keto proteinowe pulpety brokułowe

Keto proteinowe kotlety brokułowe (Paleo, LowCarb)

Keto dieta jest znana ze swojego wpływu na utratę wagi i ogólną poprawę zdrowia. Jednak jednym z wyzwań na diecie niskowęglowodanowej jest znalezienie smacznych dań, które nie tylko zaspokoją apetyt, ale również dostarczą odpowiednią ilość białka. W tym artykule opisuję przepis na keto proteinowe kotlety brokułowe, które łączą w sobie wyjątkowy smak i zdrowe składniki.

Keto proteinowe kotlety brokułowe, czyli festiwal warzywnych rozmaitości

Przerabiam po kolei warzywa, które latem można dostać w wersji świeżej i lokalnej. Była cukinia, były pomidory. Czas więc na brokuł… Ten niestety nie pochodzi z własnych zbiorów, ale była promocja w sklepie, więc nabyłam. Muszę przyznać, że nie jestem jakąś szczególną fanką tego smaku, ale z pełnym przekonaniem doceniam wartości odżywcze tej roślinki. Jest to skarbnica witamin i antyoksydantów, w dodatku niskokaloryczna i niezbyt zasobna w węglowodany… Jak na kuzyna kalafiora i kapusty przystało, znajdziecie w nich również spore ilości sulforafanu oraz indolo-3-karbinolu, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki ich udziale brokuł wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także stabilizujące estrogen. Są więc warzywem nr 1 w walce z dominacją estrogenową.

Jeśli chcesz poznać więcej sposobów na to, jak walczyć z nierównowagą hormonalną, to zapraszam do zapoznania się z tym artykułem:

Keto proteinowe kotlety z brokuła – składniki

Brokuł

Wspaniałe zielone warzywo, którego korzyści zdrowotnych nie sposób zliczyć… 😛 Warto je wprowadzić na stałe do menu, choć dla wielu nie jest to łatwe ze względu na specyficzny smak i aromat. Można jednak zastosować przyprawy (gałka muszkatołowa, czosnek) lub inne dodatki, które zniwelują intensywność brokułu (np. papryczka chili). W tym wydaniu tę rolę przyjął na siebie sos czosnkowy.

Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Parmezan

Najlepiej w wersji tartej. Nadaje on przyjemnego serowego smaku, stanowi dodatkową porcję białka, a także wiąże brokułową masę. Może to być dowolny inny twardy ser długo dojrzewający, np. grana padano, itp.

proteinowe pulpety brokułowe
Keto proteinowe pulpety brokułowe

Peptydy kolagenowe

Stanowią dodatek jednocześnie będący główną porcją białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrową skórę, stawy i kości. Wspomaga także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy je zastąpić białkiem grochu.

Mieszanka mąk

Tutaj w tej roli mieszanka dwóch mąk, które charakteryzują się wysokim udziałem białek w składzie – łubinowa oraz odtłuszczona mąka lniana. Oprócz dodatkowej porcji białka, charakteryzują się one dość wysoką chłonnością, są więc składnikiem odpowiedzialnym za konsystencję masy brokułowej.

TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp.
Będziesz mieć także możliwość stworzenia jadłospisu z udziałem tego i innych przepisów. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu