banner keto menu
keto wegański placek dyniowy
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan Wege

Keto wegański placek dyniowy (Paleo, LowCarb)

Dyniowy wege wypiek zawsze mile widziany

Niby takie nic – ot purée z dyni zmieszane z bezzbożowymi mąkami, a jednak bardzo przyjemne w odbiorze. Jeśli chodzi o prezencję, to też szału nie ma, ale zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem, gdyż to keto ciasto jest naprawdę smaczne. Ciężko właściwie stwierdzić czy to deser czy też może przekąska… 🙂 Mi umilało ono śniadania przez ostatnie kilka dni. Do porannej kawy sprawdza się wyśmienicie. 🙂 Poprzez dodanie przyprawy do piernika zyskało też nieco zimowo- świąteczny charakter. Jak na grudniowy wypiek przystało… 🙂 Swoją drogą wręcz idealnym akompaniamentem do keto wegańskiego placka dyniowego będzie pierniczkowe latte. 🙂

placek dyniowy
Keto wegański placek dyniowy

Wege przepisy ketogeniczne – to też się może udać!

Przepis znalazłam tutaj pośród innych ciekawych wegańskich keto przepisów. Tak naprawdę zainteresował mnie ten chleb, bardzo podobny w sumie do mojego chleba z ziaren, jednak w wersji z mąką kokosową. Zrobiłam go nawet, niestety trochę się rozpada i jest mocno wilgotny w środku. 🙁 Prawdopodobnie winna temu jest babka płesznik, która została dodana w nasionach a nie łuskach… 😛 Ale nie o chlebie tutaj mowa… Bohater dzisiejszego wpisu, czyli keto wegański placek dyniowy za to nie ma prawa się nie udać. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę kokosową, lnianą i dyniową, dodać erytrytol oraz składniki mokre w postaci mleka kokosowego i purée z dyni. I właściwie na tym koniec. Dalszą część pracy bierze na siebie piekarnik. 🙂

keto placek dyniowy
Keto vegan placek dyniowy

Keto wegański placek dyniowy – różne opcje wykończenia

Polewa jest kompletnie opcjonalna. I zarazem też całkowicie wymienialna na inne opcje. 🙂 Z powodzeniem widzę tutaj bitą śmietanę posypaną cynamonem w bardziej odświętnej wersji deserowej. Czyli na przykład wtedy, gdy przyjdą niespodziewani goście… 😛 Będzie pasował tutaj też sos karmelowy i orzechy pecan lub hybryda obu rozwiązań – bita śmietana i karmel. 😀 Ale – wierzcie lub nie – ze zwykłym jogurtem kokosowym w roli przekąski też daje radę. 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto wegański placek dyniowy

Wegański placek dyniowy

Mocno dyniowy i pełen aromatycznych przypraw – taki właśnie jest ten keto wegański placek dyniowy. Idealny na końcówkę jesieni, do gorącego kubka kawy lub herbaty. 🙂
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Porcje 9 porcji

Składniki
  

Ciasto dyniowe

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 0,75 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,33 szklanki mąki dyniowej
  • 1 łyżka mąki lnianej lub zmielonych nasion lnu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winain potasu
  • 0,25 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

  • 1 kostka czekolady gorzkiej lub dowolnej niskowęglowodanowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Sposób przygotowania
 

Ciasto dyniowe

  • Wymieszać mokre składniki z erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać dokładnie. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Polewa czekoladowa

  • Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 114 kcal
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 1,1 g
Białko 4,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating