Kakaowy omlet z cukinii

Kakaowy omlet z cukinii, czyli dobre śniadanie na dobry początek!

W myśl zasady, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, staram się jadać śniadania białkowo- tłuszczowe. Sprawdziłam to bardzo dokładnie na sobie i wiem, że jest to najlepszy sposób na uniknięcie huśtawki cukrowo- insulinowej. Daje on uczucie sytości na długo i sprawia, że nie myślę znowu o jedzeniu po 2h. Czym później więc zaczynam jeść węglowodany, tym lepiej. Jednak jestem osobą, która szybko się nudzi zwyczajną jajecznicą czy omletem z warzywami każdego dnia. Muszę więc od czasu do czasu urozmaicać codzienne menu jakimiś alternatywami. Taką właśnie alternatywą jest śniadanie, które prezentuję dzisiaj. Jest to kakaowy omlet z cukinii. Podałam go z jogurtem kokosowym oraz owocami, które co prawda nie wpisują się w białkowo- tłuszczowe wymagania, ale w niewielkich ilościach pozwalam sobie jeść je od czasu do czasu także na śniadanie, zwłaszcza, że udało mi się unormować już trochę gospodarkę cukrowo- insulinową.

W sumie przepis można z powodzeniem używać także jako bazę do brownie z cukinii. Trzeba by było tylko dodać jakiś środek słodzący, no i zwiększyć proporcje. Mi jednak taka wersja odpowiada najbardziej, bo jest zdecydowanie szybsza.

Wykonanie kakaowego omletu z cukinii nie jest skomplikowane ani bardzo czasochłonne. Jednak najlepiej zaplanować sobie takie śniadanie w jakiś leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć.

Kakaowy omlet z cukinii

Oto przepis:

Please follow and like us:
Wydruk przepisu
Kakaowy omlet z cukinii, czyli dobre śniadanie na dobry początek
Pyszny sycący kakaowy omlet z cukinii w wersji Paleo. Idealne śniadanie białkowo- tłuszczowe na leniwy poranek, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć.
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 0 minut
Porcje
porcja
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 0 minut
Porcje
porcja
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Jajka ubić z solą, po czym zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodać kakao oraz wybraną mąkę. Wymieszać ze startą cukinią.
  2. Olej kokosowy rozgrzać na patelni. Wylać masę na patelnię i smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Podawać jeszcze ciepły razem z jogurtem kokosowym i owocami. Amatorzy słodszych smaków mogą posmarować omlet łyżeczką miodu.

Może Ci się też spodobać: