Bułeczki z borówkami

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Bułeczki z borówkami

Zatrzymać uciekające lato, czyli historia bułeczek z borówkami

Trzeba przyznać, że piękne lato mamy tej jesieni. Letnia pogoda nie daje za wygraną. Sprawia to wrażenie, jak gdyby wysokie temperatury nie miały już nas nigdy opuścić, a zimy miało w ogóle nie być. Mając świadomość, że to tylko złudzenie staram się chwytać chwilę i korzystać z uroków tej lato-jesieni. Ostatnio wybraliśmy się nawet nad morze, żeby- już chyba na serio ostatni raz w tym sezonie- poplażować. Gdy wracaliśmy, na przydrożnych straganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody!

Skarby lasu nie były mi jednak pisane

Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… 😀 Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze był spory. Może to i lepiej, bo przecież tradycyjna wersja jagodzianek w moim przypadku nie powinna wychodzić poza sferę mglistych wspomnień… Nie pozostało mi nic innego, jak odgonić myśl o jagodziankach, obetrzeć spływającą po brodzie ślinę i z pokorą… udać się do supermarketu po borówki! Myśl o owocach jagodowych zakiełkowała bowiem już na dobre w moim umyśle i nic nie mogłam na to poradzić.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma

Nie to, żebym nie lubiła borówek, ale jednak smak jest inny i borówka akurat w mojej opinii wypada odrobinę gorzej w starciu z prawdziwą leśną jagodą. A może to tylko taka autosugestia, że jak coś pochodzi z lasu, to jest lepsze niż uprawiane ręką ludzką…? W każdym razie, efekt końcowy był taki, że w moim posiadaniu znalazło się opakowanie borówek. A w mojej głowie już na dobre zadomowiła się wizja jagodzianek. Postanowiłam więc spróbować zrobić jagodzianki (a raczej chyba “borówianki”) w wersji Paleo & Keto. Z pomocą przyszedł ten przepis na Keto Jagodzianki, który stanowił dość istotną inspirację dla moich bułeczek z borówkami. Moja modyfikacja polegała głównie na zamianie jagód na borówki i na tym, że pokusiłam się dodatkowo o imitację lukru. Powstał on z jogurtu kokosowego, soku z cytryny oraz musu kokosowego. Wierzch posypałam natomiast posiekanymi migdałami.

Bułeczki z borówkami

Z dobrym skutkiem

Bułeczki wyszły pyszne, pachnące i niedużo odbiegające w smaku od moich wcześniejszych wyobrażeń o jagodziankach, a o ile zdrowsze! Zniknęły szybko i muszę się przyznać, że to ja je pochłonęłam prawie w całości sama. Dla drugiego degustatora okazały się -jak zawsze- mało słodkie… Fakt, że cukru to one za bardzo nie zawierały. Użyłam co prawda niewielkich ilości cukru kokosowego, ale przecież same owoce są słodkie, a i mus kokosowy też dodaje odrobinę słodyczy! Najwyraźniej mi musiały się zmienić już kubki smakowe i przy praktycznie zerowym spożyciu cukru chyba jestem bardziej wyczulona na słodki smak. Nawet niektóre owoce są już dla mnie za słodkie. I pomyśleć, że za dzieciaka wsuwało się całą tubkę mleczka zagęszczonego bez mrugnięcia okiem. Na samo wspomnienie robi mi się słabo… 🙂 Wróćmy jednak do tematu. Mój przepis powstał jako lekko zmodyfikowana wersja przepisu na wspomniane Keto Jagodzianki, a wyglądało to mniej więcej tak:

Wydruk przepisu
Bułeczki z borówkami
Pyszne i aromatyczne bułeczki z borówkami na zakończenie letniego sezonu, czyli Paleo wariacja na temat tradycyjnych jagodzianek.
Kuchnia Europejska
Keyword bułeczki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15-20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Bułeczki
Lukier
Kuchnia Europejska
Keyword bułeczki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15-20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Bułeczki
Lukier
Sposób przygotowania
  1. Masło klarowane wraz z olejem kokosowym rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować razem z łyżką cukru kokosowego, ekstraktem z wanilii i solą. Dodać tłuszcz. Wmieszać mąkę kokosową, łupiny babki jajowatej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać po łyżce zimnej wody tak, aby masa miała szansę ją wchłonąć. Odstawić do zgęstnienia.
  2. Z masy formować niewielkie kulki. Każdą z nich spłaszczyć i nadziać borówkami, posypując szczyptą cukru kokosowego. Układać na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Mi wyszło 8 sztuk. Piec do zrumienienia (ok 15-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180° z włączoną funkcją termoobiegu.
  3. Po wystudzeniu polukrować każdą bułeczkę lukrem. W tym celu należy rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać jogurt kokosowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec bułeczki posypać posiekanymi migdałami. Gotowe bułeczki można do kilku dni przechowywać w lodówce.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *