banner keto menu
keto placek ze śliwkami
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Polska Wege

Keto placek ze śliwkami (Paleo, LowCarb)

Keto placek ze śliwkami – obowiązkowy punkt programu w sezonie

Kolejny tydzień września, a u mnie kolejne keto ciasto. Tym razem padło na keto placek ze śliwkami w wykonaniu mojej mamy. Pyszny, kruchy i maślany w smaku. Pieczony z miłością. Nie ma to jak maminy wypiek… 🙂 Tym bardziej cieszy, że był pieczony z myślą o mnie i jest w 100% zgodny z dietą bezzbożową i ketogeniczną. Mama nie wyeliminowała całkowicie zbóż z diety i zdarza się, że popełnia wypieki z bezglutenowymi mąkami zbożowymi, których ja muszę sobie odmawiać. Ale nie tym razem… 🙂 A że sezon śliwkowy w pełni, to keto placek ze śliwkami jest jak najbardziej na czasie. Polecam wypróbować!

placek ze śliwkami
Keto placek ze śliwkami

Owoce na diecie ketogenicznej – gorący temat

Powróćmy zatem na chwilę do tematu owoców na diecie ketogenicznej. Generalnie uznaje się, że nie są one dozwolone ze względu na wysoką zawartość cukru. Z drugiej strony, większość owoców to jednocześnie bogactwo witamin i minerałów. Głupio by było pozbawiać się takiego dobrego ich źródła. Ja wychodzę więc z takiego założenia, że w okresie letnim, czyli w naturalnym okresie ich występowania pozwalam sobie na sezonowe owoce z mojej strefy klimatycznej (przy wyższych temperaturach mamy też ponoć większą tolerancję na węgle). Natomiast w okresie zimowym raczej ich unikam. Dodatkowo, jeśli jesteście w okresie adaptacji do ketozy, to też raczej najlepiej całkiem je wyeliminować. W pozostałych przypadkach nie ma przeszkód, żeby się nimi cieszyć, oczywiście mając na uwadze dzienne proporcje makroskładników.

keto ciasto
Keto placek śliwkowy z kruszonką

Śliwki – wartości odżywcze i zawartość węglowodanów

Jak sytuacja ma się w przypadku śliwek…? To zależy od gatunku. Śliwka węgierka to według ilewazy.pl 11,4 g węglowodanów, z czego 1,6 g to błonnik, renkloda zaś ma 10,1 g węglowodanów ogółem w 100 g i tyleż samo błonnika. Zaś mirabelka to zgodnie z tymi informacjami 13 g węglowodanów ogółem, z czego 2,4 g to błonnik. Wychodzi na to, że generalnie 100 g śliwek to ok. 9-10 g węglowodanów netto. Zakładając, że do naszego menu wprowadzimy porcję 50 g tego owocu, będzie to oznaczać, że musimy wliczyć ok. 4,5 – 5 g węglowodanów netto. Myślę, że łatwo to wkomponować w dzienne makro i taka ilość nie ma prawa zaburzyć stanu ketozy. Także częstujcie się śmiało!

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Modern Cavegirl
Idealne keto ciasto na koniec lata? Keto placek ze śliwkami! Wbrew pozorom węglowodanów tu jak na lekarstwo, a pyszności takie, że ho ho! 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska, Wege
Porcje 16 porcji
Kalorie 207 kcal

Składniki
  

Kruszonka

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 50 g masła klarowanego
  • 0,33 szklanki erytrytolu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Ciasto kokosowe ze śliwkami

  • 125 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej
  • 75 g erytrytolu
  • 2 jajka
  • 125 ml gęstego mleka kokosowego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 125 g jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego bądź cream of tartar (kamień winny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350 g śliwek umytych i osuszonych

Sposób przygotowania
 

Kruszonka

  • Masło rozpuścić, dodać erytrytol oraz mąkę kokosową. Wymieszać i wstawić do lodówki do ostudzenia.

Ciasto kokosowe ze śliwkami

  • Masło klarowane utrzeć z erytrytolem. Stopniowo dodawać jajka, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz jogurt kokosowy. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Dodawać po trochu i ucierać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć skórką do dołu na wierzchu ciasta. Śliwki posypać kruszonką rozdrabniając ją w palcach. Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 207 kcal
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 5,3 g
Błonnik 0,3 g
Białko 2,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

6 Comments

  1. Małgosia says:

    5 stars
    Jest to absolutnie genialny przepis na soczyste i dośc puchate (jak na keto) ciasto ala placek drożdżowy. Stosuję go jako bazę do wielu innych rodzajów ciast. W mojej wersji był to również jabłecznik oraz cytrusowy sernik z jabłkami. Osobiście zamiast jogurtu kokosowego, dodaję śmietany 12%. Do tego erytrol wcześniej mielę na puder i jako aromat idzie migdałowy, zamiast waniliowego. Keto i nie-keto-żercy szaleją na punkcie tych ciast. Dziękuję za świetną inspirację!

    1. Super, bardzo się cieszę, że mój przepis przypadł Tobie do gustu. 🙂 Fajnie, że wypróbowałaś go też w innych wersjach smakowych. Zapraszam oczywiście także do wypróbowywania innych przepisów. 🙂

      1. 5 stars
        Witam, jedna porcja ile ma gramów? Pozdrawiam

        1. Przykro mi, ale niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie… 🙁 Ciasto robiłam już jakiś czas temu i nie ważyłam porcji. Nie pozostaje nic innego jak zrobić i sprawdzić samemu. 🙂

  2. Nie wiem dlaczego ale mi wyszło ciasto gęste a nie tak jak w przepisie, że wylać na blachę. Ja wykładałam łyżką i z kruszonką było podobnie. Nawet noe dodałam wiórek bo byłoby całkiem suche. Co mogłam zrobić źle?

    1. Hej Agata, może to „wylać” jest trochę niefortunnie użyte w przepisie… W mojej wersji ciasto też nie było aż takie płynne, żeby je wylewać… Na pewno nic nie zrobiłaś źle. 🙂 Może chłonność mąki kokosowej, której użyłaś była większa niż mojej (a różnica między poszczególnymi firmami potrafi być naprawdę znaczna), albo śliwki były mniej soczyste. Tutaj zmiennych jest naprawdę dużo i ciężko stwierdzić do końca co to mogło być.

      Mam nadzieję jednak, że ciasto ogólnie się udało i smakowało, bo koniec końców właśnie to się liczy… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating