wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto spaghetti
Danie główne Keto Low Carb Paleo Śródziemnomorska Vegan Wege Wiosna Włoska

Keto spaghetti Alfredo z kalafiora (Paleo, LowCarb, Wege)

Keto spaghetti Alfredo uświetni dzień bez mięsa

Mmmm… Aksamitny i kremowy sos Alfredo to zaiste majstersztyk sztuki kulinarnej. Nobla temu, kto go wynalazł (czyli Alfredo di Lelio)! A zwłaszcza temu, kto zdecydował się złamać tradycyjną recepturę używając zblendowanego kalafiora! 😀 No pychota – mówię Wam! Już dawno miałam go wypróbować i tak jakoś zawsze coś innego torowało sobie drogę na pierwsze miejsce to-do listy… Teraz jednak przyszedł w końcu czas na kalafiorowy sos Alfredo. A to za sprawą jutrzejszego podwójnego święta, czyli dnia bez mięsa oraz pierwszego dnia astronomicznej wiosny. Na obiad wjechało więc mieszane spaghetti cukiniowoshiratakowe w kremowym sosie Alfredo. Uznałam, że dodam cukinię, żeby nadać daniu jakiś zielony akcent. Na przededniu wiosny wypadałoby włączać do menu produkty w tym właśnie kolorze… 😉

Keto spaghetti Alfredo
Keto spaghetti Alfredo

Keto sos Alfredo w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej – który wybrać?

Co ciekawe, oryginalny sos Alfredo składa się tylko z masła i parmezanu (według niektórych przepisów dodaje się jeszcze śmietanę kremówkę), więc właściwie jest w zasięgu możliwości osób na diecie ketogenicznej. Mnie jednak od zawsze bardziej intrygowała opcja z kalafiorem. Jest tylko odrobinę bardziej pracochłonna, jednak nie bardziej skomplikowana. Można ją przyrządzić w wersji całkowicie wegańskiej i beznabiałowej pomijając parmezan lub zastępując go płatkami drożdżowymi. Ja tym razem zdecydowałam się na jego dodanie – następnym razem będę eksperymentować z innymi składnikami.

Keto Alfredo
Keto spaghetti w kalafiorowym sosie Alfredo

Shirataki spaghetti czy fettucine, a może jeszcze inny kształt?

Jeśli chodzi o makaron, to mam świadomość, że powinno to być fettucine (według oryginalnej receptury). Jednak nie dysponowałam akurat makaronem shirataki w postaci fettuccine, a i wstążki z cukinii wychodzą na spiralizerze w kształcie spaghetti… Także stanęło na spaghetti. Jednak dla osób, które chcą jak najbardziej wiernie odtworzyć oryginalny przepis mam dobrą wiadomość – makaron shirataki zrobił się już tak popularny, że jest dostępny w różnych kształtach. Poza tym kształt użytego makaronu shirataki nie zmienia to faktu, że danie było pyszne. Co Wam mogę jeszcze powiedzieć na jego temat…? Koniecznie musicie je wypróbować! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto spaghetti

Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora

Keto spaghetti Alfredo z kalafiora to jedno z tych dań, które serwuje się na pocieszenie, a które jednocześnie jest mocno odżywcze. Idealna propozycja na dzień bez mięsa oraz rozpoczęcie wiosny!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Vegan, Wege, Włoska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 0,5 kalafiora (ok. 200 g)
  • 0,33 szklanki parmezanu (opcjonalnie – w wersji wegańskiej zastąpić płatkami drożdżowymi)
  • 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej + trochę do posypania cukinii
  • 1 szczypta pieprzu świeżo mielonego; spora
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie makaronu shirataki spaghetti lub fettuccine

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie zetrzeć spiralizerem, posypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła wodę. Masło podgrzać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić, po czym zblendować dodając parmezan, mleko kokosowe oraz podsmażony czosnek wraz z masłem i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odsączoną cukinię podsmażyć na pozostałości tłuszczu w naczyniu, w którym smażył się czosnek, dodać makaron shirataki. Podgrzać i serwować w towarzystwie kalafiorowego sosu Alfredo.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 373 kcal
Tłuszcz: 27,9 g
Węglowodany: 7,8 g
Błonnik 3,5 g
Białko 20,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating