keto ciasto z nadzieniem czekoladowym

Keto tarta intensywnie czekoladowa (Paleo, LowCarb)

Witam serdecznie wszystkich poszukiwaczy dobrego smaku i entuzjastów diety ketogenicznej! Dzisiaj pragnę podzielić się kulinarną recepturą na wyjątkowe keto ciasto. Keto Tarta Intensywnie Czekoladowa nie tylko powala smakiem i aromatem, ale także zachwyca swoim niskim poziomem węglowodanów.

Dlaczego Keto Tarta Intensywnie Czekoladowa?

Niski Poziom Węglowodanów:

Dobra informacja jest taka, że w tym smakowitym, intensywnie czekoladowym keto cieście zawartość węglowodanów utrzymana jest na minimalnym poziomie, idealnym dla diety ketogenicznej.

Bezglutenowa Alternatywa:

Mąka kokosowa pozwala wyeliminować nie tylko węglowodany, ale także gluten, czyniąc tartę przyjazną dla osób z nietolerancją glutenu.

Szybka Dostawa Energii Dzięki Tłuszczom MCT:

Olej kokosowy oraz mleko kokosowe dostarczają tłuszczy MCT, wspierając metabolizm i gwarantując stabilną i długotrwałą energię.

Ketogeniczna tarta intensywnie czekoladowa
Keto tarta intensywnie czekoladowa

Tarta Intensywnie Czekoladowa: Składniki

Czekolada 85% Kakao: Nuta Luksusu w Każdym Kęsie
Rozpoczynamy od najwyższej jakości czekolady z min. 85% kakao, by nadać naszej tarcie głęboki, intensywny smak. Czekolada stanowi serce tego arcydzieła, oferując niezapomniane doznania smakowe.

Mąka Kokosowa: Krucha Baza Bez Węglowodanów
Do przygotowania kruchego spodu używamy mąki kokosowej, eliminując tradycyjną mąkę, co sprawia, że nasza tarta jest przyjazna dla diety ketogenicznej. Dodatkowo, jest także całkowicie bezglutenowa.

Olej Kokosowy & Mleko Kokosowe: Delikatność i Bogactwo Tłuszczu
Olej Kokosowy to składnik kruchego ciasta, czyli bazy naszej tarty. W trosce o doskonałą konsystencję i smak nadzienia, sięgamy po mleko kokosowe – gwarancję aksamitnej konsystencji i doskonałego smaku.

Jeśli nie eliminujesz nabiału w diecie, możesz z powodzeniem zastąpić mleko kokosowe śmietanką lub nawet serkiem mascarpone.

ZOBACZ: Keto Dieta Bez Nabiału

Jajka: Zbalansowane Proporcje i Słodki Akcent
Jajka nadają odpowiedniej struktury naszemu ciastu kruchemu, sprawiając, że jest ono bardziej elastyczne.

Erytrytol: Słodki Akcent
Dodatkowo, dla delikatnego osłodzenia, do ciasta kruchego używamy erytrytolu, doskonałej substancji zastępującej cukier, która nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi.

Węgiel Aktywowany: Czarny Detoks
Element kolorystyczny, nadający ciastu kruchemu intensywnie czarny kolor, który ma dodatkowo właściwości oczyszczające organizm z toksyn.

keto ciasto z nadzieniem czekoladowym

Tarta intensywnie czekoladowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Moc czekolady w postaci tarty, czyli keto tarta intensywnie czekoladowa. No tego smaku nie trzeba chyba specjalnie reklamować… 🙂 Z dedykacją dla wszystkich czekoladożerców. 🙂
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód do tarty

Nadzienie

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód do tarty

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać do uzyskania masy o jednorodnej strukturze. Masą wylepić dno formy do tarty (u mnie prostokątna o wymiarach 35 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok. 30 minut. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 15 minut. Schłodzić.

Nadzienie

  • Mleko kokosowe umieścić w garnuszku razem z wodą, dodać agar i dokładnie wymieszać. Zagotować masę, po czym zdjąć z palnika. Ostudzić przez chwilę. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, trochę wiórków zostawić do dekoracji. Do nadal gorącej masy wrzucić pokrojoną czekoladę i wymieszać do pełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do ostudzenia. Jeszcze lekko płynną masę wylać na spód tarty. Posypać wierzch pozostałymi wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (ok. 20 – 30 minut).
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tarta intensywnie czekoladowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
327.91
% RWS*
Tłuszcz
 
29.6
g
18
%
Tłuszcze nasycone
 
21.07
g
132
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.42
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.71
g
Cholesterol
 
32.74
mg
11
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
20
mg
1
%
Węglowodany
 
10.49
g
35
%
Błonnik
 
4.04
g
17
%
Cukier
 
3.13
g
Białko
 
5.5
g
6
%
Witamina A
 
47.52
IU
1
%
Wapń
 
6.42
mg
1
%
Żelazo
 
0.52
mg
3
%
Węglowodany netto
 
6.45
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Keto Tarta Intensywnie Czekoladowa to nie tylko wspaniały deser. To prawdziwe kulinarnie arcydzieło, które wkomponowuje się w zasady diety ketogenicznej, oferując niezapomniane doznania smakowe. Poznaj smak czekoladowej ekstazy, bez szkody dla stanu ketozy!

2 Comments

  1. Avatar for Asia

    Hejhej! Czym można zastąpić agar + inulinę? x

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Hej Asia, agar można zastąpić żelatyną (wtedy lepiej jednak nie zagotowywać mleka, tylko podgrzać je na tyle, żeby dało się rozpuścić w nim żelatynę), a inulinę można całkiem pominąć, dodając odrobinę więcej erytrytolu lub innego środka słodzącego, z którego akurat korzystasz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu