Gnocchi z kalafiora na szpinaku
Coś innego dla odmiany. Gnocchi z kalafiora w wersji Keto to propozycja dla wszystkich stęsknionych za kluskami. Jest przy nich troszkę zabawy, ale zapewniam, że warto!
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut
Czas gotowania
5minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 30minut
Czas gotowania
5minut
Składniki
Gnocchi z kalafiora
Szpinak z boczkiem (2 porcje)
Sposób przygotowania
Gnocchi z kalafiora
  1. Ostudzoną pulpę z kalafiora wymieszać z jajkiem, siemieniem lnianym oraz łupinami babki jajowatej. Odstawić na 5 minut do “związania”. Jeśli masa dalej się klei, można dodać jeszcze babki jajowatej. Podsypując łupinami babki jajowatej, formować ruloniki z masy kalafiorowej i odcinać niewielkie kluski. Zagotować sporą ilość wody i posolić. Kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Odcedzić.
Szpinak z boczkiem
  1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się już zeszkli, dorzucić mrożony szpinak i podgrzewać do pełnego rozmrożenia, pilnując żeby odparować całą wodę ze szpinaku. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać razem z kopytkami z kalafiora.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji gnocchi:

Wartość energetyczna: 92 kcal

Tłuszcz: 4,6 g

Węglowodany: 6,5 g

w tym błonnik 7,4 g

Białko 5,2 g

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji szpinaku z boczkiem

Wartość energetyczna: 199 kcal

Tłuszcz: 12,9 g

Węglowodany: 8,3 g

w tym błonnik 5,3 g

Białko 18,4 g

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Udostępnij:

Like this:

Like Loading...