wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto ciasto
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Noworoczne keto ciasto – Mandarynka w czekoladzie (Paleo, LowCarb)

Na powitanie Nowego Roku

Ostatnio wzięło mnie na ciasta przekładane… Od cholery z nimi roboty, ale smak zazwyczaj wynagradza wszystko. 🙂 Przed Świętami miałam okazję przygotować keto delicję czekoladowo – pomarańczową i tak mi zasmakowała, że z okazji końca roku 2019 i początku roku 2020 również zdecydowałam się przygotować warstwowe ciasto. Tym razem ofiarą padły mandarynki, które znajdowały się w lodówce jeszcze po Świętach. Zestawiłam je z czekoladą… No cóż, chyba nie będzie to zaskoczeniem jeśli wyznam, że jest to jeden z moich ulubionych słodkich smaków. Zresztą widać to wyraźnie po ilości przepisów na czekoladowe pyszności na blogu… 😀

Noworoczne keto ciasto
Noworoczne keto ciasto – Mandarynka w czekoladzie

Wiele warstw tworzy jedną całość

No więc noworoczne keto ciasto składa się z dwóch biszkoptów – jasnego i ciemnego oraz budyniu czekoladowego, warstwy jogurtowej no i mandarynek oraz polewy czekoladowej. Brzmi na kupę roboty i tak też w sumie jest, jednak jeśli się mądrze zorganizuje pracę, to nie jest to jakieś traumatyczne przeżycie… Ciasto najlepiej robić dzień przed konsumpcją, żeby smaki miały okazję się połączyć. Jeśli nie macie możliwości zrobić go z takim dużym wyprzedzeniem, to przynajmniej dajcie mu ze dwie godziny w lodówce.

noworoczne keto ciasto
Mandarynka w czekoladzie – keto ciasto noworoczne

Budyń i galaretka domowej roboty

O ile patent na keto biszkopt mam już całkiem nieźle obcykany, to keto budyń i keto galaretka bywają nadal problematyczne. A w skład tego ciasta wchodzi i jedno i drugie… Keto budyń był już elementem składowym w babeczkach z kremem budyniowym i tarcie z jabłkami, jednak nie do końca kontroluję jeszcze jego konsystencję i miałam obawy co do tego, czy sprawdzi się w cieście warstwowym na zimno. Na wszelki wypadek wzbogaciłam go żelatyną. Galaretka natomiast to niby prosta sprawa. Sklepowe galaretki to nic innego jak cukier, żelatyna, barwnik i aromat. Okazuje się jednak, że w domu nie tak łatwo to odtworzyć i uzyskać transparentną galaretkę. Zmierzyłam się z tym problemem już przy okazji wspomnianej delicji. Dzisiaj jednak galaretka miała posłużyć do zagęszczenia masy jogurtowej, więc po prostu użyłam soku z gotowania mandarynek i całość zagęściłam żelatyną.

Noworoczne keto ciasto
Noworoczne keto ciasto

Mimo wszystkich tych obaw noworoczne keto ciasto wyszło znakomite. Z czystym sumieniem polecam Wam je nie tylko na celebrację pierwszego, ale także każdego innego dnia roku! 🙂 Tym bardziej, że właśnie zaczął się Karnawał, więc nie powinno brakować okazji do jego zrobienia! 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto ciasto

Mandarynka w czekoladzie

Biszkopt przełożony budyniem i kremem jogurtowym to idealny noworoczny deser. Świetny do kawy, jak i kieliszka wina musującego. Polecam mandarynkę w czekoladzie jako noworoczne keto ciasto!
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 3 hrs 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Biszkopt jasny

  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 20 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 20 ml gęstego mleka kokosowego (rozpuszczonego)
  • 20 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Biszkopt ciemny

  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 20 g rafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 20 ml gęstego mleka kokosowego
  • 20 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao (czubata)
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Budyń czekoladowy

  • 4 żółtka lub 2 całe jaja
  • 3 łyżki inuliny
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 500 ml gęstego mleka kokosowego
  • 35 g czekolady gorzkiej (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu (opcjonalnie)
  • 2 mandarynki duże lub 4 małe
  • 1 łyżka erytrytolu

Masa jogurtowa

  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 160 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka żelatyny (czubata; w wersji wege zastąpić agarem)

Polewa czekoladowa

  • 50 g czekolady gorzkiej (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowej
  • 1 łyżka masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego

Sposób przygotowania
 

Biszkopt jasny/ciemny

  • Suche składniki wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z solą. Pod koniec ubijania wsypać erytrytol i ubijać nadal do uzyskania gładkiej piany. Żółtka ubić trzepaczką z mlekiem i olejem kokosowym. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 minut.

Budyń czekoladowy

  • Z 500 ml mleka odlać ok. 100 ml. Resztę zagotować z czekoladą, inuliną i erytrytolem. Do mniejszej porcji mleka dodać żółtka (lub całe jajka), kakao oraz glucomannanu (jeśli korzystasz) i dokładnie wymieszać. Gdy pozostałe mleko się zagotuje zmniejszyć ogień, zahartować masę żółtkową (wlewając doń po odrobinie gorącego mleka) po czym przelać wszystko z powrotem do garnuszka i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a po napęcznieniu wmieszać do gorącego budyniu. Ostudzić. W międzyczasie dwie mandarynki obrać (skórki można zachować) i podzielić na cząstki. Włożyć je do garnuszka, zalać odrobiną wody i posypać łyżką erytrytolu. Gotować aż mandarynki zmiękną. Gdy budyń ostygnie wyłożyć go na jasny biszkopt, powtykać kawałki mandarynek i przykryć ciemnym biszkoptem. Włożyć do lodówki.

Masa jogurtowa

  • Mandarynki odsączyć z zalewy i rozpuścić w niej żelatynę. Mleko kokosowe ubić ze stewią aż do lekkiego zgęstnienia. Wlać rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijać. Na koniec dodać jogurt kokosowy i dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na bardzo niewielkim ogniu. Polać wierzch ciasta. Można posypać skórką z mandarynek.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli używacie mandarynek bio, to skórki warto zachować i jakoś je wykorzystać. Ja ugotowałam je w wodzie z erytrytolem i posypałam wierzch ciasta.
2. Biszkopt można nasączyć płynem, zwłaszcza jeśli chcecie zaserwować ciasto bez „odpoczywania”. Blaty nie będą miały wtedy okazji dobrze się nasączyć. Ja do tego celu użyłam zalewy z gotowania mandarynek wymieszanej z odrobiną rumu.
Inspirację do ciasta stanowił ten przepis.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej):
Wartość energetyczna: 208 kcal
Tłuszcz: 17,7 g
Węglowodany: 5,1 g
Błonnik 2,5 g
Białko 5,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating