keto rogale świętomarcińskie

Keto rogale świętomarcińskie drożdżowe z makiem białym (Paleo, LowCarb)

Keto rogale świętomarcińskie – listopadowa tradycja

Myśleliście, że keto rogale świętomarcińskie to abstrakcja…? Ja też tak myślałam… 😀 Ale od dwóch dni nic innego nie robię, tylko rozmyślam i szukam przepisów na keto ciasto drożdżowe. Chociaż do produkcji prawdziwych rogali świętomarcińskich używa się ciasta półfrancuskiego, widziałam także przepisy na bazie ciasta drożdżowego… No i uznałam, że jak już ma się udać, to raczej z ciastem drożdżowym niż półfrancuskim.

I tak keto ciasto drożdżowe było już dużym wyzwaniem. Nigdy nie miałam okazji robić takowego. Nie czułam też specjalnej potrzeby, bo nie jestem jakąś wielką fanką. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z wysuszonymi ciastami z kruszonką, za którymi nigdy nie przepadałam. Co innego drożdżówki z nadzieniem serowym lub budyniem, polane lukrem. Taka wizja jest zdecydowanie bardziej przekonująca… 😀

rogale świętomarcińskie
Keto rogale świętomarcińskie

Siała baba mak, nie wiedziała jak

Ale drożdżówki to innym razem, dzisiaj skupmy się na rogalach świętomarcińskich. Stwierdziłam, że ciasto drożdżowe powstanie na bazie mieszanki mąki kokosowej z łuskami babki płesznik. I chyba był to dobry ruch, bo ciasto wyszło całkiem udane. Nadzieniem nie zaprzątałam sobie zbytnio głowy. Do czasu…

Okazało się, że najtrudniejszym jego elementem było zdobycie białego maku… 😀 Mimo, że sezon na biały mak w pełni (wydaje mi się, że zbyt na niego występuje tylko w okolicy 11 listopada… :)), to wcale nie było go łatwo znaleźć. W supermarketach nie było, na szczęście udało mi się dorwać ostatnią paczuszkę w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością.

keto rogale
Keto rogale świętomarcińskie z lukrem

Keto rogale na świąteczny podwieczorek

Podczas przygotowywania nadzienia wzorowałam się na moim przepisie na świąteczną roladę makową. Skonfrontowałam go z przepisami na nadzienie do rogali świętomarcińskich i uznałam, że się nada. Oprócz rodzaju maku jest kilka drobnych modyfikacji. No i oczywiście inne orzechy. Okazuje się, że w rogalach świętomarcińskich zwyczajowo używa się orzechów arachidowych. I chociaż nie przepadam z nimi i staram się ograniczać ich konsumpcję, to stwierdziłam, że tutaj nie będę szukać zamienników. Raz na rok można sobie pozwolić… 😀

keto rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi o te słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Polska
Porcje 12 rogali
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Zaczyn

Ciasto drożdżowe

Nadzienie

Polewa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Zaczyn

  • Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył.

Ciasto drożdżowe

  • Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka i wymieszać. Dodać erytrytol, rozpuszczone masło klarowane oraz śmietanę kokosową. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  • Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować koło. Podzielić je nożem na 12 trójkątów. Każdy trójkąt rozwałkować jeszcze trochę cieniej i nadziewać 1/12 masy makowej. Zwijać trójkąt od podstawy do czubka formując rogalik. Rogaliki piec przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić

Nadzienie

  • Rodzynki i skórkę z pomarańczy zalać rumem. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową z rumową zalewą oraz erytrytol. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając masło migdałowe oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Orzechy arachidowe drobno posiekać i wmieszać do masy.

Polewa

  • Inulinę wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, aby nie było grudek. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Gdy polewa zgęstnieje udekorować rogaliki i posypać je orzeszkami.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Rogale świętomarcińskie
Wielkość porcji
 
1 rogal
Kalorie
271.72
% RWS*
Tłuszcz
 
22.11
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
8
g
50
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
5.68
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
6.82
g
Cholesterol
 
53.69
mg
18
%
Potas
 
246.4
mg
7
%
Węglowodany
 
12.37
g
41
%
Błonnik
 
6.25
g
26
%
Cukier
 
1.17
g
Białko
 
9.13
g
9
%
Witamina A
 
61.55
IU
1
%
Witamina C
 
0.9
mg
1
%
Wapń
 
186.31
mg
19
%
Żelazo
 
1.99
mg
11
%
Węglowodany netto
 
6.12
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

14 Comments

  1. Avatar for Ola

    Udały się 🙂 Tylko nadzienie robione trochę w innej kolejności z pomocą Thermimixu. No i polewa trochę gorzej, więc zrobiłam odrobinę z ksylitolem i cytryną.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super – bardzo się cieszę! Polewę można zrobić na wiele sposobów. Ja w tym roku na przykład zrobiłam polewę ze skondensowanego mleka kokosowego i wyszła jeszcze lepsza niż ta oryginalna. 🙂

  2. Avatar for Asia

    Mam jeszcze pytanie co do inuliny – czym można nią zamienić?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Inulina tutaj stanowi pożywkę dla drożdży. Zamiast inuliny można dać łyżeczkę cukru (bez obaw o końcowe makro).

      1. Avatar for Sylwia

        Czy można dać miód zamiast cukru? I czy śmietanę kokosowa mogę zastąpić zwykła Śmietana kwaśna 10%?

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          Zaproponowane przez Ciebie zamienniki raczej powinny się sprawdzić. 🙂

          1. Avatar for Magdalena
            Magdalena says:

            Nie wyszły. Ciasto się rozwalało masakrycznie i tak się wkurzyłam, że wymieszałam je z masą makową i upiekłam ciastka. Były super

          2. Avatar for Modern Cavegirl

            Hej, przykro mi, że nie udało się uformować rogali… Niestety, ciasta bezzbożowe mają to do siebie, że są delikatne w obróbce i wymagają duuuużo cierpliwości…
            Fajnie, że udało Ci się wybrnąć z tej sytuacji! 🙂

  3. Avatar for Asia

    Turaj tez się zapytam – czym mogłabym mleko kokosowe zamienić?:)

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Hej, myślę, że można użyć każdego innego mleka roślinnego, tylko najlepiej, żeby było gęste (nie napój). Chyba, że korzystasz z nabiału, to wtedy np. śmietana kremówka będzie ok.

  4. Avatar for SYLWIA

    wychodzą miękkie czy chrupiące?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      To zależy od długości pieczenia… 😛 Krócej pieczone wychodzą całkiem miękkie, a te bardziej wypieczone troszeczkę twardsze, ale jednocześnie bardziej chrupiące. 🙂

  5. Avatar for Ola

    A czy one się ni rozpadają w rękach?
    I czy są w środku puszyste czy raczej twardsze? Pozdrawiam

    1. Avatar for cavegirl

      Olu, nie rozpadają się w rękach, jednak nie są zbyt puszyste… Myślę, że warto zwiększyć udział drożdży, bo ta jedna łyżeczka nie jest w stanie unieść ciężkiego ciasta na bazie mąki kokosowej. Albo trzeba by było pokombinować jeszcze z proporcjami babki płesznik do mąki kokosowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu