keto sałatka z grillowanym halloumi i szparagami

Keto sałatka z halloumi i szparagami (LowCarb)

Keto sałatka z halloumi i szparagami, czyli niech żyje grill!

Dzisiaj witam się z Wami typowo letnim daniem, które smakuje zdecydowanie najlepiej przygotowane i konsumowane na świeżym powietrzu. Jest to keto sałatka, ale trochę inna niż zwykle, gdyż wszystkie składniki były poddawane obróbce termicznej, a dokładniej były pieczone na ruszcie. Głównym składnikiem, źródłem białka i tłuszczu jest tutaj ser halloumi. Czyli dalej pozostajemy w śródziemnomorskich klimatach, ale dzisiaj robimy ukłon w stronę kuchni cypryjskiej. 🙂

Czasami robię wyjątek od mojej zasady niespożywania produktów mlecznych. Nie dzieje się to często i z reguły wybieram te, do których produkcji nie używano mleka krowiego. Mleko kozie czy owcze jest bowiem zazwyczaj lepiej tolerowane… Praktycznie zawsze są to sery, gdyż bardzo lubię ich smak. Pozwalam sobie jednak na to sporadycznie i w niewielkich ilościach. Nie zauważam wtedy negatywnego ich działania na moje samopoczucie.

ZOBACZ: Keto dieta bez nabiału

Ta sałatka jest wyjątkowo smaczna i zawiera same moje ulubione składniki… 😀 Idealna na sezon grillowy.

Keto sałatka z halloumi i szparagami – składniki

Ser Halloumi

Typowo cypryjski przysmak, wytwarzany tradycyjnie z mleka owczego lub mieszanki krowiego, owczego i koziego. Można także dostać produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji. Jest on dosyć tłusty (ok. 25 g tłuszczu na 100 g) i niskowęglowodanowy (ok. 2 g cukru na 100 g). Zawartość białka to natomiast ok. 20 g na 100 g produktu. Wyraźnie widać, że perfekcyjnie nadaje się do stosowania na diecie ketogenicznej.

sałatka z grillowanym halloumi i szparagami
Keto sałatka z grillowanym halloumi i szparagami

Szparagi

Prawdziwy hit wiosny, ze szczytem sezonu przypadającym na maj. Trwa on bardzo krótko, więc warto korzystać i w maju najeść się ich na zapas… 😀 Mój zdecydowany faworyt to szparagi zielone i właśnie tych użyłam jako składnik dzisiejszej sałatki. Przed grillowaniem podgotowałam je tylko lekko w osolonej wodzie.

UWAGA! Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Wystarczy odłamać zdrewniałe końce.

Cukinia

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Przed grillowaniem warto plastry posypać odrobiną soli, żeby cukinia puściła wodę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Kolorowa papryka

Czyli tzw. papryka słodka. Nadaje sałatce smaku i koloru. Stanowi kontrapunkt kolorystyczny dla szparagów. U mnie mix czerwonej, żółtej i zielonej.

Tłuszcz

No skoro obracamy się w śródziemnomorskim towarzystwie, to naturalnym wyborem będzie oliwa z oliwek. Nie podgrzewamy jej, tylko obficie nią skrapiamy grillowany ser i warzywa. Jeśli masz zamiar smażyć warzywa na patelni grillowej, to odpowiednim wyborem będzie natomiast olej z awokado.

keto sałatka z grillowanym halloumi i szparagami

Sałatka z grillowanym halloumi i szparagami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Nastały już letnie temperatury, pora więc na pyszną letnią propozycję sałatkową. W dodatku idealną na grilla. Te warunki w całości spełnia keto sałatka z grillowanym halloumi i szparagami. Prawie bezobsługowa, a zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj dania Sałatka
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 200 g ser halloumi (1 opakowanie)
  • 200 g cukinia
  • 0,5 szt. papryka czerwona
  • 0,5 szt. papryka zielona
  • 0,5 szt. papryka żółta
  • 8 szt. szparagi zielone
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku (+ do posypania cukinii)
  • przyprawy śródziemnomorskie (np. oregano, bazylia, tymianek, mięta) do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Szparagi gotować 5 minut w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i osuszyć.
  • Cukinię pokroić w grube plastry i posolić, żeby puściły wodę. Papryki pokroić wzdłuż na spore kawałki (takie, żeby nie spadły z rusztu). Ser przekroić wzdłuż na pół.
  • Wszystkie składniki (oprócz oliwy ;)) ułożyć na ruszcie i grillować z obu stron na rumiano. Zdjąć z rusztu, ułożyć na talerzu, doprawić solą i ziołami śródziemnomorskimi oraz polać oliwą.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sałatka z grillowanym halloumi i szparagami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
490.28
% RWS*
Tłuszcz
 
39.2
g
24
%
Tłuszcze nasycone
 
19.09
g
119
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.35
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
16.13
g
Sód
 
1212.24
mg
53
%
Potas
 
568.32
mg
16
%
Węglowodany
 
11.45
g
38
%
Błonnik
 
3.84
g
16
%
Cukier
 
6.17
g
Białko
 
25.47
g
25
%
Witamina A
 
1784.88
IU
36
%
Witamina C
 
138.08
mg
167
%
Wapń
 
1039.83
mg
104
%
Żelazo
 
2.19
mg
12
%
Węglowodany netto
 
7.61
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu