wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

tort czekoladowy
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Karnawałowe słodkości nie takie straszne dla zdrowia i sylwetki

Mamy Karnawał, a to oznacza nic innego jak czas imprez i spotkań towarzyskich. Jednocześnie akurat tak się składa, że wśród moich najbliższych jest styczniowy jubilat. Na początku roku nie brakuje więc okazji do świętowania. 🙂 A skoro świętowanie, to także słodkości w postaci ciast i tortów. Zwłaszcza na urodziny! Ciężko więc pozostać wiernym noworocznym postanowieniom i narzuconym sobie restrykcjom dietetycznym. Tak by się przynajmniej wydawało, bo dzisiejsza propozycja łamie generalną zasadę, że słodkości są z gruntu złe i niszczą wszelkie próby poprawy zdrowia lub zrzucenia nadprogramowych poświątecznych kilogramów. Właśnie z okazji urodzin powstał dzisiejszy keto tort czekoladowy. Chociaż tort to może za dużo powiedziane – nie urządzaliśmy imprezy na 30 osób, więc nie miał on jakichś wielkich rozmiarów. No bo kto by to później wszystko zjadł…? 😉 A tak powstał niewielkiej wielkości torcik, ale za to jaki smaczny i odżywczy! Przekonajcie się sami!

keto tort czekoladowy
Keto tort czekoladowy z bitą śmietaną i truskawkami

Cukinia + awokado = keto tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia

Keto tort czekoladowy jest tak naprawdę wariacją na temat tych babeczek z cukinii, tylko w bardziej odświętnej formie. No i krem został zmodyfikowany tak, żeby bardziej nadawał się na masę do tortu i ogólnie lepiej trzymał formę. Jeśli pamiętacie babeczki, to wiecie, że zawierały one zarówno cukinię jak i awokado. Tak jest też w tym przypadku. Tak, tak – blaty naszego tortu to czekoladowe ciasto z cukinii, a czekoladowy krem powstał na bazie miąższu z awokado. Nie ma to, jak połączyć przyjemne z pożytecznym! 🙂 Taki tort to bowiem świetny sposób na przemycenie do menu większej ilości warzyw (cukinia) oraz zdrowych tłuszczów (awokado). A zjedzenie więcej niż jednego kawałka nie kończy się przykrymi konsekwencjami w postaci wyrzutów sumienia! 😀 Jest to więc wypiek kompletnie guilt – free.

Keto tort
Keto tort czekoladowy

Rewolucyjny krem do tortu na bazie czekolady i awokado

Czekolada i awokado to według mnie super połączenie (pamiętajcie tylko, żeby czekolada była niskocukrowa lub niskowęglowodanowa). Bardzo je lubię i często stosuję. Choć nie jest ono chyba specjalnie popularne. Awokado kojarzy się konsumentom raczej z wytrawnymi daniami. Tymczasem mus czekoladowy z awokado to jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. To właśnie uwielbienie dla tego musu skłoniło mnie do eksperymentowania z awokado w celu stworzenia kremu do tortu. I udało się! Z nieukrywaną dumą przedstawiam Wam więc dzisiaj przepis na keto tort czekoladowy z kremem z awokado. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
tort czekoladowy

Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Keto tort czekoladowy to propozycja na specjalne okazje! Jest nie tylko przepyszny, ale – za sprawą cukinii i awokado – także bardzo odżywczy i zdrowy. No i niskowęglowodanowy! Po prostu rewelacyjny!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • 4 jaja
  • 220 g cukinii
  • 0,25 szklanki rafinowanego oleju kokosowego
  • 160 g jogurtu kokosowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 miarka peptydów kolagenowych (czubata)
  • 70 g mąki kokosowej (ok. pół szklanki)
  • 15 g czarnego kakao
  • 1 łyżeczka cream of tartar (kwaśny winian potasu; kamień winny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki erytrytolu czubate
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Czekoladowy krem z awokado

  • 250 g awokado
  • 150 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g czekolady gorzkiej (u mnie 99% kakao)
  • 30 ml rumu ciemnego
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania
 

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i solidnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać suche składniki poza erytrytolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami oraz 3 łyżkami wody i cukinią, po czym dodać suche składniki. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Niewielką tortownicę (ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Wymieszać delikatnie z masą kakaową i przełożyć całość do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty i przełożyć kremem czekoladowym z awokado. Można udekorować bitą śmietaną kokosową i owocami.

Czekoladowy krem z awokado

  • Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 151 kcal
Tłuszcz: 13,4 g
Węglowodany: 3,7 g
Błonnik 1,4 g
Białko 3,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating