zupa porowo - cukiniowa

Kremowa zupa porowo- cukiniowa (Keto, Paleo, LowCarb)

Nadszedł czas zup

Nie ma nic lepszego niż pyszna, rozgrzewająca zupa w takie dni jak dziś. Gdy na dworze ciemno i zimno, ja ogrzewam się kremem z porów i cukinii. Uwielbiam zupy- kremy, a to jest jeden z moich ulubionych. Na drugim miejscu plasuje się zupa – krem z dyni.

Bazą wszelkich moich zup – kremów jest prawie zawsze esencjonalny rosół drobiowy. Gotowany na korpusie i szyi z kurczaka wychodzi dość solidny, co dodatkowo wzmacnia jeszcze efekt rozgrzewający. Jak mam pod ręką ugotowany bulion, to sama kremowa zupa porowo – cukiniowa, to już tylko kilka chwil. Warzywa kroję, podsmażam na maśle klarowanym i zalewam bulionem. Gotuję kilka minut, przyprawiam i blenduję.

Ot, cała filozofia…

A jaki efekt!

Kremowa zupa porowo- cukiniowa – nie tylko na obiad lub lunch

Taka kremowa zupa porowo- cukiniowa może być samodzielnym daniem lub też wstępem do czegoś konkretniejszego. W pierwszym przypadku często dodaję do niej jakiejś kiełbaski lub – jak na zdjęciu- kabanosy do przegryzienia.

Do przyprawienia można użyć gałki muszkatołowej i imbiru – one także mają działanie rozgrzewające! Niejednokrotnie taka zupa, właśnie w wersji z kabanosami stanowiła mój lunch na wynos do pracy. Jednak kto powiedział, że zupy należy jeść tylko w porze obiadowej? Wbrew pozorom jest to świetny pomysł na… śniadanie!

Ponoć to właśnie pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być jedzony na ciepło, żeby rozgrzać organizm i ułatwić rozruch całego układu trawiennego. Zupa jest w takim przypadku świetnym rozwiązaniem – jeśli zrobi się ją z wyprzedzeniem, to rano wystarczy ją tylko podgrzać i śniadanie gotowe!

A Wam zdarza się jeść zupy na śniadanie?

zupa porowo - cukiniowa

Kremowa zupa porowo- cukiniowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Gęsta i kremowa zupa z porów i cukinii to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodne, jesienne dni. Dodatek imbiru jeszcze bardziej wzmocni efekt rozgrzewający!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Warzywa pokroić na drobne kawałki i smażyć ok 8 minut na maśle klarowanym. Jak już zmiękną, wlać bulion tak, aby ledwo przykrył warzywa. Gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zestawić z ognia i odczekać chwilę. Zblendować na gładko. W razie potrzeby po trochu dolewać bulion dostosowując konsystencję do własnych preferencji. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem suszonym. Można podawać z odrobiną jogurtu kokosowego dla uzyskania efektu „zabielenia”.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Kremowa zupa porowo- cukiniowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
59.29
% RWS*
Tłuszcz
 
3.46
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
2.28
g
14
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.18
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.72
g
Cholesterol
 
6.4
mg
2
%
Sód
 
828.72
mg
36
%
Potas
 
197.26
mg
6
%
Węglowodany
 
6.8
g
23
%
Błonnik
 
0.97
g
4
%
Cukier
 
3.63
g
Białko
 
1.1
g
1
%
Witamina A
 
711.64
IU
14
%
Witamina C
 
13.47
mg
16
%
Wapń
 
19.32
mg
2
%
Żelazo
 
0.56
mg
3
%
Węglowodany netto
 
5.83
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

4 Comments

  1. Avatar for Ania

    5 gwiazdek
    Dziś zrobiłam tę zupę. PYCHA !!!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Bardzo się cieszę, że smakowała! 🙂

  2. Avatar for Łukasz

    Robię dziś ten krem posilając się Twoim przepisem. Na pewno dodam gałki muszkatołowej, którą dopiero wprowadzam do swojej kuchni 🙂

    A co do zupy na śniadanie – jadam tak od jakichś 3 lat. Do pracy biorę ją w termosie 500 ml. Nie lubię korzystać z mikrofali 😉

    Pozdrawiam i smacznego!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super. 🙂 Gałka muszkatołowa moim zdaniem generuje wartość dodaną w zupach warzywnych, dlatego często ją stosuję.
      Co do śniadania w postaci zupy, to jestem jak najbardziej za. 🙂 No i bardzo dobrze rozumiem Twoją niechęć do mikrofalówek…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu