banner keto menu
tort czekoladowy
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Karnawałowe słodkości nie takie straszne dla zdrowia i sylwetki

Mamy Karnawał, a to oznacza nic innego jak czas imprez i spotkań towarzyskich. Jednocześnie akurat tak się składa, że wśród moich najbliższych jest styczniowy jubilat. Na początku roku nie brakuje więc okazji do świętowania. 🙂 A skoro świętowanie, to także słodkości w postaci ciast i tortów. Zwłaszcza na urodziny! Ciężko więc pozostać wiernym noworocznym postanowieniom i narzuconym sobie restrykcjom dietetycznym. Tak by się przynajmniej wydawało, bo dzisiejsza propozycja łamie generalną zasadę, że słodkości są z gruntu złe i niszczą wszelkie próby poprawy zdrowia lub zrzucenia nadprogramowych poświątecznych kilogramów. Właśnie z okazji urodzin powstał dzisiejszy keto tort czekoladowy. Chociaż tort to może za dużo powiedziane – nie urządzaliśmy imprezy na 30 osób, więc nie miał on jakichś wielkich rozmiarów. No bo kto by to później wszystko zjadł…? 😉 A tak powstał niewielkiej wielkości torcik, ale za to jaki smaczny i odżywczy! Przekonajcie się sami!

keto tort czekoladowy
Keto tort czekoladowy z bitą śmietaną i truskawkami

Cukinia + awokado = keto tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia

Keto tort czekoladowy jest tak naprawdę wariacją na temat tych babeczek z cukinii, tylko w bardziej odświętnej formie. No i krem został zmodyfikowany tak, żeby bardziej nadawał się na masę do tortu i ogólnie lepiej trzymał formę. Jeśli pamiętacie babeczki, to wiecie, że zawierały one zarówno cukinię jak i awokado. Tak jest też w tym przypadku. Tak, tak – blaty naszego tortu to czekoladowe ciasto z cukinii, a czekoladowy krem powstał na bazie miąższu z awokado. Nie ma to, jak połączyć przyjemne z pożytecznym! 🙂 Taki tort to bowiem świetny sposób na przemycenie do menu większej ilości warzyw (cukinia) oraz zdrowych tłuszczów (awokado). A zjedzenie więcej niż jednego kawałka nie kończy się przykrymi konsekwencjami w postaci wyrzutów sumienia! 😀 Jest to więc wypiek kompletnie guilt – free.

Keto tort
Keto tort czekoladowy

Rewolucyjny krem do tortu na bazie czekolady i awokado

Czekolada i awokado to według mnie super połączenie (pamiętajcie tylko, żeby czekolada była niskocukrowa lub niskowęglowodanowa). Bardzo je lubię i często stosuję. Choć nie jest ono chyba specjalnie popularne. Awokado kojarzy się konsumentom raczej z wytrawnymi daniami. Tymczasem mus czekoladowy z awokado to jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. To właśnie uwielbienie dla tego musu skłoniło mnie do eksperymentowania z awokado w celu stworzenia kremu do tortu. I udało się! Z nieukrywaną dumą przedstawiam Wam więc dzisiaj przepis na keto tort czekoladowy z kremem z awokado. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
tort czekoladowy

Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Keto tort czekoladowy to propozycja na specjalne okazje! Jest nie tylko przepyszny, ale – za sprawą cukinii i awokado – także bardzo odżywczy i zdrowy. No i niskowęglowodanowy! Po prostu rewelacyjny!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • 4 jaja
  • 220 g cukinii
  • 0,25 szklanki rafinowanego oleju kokosowego
  • 160 g jogurtu kokosowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 miarka peptydów kolagenowych (czubata)
  • 70 g mąki kokosowej (ok. pół szklanki)
  • 15 g czarnego kakao
  • 1 łyżeczka cream of tartar (kwaśny winian potasu; kamień winny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki erytrytolu czubate
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Czekoladowy krem z awokado

  • 250 g awokado
  • 150 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g czekolady gorzkiej (u mnie 99% kakao)
  • 30 ml rumu ciemnego
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania
 

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i solidnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać suche składniki poza erytrytolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami oraz 3 łyżkami wody i cukinią, po czym dodać suche składniki. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Niewielką tortownicę (ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Wymieszać delikatnie z masą kakaową i przełożyć całość do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty i przełożyć kremem czekoladowym z awokado. Można udekorować bitą śmietaną kokosową i owocami.

Czekoladowy krem z awokado

  • Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 151 kcal
Tłuszcz: 13,4 g
Węglowodany: 3,7 g
Błonnik 1,4 g
Białko 3,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating