Keto Avocado & Egg McMuffin (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto kanapka
Keto Egg & Avocado McMuffin

Fast food’y już na dobre zakorzenione w naszej kulturze

Kojarzycie śniadania ze znanej amerykańskiej sieciówki, tej z żółtym logo na czerwonym tle…? 😉 Nie ma chyba na tym świecie człowieka, który nie ma przynajmniej świadomości jej istnienia i chociażby najmniejszej znajomości ich flagowych produktów. No chyba, że mówimy o tym amazońskim plemieniu, które nigdy nie miało styczności z cywilizacją… 🙂 Pozostała część świata powinna doskonale wiedzieć o czym jest mowa. 🙂 Ja miałam okazję odwiedzić ten przybytek może kilka razy w życiu, a i tak zaskakująco dobrze kojarzę nazwy produktów tam serwowanych.

Agresywny marketing robi swoje

I o ile miałam okazję spożywać kiedyś hamburgera ich wyrobu, to jakoś nigdy nie skusiłam się na śniadania z ich menu. Chyba dotychczasowe doświadczenia skutecznie mnie do tego zniechęciły… Nie mogę jednak powiedzieć, żeby nie wyglądały kusząco. Za każdym razem widząc więc reklamę ich śniadań, miałam ochotę skusić się na nie. Ostatnio przewinęło mi się kilka zdjęć keto wersji McMuffin’ów i stwierdziłam, że też wezmę udział w tym szaleństwie… 🙂 I tak oto powstał Keto Avocado & Egg McMuffin.

Keto McMuffin
Egg & Avocado McMuffin

Keto McMuffin dobrym pomysłem na śniadanie

Gdyby ktoś jednak miał wątpliwości o jakim produkcie jest mowa, to tutaj można znaleźć zdjęcie oryginału. Myślę, że moja wersja jest nie tylko znacznie zdrowsza, ale także dużo smaczniejsza (niech żyje skromność!). 🙂 Oczywiście nie jest to kopia 1:1, bo zrezygnowałam z sera, a zamiast tego dorzuciłam papkę z awokado. Generalny zamysł jest jednak podobny. Nic nie stoi zresztą na przeszkodzie, żeby miłośnicy McMuffinów spróbowali na podstawie tego przepisu odtworzyć oryginalną wersję tej potrawy. Żeby jednak była ona zgodna z dietą ketogeniczną, english muffin musi być zrobiony z mąk bezzbożowych. Proponuję skorzystać z przepisu na gofry śniadaniowe, tylko zamiast formy do gofrów użyć okrągłych ramekinów. Ja oczywiście poszłam na skróty, i usmażyłam go na patelni używając obręczy do kotletów. No i akurat miałam zalegające w lodówce białko, więc użyłam jego zamiast całego jajka. Przez to english muffin wyszedł bardzo jasny. Niemniej całość wyszła bardzo smaczna i stanowiła przyjemne oraz sycące śniadanie. Zdecydowanie do powtórki. 🙂

Jaki fast food idzie jako następny do przeróbki?

Jeśli i Wy lubicie fastfood’owe klasyki, to zachęcam do przerobienia ich na zdrowszą wersję w domowym zaciszu. Na pierwszy rzut może iść keto McMuffin. Jeśli macie jakieś pomysły, jaki fastfood’owy przysmak można by było przerobić na wersję zgodną z dietą ketogeniczną, to zachęcam do dzielenia się nimi w komentarzach! 🙂

Wydruk przepisu
Keto Avocado & Egg Muffin (Paleo, LowCarb)
Fastfood'owy klasyk w nowym wydaniu, czyli keto McMuffin. Stanowi on pożywne i smaczne śniadanie. Można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami. U mnie dzisiaj jajko i awokado.
Keto sandwich
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcja
Składniki
English muffin
Nadzienie
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcja
Składniki
English muffin
Nadzienie
Keto sandwich
Sposób przygotowania
  1. Masło klarowane rozpuścić. Zmiksować z jajkiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto włożyć do natłuszczonego ramekina. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Alternatywnie można go też upiec w kuchence mikrofalowej (nastawić na ok. 2 minuty) lub na patelni (wyłożyć masę do obręczy do kotletów i usmażyć z obu stron).
  2. Jajko usmażyć na patelni w towarzystwie masła klarowanego. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowego english muffin'a przekroić na pół i obie połówki podsmażyć. Awokado zmiażdżyć widelcem na papkę. Podgrzaną połówkę english muffin'a posmarować papką z awokado, na to położyć wędlinę, a następnie jajko sadzone i przykryć drugą połową.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 521 kcal

Tłuszcz: 48,2 g

Węglowodany: 7,7 g

Błonnik 2,3 g

Białko 21,2 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *