KETO omlet jest niezwykle wszechstronnym posiłkiem, który można dostosować do swoich preferencji smakowych oraz celów żywieniowych. W diecie ketogenicznej omlety stanowią idealne źródło białka i zdrowych tłuszczów, które są niezbędne do utrzymania procesu ketozy. Jaja są niskowęglowodanowe i bogate w składniki odżywcze, dlatego omlety z pewnością pasują do tego specyficznego stylu żywienia.
KETO omlet: Przepisy bez mąki
Omlety można przygotować na wiele sposobów, dodając do nich różnorodne składniki, takie jak warzywa, wędliny (boczek lub szynka) czy ser. Dzięki temu możesz stworzyć danie dopasowane do swoich preferencji smakowych i potrzeb w zakresie makroskładników.
Jeśli zatem poszukujesz pomysłów na niskowęglowodanowe dania jajeczne, to znajdziesz tutaj różnorodność przepisów, smaków i wariantów tego wyjątkowego dania, które zaspokoją Twoje kulinarne i żywieniowe potrzeby w diecie ketogenicznej.
Dzisiaj pragnę Ci zaprezentować 5 moich ulubionych przepisów na niskowęglowodanowe omlety:
- Kakaowy omlet ketogniczny z cukinii na słodko
- Zapiekany KETO omlet z mąką kokosową Dutch Baby
- Ketogeniczny omlet z szynką lub boczkiem i szpinakiem
- KETO omlet z serem mozzarella i pomidorami
- Hiszpańska tortilla z cukinii, czyli niskowęglowodanowy omlet warzywny
KETO omlet na słodko: Z masłem orzechowym lub serem
Oto dwie propozycje przepysznych omletów na słodko:
Kakaowy omlet ketogeniczny z cukinii na słodko
Ten pyszny omlet bez dodatku tradycyjnej mąki sprawdzi się idealnie na słodkie KETO śniadanie. Na przykład w towarzystwie:
- czekoladowego musu z awokado,
- mascarpone lub jogurtu kokosowego z dodatkiem niskowęglowodanowych owoców,
- masła orzechowego.
Dodatek cukinii gwarantuje sporą porcję błonnika oraz niski końcowy udział węglowodanów przyswajalnych, a przede wszystkim nadaje omletowi objętości i wilgotności.
Kakaowy omlet z cukinii
Składniki
Omlet z cukinii
- 2 szt. jajka
- 0,5 szt. cukinia starta na drobnych oczkach i odciśnięta (ok. 100 – 120 g)
- 1 łyżka kakao (czubata)
- 1 łyżka mąka kokosowa ewentualnie kasztanowa lub z manioku (czubata)
- 1 łyżka olej kokosowy rafinowany do smażenia lub masło klarowane
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Dodatki (opcjonalne)
- 5 łyżek jogurt kokosowy
- 30 gram borówki i kilka plasterków banana (opcjonalnie)
- 1 łyżka bezcukrowy syrop klonowy lub inne płynne słodzidło (np. łyżeczka miodu)
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z solą, po czym zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodać kakao oraz wybraną mąkę. Wymieszać ze startą cukinią.
- Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Wylać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Podawać jeszcze ciepły razem z jogurtem kokosowym i owocami. Amatorzy słodszych smaków mogą posmarować omlet łyżeczką miodu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
- Dodatki są przykładowe i nie są uwzględnione w wartościach odżywczych.
Zapiekany KETO omlet z mąką kokosową Dutch Baby
Ten ciekawy przepis na KETO omlet zakłada dodanie mleka kokosowego lub śmietanki i wymaga zapieczenia w piekarniku. Dlatego konieczna jest patelnia, która się do tego celu nadaje. Wyśmienicie smakuje posypany pudrem z erytrytolu i owocami niskocukrowymi, ale masło orzechowe nada się równie dobrze.
Dutch baby z mąki kokosowej
Składniki
Dutch baby
- 5 szt. jajka
- 170 g śmietana kokosowa kwaśnej, np. PlantOn Sour Creamo
- 0,25 szklanki gęste mleko kokosowe (ok. 60 ml)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 35 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 35 gram mąka kokosowa
- 2 łyżki masło klarowane
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki oprócz masła zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić na patelni. Wylać masę omletową na środek patelni, tak aby większość tłuszczu znalazła się po bokach masy, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec przez ok. 20 – 25 minut aż boki omletu wyrosną, a środek będzie lekko ścięty. Ostudzić lekko w dalej ciepłym piekarniku, wyjąć przed samym podaniem. Posypać erytrytolem/ allulozą/ ksylitolem w pudrze i owocami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ketogeniczny omlet na słono: Wytrawne KETO przepisy
Poniżej znajdziesz zaś przepisy na omlety na słono z takimi dodatkami, jak szpinak, boczek, pomidory, ser lub cukinia.
