Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Sernik kawowy z kalafiora
Keto sernik kawowy z kalafiora

Chwila zapomnienia bez wyrzutów sumienia

Czas odpocząć od dań z łososiem. Pora zmienić odrobinę kierunek i przejść na złą stronę mocy, czyli przygotować, a potem z satysfakcją skonsumować coś słodkiego. Oczywiście słodkie w tym wydaniu i tak jest mega zdrowe i można się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia. Jednak to zawsze pokarm mniej odżywczy ze względu na udział specyfików, które są dla organizmu zbędne, na przykład słodzików. Bez względu na to, jak zdrowe by one nie były… Ja oczywiście zawsze staram się wybierać te najmniej szkodliwe i najbardziej odpowiednie pod względem przydatności na diecie ketogenicznej. Czyli takie, które mają niski indeks glikemiczny i nie powodują skoków cukru we krwi. Są to najczęściej stewia oraz erytrytol.

Erytrytol i stewia – podstawowe keto słodzidła

Tak też było dzisiaj – spód ciasta został posłodzony erytrytolem, masa kilkunastoma kroplami stewii, a polewa czekoladowa ponownie erytrytolem. Chociaż w tym ostatnim przypadku lepiej chyba sprawdziłaby się stewia, bo erytrytol się ciężko rozpuszcza i wpływa tym samym na konsystencję końcowego produktu. W związku z użyciem tych, a nie innych substancji słodzących, prezentowane dzisiaj ciasto jest bardzo niskokaloryczne i niskowęglowodanowe. I o to nam właśnie chodzi! O chwilę przyjemności bez wyrzutów sumienia!

Kawowy sernik
Kawowy keto sernik z kalafiora

Kalafiorowy zawrót głowy

Oczywiście głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest kalafior, który na dobre już zagościł we wszystkich moich keto sernikach bez nabiału. A były już dwa – jeden z dodatkiem matchy, a drugi sezamowy z polewą karmelową. Oba na tyle udane, że powstał trzeci – tym razem w wersji kawowej. Nawiasem mówiąc był on w planach już w momencie pojawienia się na afiszu tego ostatniego. Jeśli zapytalibyście mnie, który smakował mi najbardziej to odpowiem, że ten kawowy. To chyba przez fakt, że jego wspomnienie jest jeszcze żywe, no i jest z czekoladą, a to zawsze dodaje punktów! 😀 Polewa czekoladowa nie tylko dopełnia tutaj smak kawy, ale zachwyca także konsystencją. Jest bardzo chrupka i zapewnia ciekawe doświadczenie przy jedzeniu, tworząc przyjemny kontrast wobec dość miękkiej masy kawowej. Jest to zderzenie dwóch skrajnych konsystencji. Jak dla mnie bardzo atrakcyjne.

Musicie zresztą ocenić to sami!

Wydruk przepisu
Kawowy keto sernik z kalafiora
Kolejna odsłona sernika bez sera, czyli kawowy keto sernik z kalafiora. Jest to następny pyszny deser z udziałem tego niesamowitego warzywa. Pachnący aromatem kawy i czekolady. Jest ciekawym połączeniem smaków, ale także konsystencji. Chrupiąca polewa zderza się w nim bowiem z gładką, kremową konsystencją masy sernikowej. Pychota!
Sernik kawowy z kalafiora
Dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword sernik
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 35 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Masa kawowa
Polewa czekoladowa
Dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword sernik
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 35 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Masa kawowa
Polewa czekoladowa
Sernik kawowy z kalafiora
Sposób przygotowania
Spód
  1. Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Rozłożyć ją równomiernie w formie o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 12- 15 minut. Ostudzić
Masa kawowa
  1. Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeszcze dość mocno ciepłego zblendować, posypać żelatyną i dalej blendować upewniając się, że cała żelatyna się rozpuściła i nie ma grudek. Dodać resztę składników i blendować dalej na gładką masę. Wyłożyć ją na upieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do stężenia na ok 20 minut.
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać tak, aby oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ostudzoną lekko polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 10- 15 minut.
Pozostałe informacje

1. Jeśli starasz się unikać kofeiny, proponuję kawę instant zamienić na kawę z cykorii.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 144 kcal

Tłuszcz: 12,36 g

Węglowodany: 2,8 g

Błonnik 4,4 g

Białko 3,8 g


Produkty, z których korzystałam:

Mus kokosowy

Czarne kakao

Ekstrakt z wanilii

Mąka kokosowa

Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy rafinowany

Instant espresso

Żelatyna

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *