Gravlax
Pyszny sposób na łososia, który pozwala zachować jego pełnię właściwości odżywczych. Mowa oczywiście o łososiu marynowanym w przyprawach, przygotowanym na modłę skandynawską, gdzie określa się go mianem gravlax. Pyszny i zdrowy, pełen kwasów omega-3 poleca się nie tylko na wigilijny stół. 🙂
Porcje Czas przygotowania
6porcji 5minut
Czas oczekiwania
2dni
Porcje Czas przygotowania
6porcji 5minut
Czas oczekiwania
2dni
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Fileta umyć i osuszyć. Pieprz i jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wymieszać z solą i erytrytolem. Duże płaskie naczynie wysypać połową mieszanki przypraw, ułożyć na nich łososia skórą do dołu i posypać obficie resztą przypraw. Lekko wmasować przyprawy w łososia, po czym zawinąć całość folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie, zlać płyn, który się zebrał w naczyniu, a łososia osuszyć i otrzepać z pozostałości przypraw. Kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 126 kcal

Tłuszcz: 4,4 g

Węglowodany: 0,2 g

Błonnik 0,0 g

Białko 20,0 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Udostępnij:

Like this:

Like Loading...