Omlet ketogeniczny z szynką lub boczkiem i szpinakiem
Ten omlet z szynką lub boczkiem i szpinakiem jest idealny pod wieloma względami. Jest świetny w smaku, sycący, pożywny, a w dodatku bezzbożowy i niskowęglowodanowy, czyli całkowicie zgodny z wytycznymi zarówno diety Paleo, jak i diety ketogenicznej. To wręcz podstawa ketogenicznych śniadań, dzięki czemu znalazł się on w następujących jadłospisach:
Omlet z boczkiem i szpinakiem
Składniki
- 100 g boczek wędzony lub szynka
- 150 g szpinak w liściach świeży lub mrożony
- 4 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar)
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta gałka muszkatołowa najlepiej świeżo startej
Sposób przygotowania
- Szpinak świeży zblanszować w gorącej wodzie, przelać zimną wodą, odcisnąć i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak mrożony należy uprzednio rozmrozić i pominąć etap blanszowania. Boczek pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak oraz gałkę muszkatołową i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Jajka ubić trzepaczką lub mikserem, posolić do smaku. Zalać zawartość patelni ubitymi jajkami i smażyć aż wierzch jajek będzie prawie ścięty. Podważyć spód łopatką i przerzucić omlet na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza – zdejmuję omlet na talerz, przykrywam patelnią i szybkim ruchem odwracam całość). Dosmażyć chwilę z drugiej strony i podawać – najlepiej na ciepło.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
KETO omlet z serem mozzarella i pomidorami
Ten puszysty omlet kryje w sobie kulki mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe i stanowi wariację na temat pizzy. Jego największą zaletą jest wysoka zawartość białka oraz tłuszczu, dzięki czemu wspiera on proces odchudzania.
Omlet z pomidorami i mozzarellą
Wyposażenie
Składniki
- 5 szt. jajka
- 1 łyżka mąka łubinowa lub odtłuszczona migdałowa
- 12 szt. pomidorki cherry
- 10 kulek mozzarella odsączone z zalewy
- 10 g masło klarowane do smażenia
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- oregano świeże do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Rozdzielić białka od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie delikatnie wmieszać żółtka i przesianą mąkę łubinową. Rozgrzać tłuszcz na patelni i wylać nań masę jajeczną. Przykryć.
- Po ok. 5 minutach smażenia ułożyć na wierzchu kulki mozzarelli oraz pomidorki i lekko wetknąć je w ciasto. Smażyć pod przykryciem kolejne 10 -12 minut (aż wierzch się zetnie).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Hiszpańska tortilla z cukinii, czyli niskowęglowodanowy omlet warzywny
Jest to inspirowany kuchnią hiszpańską omlet, w którym zamiast ziemniaków użyto cukinii, co czyni go odpowiednim do zastosowania na diecie ketogenicznej. Prosty skład i bogactwo witamin oraz błonnika sprawia, że jest to świetny wybór na KETO śniadanie.
Hiszpański omlet z cukinii
Wyposażenie
Składniki
- 4 szt. jajka
- 350 g cukinia
- 50 g cebula
- 3 łyżki olej z awokado lub oliwa z oliwek
- 4 łyżeczki pesto bazyliowe
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- 1 plaster ser kozi (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cukinię pokroić na bardzo cienkie plasterki, posolić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na połowie oleju (ok. 5 minut). Cukinię odcisnąć z płynu i odsączyć na ręczniku papierowym. Dodać na patelnię, polać pozostałym olejem i zmniejszyć moc palnika.
- Jajka lekko ubić z solą i pesto bazyliowym. Zalać warzywa na patelni i zwiększyć moc palnika. Dusić pod przykryciem ok. 6 minut. Zdjąć pokrywkę i wstawić patelnię pod grill (200° C) na kolejne 6 minut.
- Posypać startym serem kozim i chwilę jeszcze potrzymać w piekarniku (do rozpuszczenia sera). Podawać na ciepło lub na zimno.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Omlety KETO: Podsumowanie
Omlety jajeczne, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej to świetny pomysł na pożywne śniadanie białkowo – tłuszczowe, choć sprawdzą się także jako inne posiłki ketogeniczne. Koniecznie wypróbuj moje propozycje i daj znać w komentarzu, która najbardziej przypadła Ci do gustu!
Może Cię także zainteresować: