Pseudosernik z matchą
Deser Keto Low Carb Paleo Wiosna

Keto sernik z matchą (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

[ultimate-recipe-jump id=”1762″] [ultimate-recipe-print id=”1762″]
Pseudosernik z matchą
Keto sernik z kalafiora z matchą

Kolor sezonu nadal święci triumfy

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość koloru zielonego. Bo ja nie mam… 😛 Dzisiaj kolejny przepis w tej kolorystyce. I znowu matcha na tapecie. Matcha Panna Cotta była na tyle udana, że zachęciła mnie do dalszych eksperymentów w tym temacie. Zamarzył mi się keto sernik, tym razem na zimno. A że nabiału nie jadam, trzeba było wymyślić jakieś obejście tego problemu. Z pomocą przyszedł mój ulubiony zastępnik nabiału, czyli… kalafior. Zdał egzamin w przepisie na roladę szpinakową z łososiem i w lazanii z cukinii, a także w polewie sernikowej do ciasta dyniowego. Czemu więc nie miałby się sprawdzić w tym przypadku…?

Sernik bez nabiału – tak, to możliwe!

Właściwie nie pamiętam już skąd wziął się pomysł, żeby zastąpić kalafiorem ser w serniku. Najwyraźniej pojawił się jako naturalna konsekwencja takiego obrotu zdarzeń na fali innych przepisów, w których grał rolę zastępnika. Taki pseudosernik z udziałem kalafiora miał już jakiś czas temu swoją premierę w mojej kuchni. Ten, który prezentuję dzisiaj nie był więc do końca eksperymentem. Tylko na blogu jeszcze nie miał jakoś okazji wystąpić, chociaż w bożonarodzeniowym e-book’u pojawił się przepis na pseudosernik w wersji pieczonej. Mimo, że ta idea jest dość ekscentryczna, wszystkie dotychczasowe próby stworzenia keto sernika bez nabiału były całkiem udane. Tym razem nie mogło być zatem inaczej! 🙂

Matcha + kalafior = pyszny pseudosernik

Mam nawet wrażenie, że w tym przypadku sprawdził się wyjątkowo dobrze. To chyba za sprawą zestawienia go w parze z matchą, która jest dość intensywna w smaku. Dzięki temu kalafior jest tutaj kompletnie niewyczuwalny. Przy poprzednich próbach, osoby wyczulone na smak kalafiora (czyt. nie przepadające za tym warzywem :)) ponoć były w stanie go wyczuć. W tym przypadku matcha gra zdecydowanie pierwsze skrzypce. Inna sprawa czy lubi się smak matchy, który także jest dość specyficzny i jedni go lubią, a drudzy wręcz przeciwnie… 🙂 Dodałam więc ekstraktu z wanilii, który pięknie przełamuje smak matchy. Do posłodzenia użyłam zaś stewii w płynie.

Keto sernik z matchą
Keto (pseudo)sernik z kalafiora z matchą

Keto sernik jako szybki deser

Mi ten sernik zdecydowanie przypadł do gustu zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Dodatkowo, ma on świetną kremową konsystencję. Kolejnym plusem jest fakt, że robi się go błyskawicznie. Zwłaszcza jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego – wystarczy wyjąć go z zamrażalnika, wrzucić na wrzącą wodę i po 8 minutach można już miksować go z pozostałymi składnikami! To jest następny argument, który przemawia za użyciem warzyw mrożonych. Są one szybkie i sprawne w użyciu. Ostatnio wspominałam kilkakrotnie, że aktualna pora roku sprzyja korzystaniu z mrożonek. Teraz ponownie okazuje się, że to dobry pomysł.

Zresztą spróbujcie i oceńcie to sami! 🙂 I koniecznie dajcie znać jakie są Wasze wrażenia!

Pseudosernik z matchą

Pseudosernik z matchą

Wariacja na temat sernika na zimno, czyli keto sernik zrobiony z kalafiora! To warzywo świetnie sprawdza się jako zamiennik nabiału, także w słodkich wyrobach. Tym razem w towarzystwie matchy, która oprócz koloru dodaje także walorów smakowych.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 8 mins
Czas całkowity 1 hr 28 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Japońska
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Spód

  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej

Masa "serowa"

  • 450 gram kalafiora mrożonego
  • 65 gram musu kokosowego
  • 25 kropli stewii w płynie
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki herbaty matcha sproszkowanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 160 gram gęstego jogurtu kokosowego

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z mąką migdałową, solą oraz ekstraktem z wanilii. Uzyskaną plastyczną masą wylepić spód foremki o średnicy ok. 18 cm (spód wyjdzie dość cienki). Odstawić do lodówki.

Masa "serowa"

  • Kalafiora ugotować i odcedzić. Odcisnąć odrobinę z wody. Jeszcze ciepły posypać żelatyną i zblendować z pozostałymi składnikami na końcu dodając jogurt kokosowy. Masę wyłożyć na migdałowy spód. Wstawić do lodówki na ok. 1 h. Wierzch można posypać dodatkową porcją matchy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 142 kcal
Tłuszcz: 11,0 g
Węglowodany: 6,9 g
Błonnik 0,9 g
Białko 3,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating