Najlepsze przepisy są kilkuskładnikowe
W tym przypadku dokładnie trzyskładnikowe… Keto sorbet arbuzowy to chyba najłatwiejsze lody na świecie. Składa się z miąższu arbuzowego, mleka kokosowego i soku z limonki. Pomysł na nie znalazłam tutaj. Jedyna modyfikacja, jakiej dokonałam to zamiana śmietanki kokosowej na mleko kokosowe. Po zakupie śmietanki kokosowej, która była zupełnie płynna doszłam do wniosku, że mogę ją spokojnie zastępować moim ulubionym mlekiem kokosowym, które jest dużo gęstsze. Przynajmniej w niektórych przepisach taka zamiana nie powinna wpłynąć negatywnie na smak ani konsystencję produktu końcowego. W tym spisało się znakomicie. I chociaż na początku połączenie arbuza z mlekiem kokosowym wydało mi się odrobinę dziwaczne, to po pierwszym kęsie wszelkie wątpliwości odchodzą w niepamięć…
Letnie dywagacje na temat arbuza
Z tego, co widziałam w prognozie pogody, wysokie temperatury znowu zalewają Polskę, więc przepis na łatwe w wykonaniu niskowęglowodanowe lody będzie jak znalazł. A taki jest właśnie keto sorbet arbuzowy. W dodatku mamy sezon na arbuza, więc warto włączyć ten owoc do menu. Oczywiście pod warunkiem, że nie prowadzi się restrykcyjnej wersji diety niskowęglowodanowej. Wtedy arbuz raczej odpada. Jak by nie patrzeć ma swoje 8 g węglowodanów netto w 100 g, także trzeba tutaj zwrócić szczególną uwagę na konsumowane ilości. No chyba, że reszta posiłków będzie mega niskowęglowodanowa. Ale matematykę zostawiam już Wam… Paradoksalnie, duży udział węglowodanów w tym przepisie pochodzi z soku z limonki (ok. 1/3). Zastąpienie go więc większą ilością mleka kokosowego może ewentualnie pomóc w obniżeniu ilości węglowodanów w porcji.
Lody niejedno mają imię
Przy okazji lodów… Mimo pełni sezonu letniego mogłoby się wydawać, że na blogu nie pojawiają się przepisy na nie. Jednak przypominam o e-book’u, który można otrzymać ode mnie całkiem za darmo. Zawiera on 10 pysznych przepisów na lody. I to w dodatku lody zgodne z dietą ketogeniczną i Paleo! Także nie ma co zwlekać… Nic tylko robić i zajadać! 😀
I chociaż przepisy zawarte w ebook’u są bardzo fajne, to wydaje mi się, że sorbet arbuzowy jest najsmaczniejszy i najprostszy w przygotowaniu zarazem…
Sorbet arbuzowy
Składniki
- 1/4 szt. arbuz duży (ok. 350 g miąższu)
- 3/4 szklanki śmietanka kokosowa (gęsta część schłodzonej puszki mleka kokosowego) lub gęste mleko kokosowe
- 1 szt. limonka
Sposób przygotowania
- Arbuza pokroić na małe kawałki i włożyć do zamrażarki na ok. 6 h. Po tym czasie wyjąć, przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładką masę z mlekiem kokosowym oraz sokiem wyciśniętym z limonki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.