenicy, więc jest on dużo bezpieczniejszy dla alergików czy osób zmagających się z chorobami tarczycy (które powinny unikać produktów przetwórstwa soi). Jego jedyną wadą jest ograniczona jeszcze dostępność na rynku, ale i to się powoli zmienia…

kurczak pieczony
Keto kurczak po azjatycku pieczony w całości

🫒 Olej sezamowy

Wspaniały, aromatyczny olej z ziaren sezamu. Idealny do dań kuchni azjatyckiej. Co prawda jest to olej roślinny, więc niespecjalnie nadaje się on do obróbki termicznej. Jednak tutaj jest on praktycznie niezbędny, aby nadać potrawie należyty smak i aromat.

🌶️ Ostra papryczka

Kolejny składnik, bez którego ciężko będzie się obejść w tym daniu. U mnie jest to papryczka chili, która nadaje całości pikantności i charakteru. Ilość dopasujcie do swoich preferencji w kwestii ostrości potraw. Jeśli nie jesteście fanami mocno pikantnych dań, proponuję usunąć z papryczki wszystkie pestki.

🧄 Czosnek

Standardowy dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs. Wspaniale podkreśla ich smak. Tutaj dodajemy go w ilościach prawie hurtowych, jednak wcale nie wysuwa się on na pierwszy plan.

🧅 Cebula

Podobnie do czosnku stanowi zwyczajowy dodatek wszelkich mięsnych potraw. Oprócz oczywistych walorów smakowych nadaje ona naszej marynacie objętości.

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu