Kakaowe babeczki z cukinii (Keto, Paleo, LowCarb, Wege)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Muffiny z cukinii
Babeczki kakaowe z cukinii

Weekendowe szaleństwo

Weekend trwa w najlepsze, a jeśli weekend, to i słodkości. Generalnie staram się je ograniczać do jednego dnia w tygodniu. Ale przyznaję się bez bicia- nie zawsze wychodzi… Te weekendowe babeczki z cukinii są zresztą takie zdrowe, że nie trzeba się z nimi specjalnie ograniczać. Zawierają bowiem spore ilości cukinii, a krem składa się głównie z awokado, wiec można uznać, ze to esencja zdrowia zaklęta w formie babeczki. 😀
Jest to także świetny sposób, żeby przemycić trochę warzyw do menu, zwłaszcza jeśli karmicie osobniki za nimi nie przepadające… Zapewniam, że nie da się ich tam wyczuć. Są one świetnym towarzystwem zarówno porannej, jak i popołudniowej kawy, oczywiście tylko w wersji kuloodpornej. 😉

Stacjonarnie i na wynos

Można je bez problemu zabrać na wynos. I niekoniecznie mam tutaj na myśli kanapę przed telewizorem. Najlepiej wziąć kawę do kubka termicznego, a babeczki z cukinii do pudełeczka. I- jeśli pogoda sprzyja- udać się gdzieś w plener. Po wyczerpującym spacerze kawa z babeczką jest jak znalazł! Smaczne i pożywne będą świetnym uzupełnieniem zużytej podczas marszu energii. Jeśli zaś pogoda nie dopisuje i za żadne skarby świata nie dacie się wyciągnąć na zewnątrz, to myślę, że babeczki z cukinii będą także rewelacyjnie smakować w domowym zaciszu. Do Was należy decyzja o tym, jak i gdzie będziecie je konsumować. Jedno jest pewne- koniecznie musicie ich spróbować!

Kakaowe muffiny z cukinią
Kakaowe babeczki z cukinii

Smaczliwka na stoły!

Mam nadzieję, że udało mi się Was zainteresować tym podwójnie warzywnym przepisem. Chociaż akurat awokado – jak podpowiada Wikipedia– botanicznie należy do owoców… Ale pod względem kulinarnym, z uwagi na brak zawartości cukru zaliczany jest raczej do warzyw. Nie zmienia to faktu, że kakaowe babeczki z cukinii łączą w sobie dwie najlepsze cechy wszelkich deserów- są przepyszne i zarazem zdrowe! Nie ma więc na co czekać… Tylko zabierać się do roboty, żeby za chwil kilka delektować się smakiem weekendowej kakaowej babeczki z cukinii z kremem z awokado. Pozdrawiam niedzielnie! 😀

Wydruk przepisu
Kakaowe babeczki z cukinii
Przepyszny, mocno kakaowy wypiek z równie intensywnie kakaowym kremem z awokado. Kwintesencja zdrowego odżywiania w połączeniu z rewelacyjnym smakiem. Mój absolutny faworyt jeśli chodzi o słodkości!
Muffiny z cukinii
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Babeczki
Krem z awoado
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Babeczki
Krem z awoado
Muffiny z cukinii
Sposób przygotowania
Babeczki
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre, razem z 3 łyżkami wody i odciśniętą z nadmiaru wody cukinią. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami. W każdej umieścić 1/12 masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić.
Krem z awokado
  1. Wszystkie składniki kremu zblendować na gładką masę. Przełożyć do szprycy i udekorować kremem każdą babeczkę. Babeczki przechowywać w lodówce.
Pozostałe informacje

Do sporządzenia opisanych wyżej babeczek mogą się przydać się następujące składniki:

Kakao firmy Valhorna

Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów)

Peptydy kolagenowe firmy Vital Proteins

Better Stevia firmy Now Foods

Erytrytol


Przybliżona wartość odżywcza 1 babeczki:

Wartość energetyczna: 159 kcal

Tłuszcz: 12,1 g

Węglowodany: 8,5 g

w tym błonnik 0,6 g

Białko 5,7 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *