Likier o smaku słony karmel

Keto likier słony karmel (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Zapewne słyszałeś już o diecie keto – popularnym podejściu żywieniowym, które ogranicza węglowodany i promuje zdrowe tłuszcze. Ale czy wiedziałeś, że istnieją także przepisy na pyszne trunki nie naruszające jej zasad? Keto Likier Słony Karmel to jeden z nich. Dziś podzielę się z Tobą sekretem przygotowania tego wyjątkowego napoju, który urozmaici smak Świąt Bożego Narodzenia.

Dlaczego Warto Wypróbować Keto Likier Słony Karmel?

Keto Likier Słony Karmel to smakowity trunek, który nie powinien wyrzucić Cię ze stanu ketozy. Dlaczego warto go spróbować?

  • Niski Poziom Węglowodanów: Wiemy, jak ważne jest utrzymanie niskiego poziomu węglowodanów w diecie keto, a ten likier jest niskowęglowodanowy.
  • Zdrowe Tłuszcze: Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, ten napój dostarcza sporej dawki energii.
  • Unikalny Smak: Słony karmel to smak, który wielu z nas uwielbia. Teraz możesz cieszyć się nim bez wyrzutów sumienia.

Weź pod uwagę, że spożywanie alkoholu na diecie ketogenicznej to temat dyskusyjny i nie powinno się tego robić w okresie keto adaptacji. Potem jednak sporadyczna konsumpcja nie powinna storpedować efektów diety.

ZOBACZ TAKŻE: Alkohol Na Keto Diecie

Likier o smaku słony karmel
Keto likier ze słonym karmelem

Składniki Keto Likieru Słony Karmel

Aby przygotować Keto Likier Słony Karmel, będziesz potrzebować następujących składników:

1. Śmietanka Kokosowa lub Mleko Kokosowe: Baza tego likieru, która zapewnia kremową konsystencję i jest źródłem tłuszczu.

2. Tłuszcz: Olej kokosowy to podstawowy składnik karmelu.

3. Słodzik: Nadaje trunkowi słodyczy bez dodatku cukru. Najlepiej jeśli będzie to alluloza, która świetnie sprawdza się do produkcji keto karmelu. Alternatywnie możesz użyć erytrytolu lub mieszanki obu.

4. Sól himalajska, morska lub kłodawska: Dla intensywnego smaku słonego karmelu. Podkreśla ona bowiem słodki smak. A w bonusie dostarcza minerałów.

5. Whisky lub Wódka: Kwintesencja likieru, która nadaje mu odpowiedniej mocy.

Likier słony karmel – słodki przedsmak Świąt

Likier najlepiej smakuje w okolicznościach świątecznych, kiedy możemy dzielić się nim z bliskimi. W związku z tym, że z każdym dniem zbliżamy się coraz bardziej do Świąt Bożego Narodzenia, będzie jak znalazł. 🙂 Co ciekawe, pretekstem do przygotowania likieru o smaku słonego karmelu było powstanie keto karmelu. Na pierwszy rzut poszło Caramel Macchiato niczym z popularnej sieciowej kawiarni, ale korzystając z okazji, ukręciłam także tenże keto likier. 😀

Keto macchiato karmelowe
Ketogeniczne macchiato z karmelem

Jeśli wydaje Wam się, że teraz jest za wcześnie, żeby myśleć o likierze na Święta, Nowy Rok czy Karnawał, to przypominam, że przy likierach ważnym aspektem produkcji jest sezonowanie. Oznacza to, że po wymieszaniu składników najlepiej, żeby taki trunek miał okazję przez jakiś czas postać sobie, zanim rozpoczniemy jego konsumpcję. Smaki się wtedy przegryzają i nabiera on głębi. Stąd właśnie teraz jest najlepszy moment na to, żeby taki likier zrobić! 🙂

Likier o smaku słony karmel

Likier słony karmel

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszny likier domowej roboty to trunek na specjalne okazje. Keto likier słony karmel idealnie sprawdzi się w okresie świąteczno – noworocznym. Jest także świetnym pomysłem na własnoręcznie robiony prezent gwiazdkowy!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas oczekiwania 1 dzień
Czas całkowity 1 dzień 20 minuty
Rodzaj dania Koktajle
Kuchnia Amerykańska
Porcje 20 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Karmel

Likier

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Karmel

  • Umieścić wszystkie składniki oprócz soli w garnuszku. Podgrzewać mieszając aż do zagotowania. Gotować ok. 15 minut na dość intensywnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru, zdjąć z palnika. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca – należy zachować należytą ostrożność! Dodać sól, wymieszać. Ostudzić.

Likier

  • Rozpuścić karmel w mleku kokosowym i alkoholu. Przelać do butelki i odstawić do lodówki do przegryzienia na minimum 24 godziny (najlepiej dwa tygodnie codziennie wstrząsając butelką).
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Likier słony karmel
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
86.8
% RWS*
Tłuszcz
 
5.35
g
3
%
Tłuszcze nasycone
 
4.71
g
29
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.04
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.14
g
Potas
 
0.16
mg
0
%
Węglowodany
 
0.52
g
2
%
Cukier
 
0.32
g
Białko
 
0.24
g
0
%
Wapń
 
0.02
mg
0
%
Żelazo
 
0.01
mg
0
%
Węglowodany netto
 
0.52
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Likier można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Przed podaniem należy go wstrząsnąć i najlepiej wyjąć trochę wcześniej, gdyż w chłodnej temperaturze mocno gęstnieje.
2. Likier świetnie sprawdza się jako polewa do deserów, lodów, owoców, itp.
 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu