keto magdalenki

Keto magdalenki (Paleo, LowCarb)

keto ciastka
Keto ciastka magdalenki

Okazja goni okazję

Walentynki zbiegły się w tym roku praktycznie z Tłustym Czwartkiem. Jeszcze nie zdążyłam dobrze złapać oddechu po jednej okazji, a już trzeba myśleć o tym, co przygotować na następną… 🙂 Ale nie mam zamiaru narzekać… Oby okazji do świętowania nigdy nie brakowało, a przede wszystkim oby nigdy nie zabrakło tych, z którymi je się świętuje. 🙂 Przy Walentynkach natchnęło mnie na słodkie wypieki w pastelowych kolorach. Żadna tam czerwień, kolor miłości… 😛 Powstały zatem śliczne keto magdalenki w polewie z białej czekolady (forma do magdalenek do kupienia tutaj). Zaznaczam jednak, że nie jest to moje ostatnie słowo w kwestii walentynkowych keto deserów… 😀

Keto magdalenki  w trzech wersjach kolorystycznych

Jeśli zastanawiacie się skąd się wzięła zielona i różowa wersja kolorystyczna, to spieszę donieść, że pomogły mi w tym pewne warzywa (!). A mianowicie sproszkowany szpinak i sproszkowany burak. Prawda, że nadały polewie urocze pastelowe odcienie? Jeśli obawiacie się węglowodanów z buraka, to bez obaw – do zabarwienia polewy używa się go w mikroskopijnych wręcz ilościach. Wracając do białej czekolady, to serdecznie zachęcam do zrobienia jej własnoręcznie z tego przepisu. Polewa z jej użyciem może nie wyjść aż tak kryjąca, jak na zdjęciach, ale za to macie pełną kontrolę nad składem. Ja jednak tym razem skorzystałam ze sklepowego gotowca.

magdalenki
Magdalenki w polewie z białej czekolady

Biała czekolada – nie taki łatwo dostępny surowiec

Przy ostatnich zakupach w sklepie iHerb wpadły mi w oko drażetki z białej czekolady słodzone ekstraktem z owocu mnicha. Nie mogłam więc nie skorzystać z takiej okazji… 🙂 Niestety, w Polsce nie spotkałam się z białą czekoladą o zadowalającym składzie. Wielokrotnie już skłaniało mnie to do przygotowywania domowej jej wersji. Smakowo jest ona łudząco podobna do oryginału. Jednak pod względem konsystencji oraz potencjału „krycia” trochę od niego odbiega… Mi keto magdalenki w pastelowych kolorach bardzo przypadły do gustu, zarówno wizualnie, jak i smakowo, także serdecznie zachęcam do wypróbowania. 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto magdalenki

Magdalenki

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Piękne i pyszne keto magdalenki w polewie z białej czekolady to deser idealny na każdą okazję, choć u mnie uświetniły walentynkowy weekend.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Deser
Porcje 15 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Magdalenki

Polewa z białej czekolady

  • 75 g biała czekolada bezcukrowej (u mnie ChocZero chocolate chips)
  • 1 łyżka olej kokosowy rafinowanego
  • 1 g sproszkowany burak (opcjonalnie)
  • 1 g sproszkowany szpinak (opcjonalnie)
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Magdalenki

  • Jajko ubić z erytrytolem aż do uzyskania puszystej białej masy. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy. Delikatnie połączyć z masą jajeczną przy użyciu szpatułki. Następnie wlać rozpuszczone masło i wymieszać do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Po tym czasie wypełnić masą foremki do magdalenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania gór + dół. Piec przez ok. 15 minut aż ciastka się przyrumienią.

Polewa z białej czekolady

  • Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy polewa lekko przestygnie i zgęstnieje 1/3 magdalenek obtoczyć w niej zanurzając wierzch. Pozostałą polewę podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać sproszkowanego buraka, a do drugiej szpinak. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Pozostałe ciastka zanurzać w ten sam sposób w polewie. Odstawić do zastygnięcia do lodówki (na ok. 15 minut).
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Magdalenki
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
70.95
% RWS*
Tłuszcz
 
7.63
g
5
%
Tłuszcze nasycone
 
5.09
g
32
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.18
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.02
g
Cholesterol
 
18.59
mg
6
%
Sód
 
37.05
mg
2
%
Potas
 
5.07
mg
0
%
Węglowodany
 
1.18
g
4
%
Błonnik
 
0.54
g
2
%
Cukier
 
0.24
g
Białko
 
1.22
g
1
%
Witamina A
 
38.54
IU
1
%
Witamina C
 
0.52
mg
1
%
Wapń
 
12.03
mg
1
%
Żelazo
 
0.19
mg
1
%
Węglowodany netto
 
0.64
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Inspiracja pochodzi z tego przepisu.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu