Keto babeczki z budyniem i owocami (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Babeczki z kremem budyniowym
Keto babeczki z budyniem i owocami

Ciąg dalszy sezonu na świeże owoce

Skoro lato w pełni- choć pod względem temperatury chwilowo może tego nie odczuwamy- to znaczy, że mamy owoców w bród. Towarzyszy temu silna pokusa, żeby stworzyć z ich udziałem piękne i pyszne desery. Na przykład takie keto babeczki z budyniem. Tym bardziej, że sezon na niektóre już nawet powoli się kończy. Na przykład na truskawki. Jednak to nie tragedia, bo zaraz na scenę wchodzą następne. Chwilowo natomiast królują czereśnie.

Czereśnia – zakazany owoc

Uwielbiam je, choć te owoce akurat zawierają spore ilości cukru i nie są mile widziane na diecie ketogenicznej. Różne źródła podają różny zakres, ale trzeba liczyć, że może to być nawet 16 gram węglowodanów na 100 g produktu. Nawet biorąc pod uwagę, że ok. 1,3 g to błonnik pokarmowy, to i tak poziom cukrów jest zbyt wysoki, żeby korzystać z nich przy dietach o takim reżimie węglowodanowym. Tutaj mała ściąga odnośnie procentowej zawartości węglowodanów w owocach. Szkoda, bo czereśnie zawierają także spore ilości potasu i witaminy C. Tłuszczu się w nich praktycznie nie uświadczy, ale –co ciekawe- mają w składzie prawie 1% białka. No chyba, że mówimy o robaczywkach- te na pewno mają więcej… 😀

Keto babeczki z budyniem
Keto babeczki z kremem budyniowym i owocami

Deser w letnich klimatach

Dzisiaj jednak postanowiłam wykorzystać truskawki i borówki. Stanowią one wspaniały duet nie tylko pod względem smaku, ale także wrażeń kolorystycznych. W sumie razem z białym kremem tworzą zestawienie kolorystyczne o bardzo amerykańskim charakterze, a czwarty lipca był dokładnie w mijającym tygodniu, więc chyba jakoś podświadomie mnie to zainspirowało… 🙂 Przygotowałam bowiem keto babeczki z budyniem, a wspomniane owoce posłużyły do ich dekoracji. Wyszły przepyszne, no i przepiękne! Można puścić wodze fantazji przy ich dekorowaniu, które w dodatku samo w sobie jest czynnością bardzo relaksującą. Efekt bardzo mi przypadł do gustu. Aż szkoda było je jeść… 😉

Cieszą i oko i podniebienie

Babeczki są oczywiście bezzbożowe, beznabiałowe, a w dodatku niskowęglowodanowe i zgodne z dietą Paleo oraz ketogeniczną. Spód powstał z ciasta kruchego na bazie mąki kokosowej, oleju kokosowego, erytrytolu i jajka. Natomiast nadzienie to budyń na mleku kokosowym. Wszystko komponowało się wyśmienicie. Babeczki są idealnym towarzyszem popołudniowej kawy. Jeśli więc marzy Wam się jakaś słodka weekendowa przekąska, to biegiem do warzywniaka po owoce! 😀 Zakładając, że macie w domu pozostałe składniki, w niedługim czasie będziecie mogli cieszyć się takimi cudeńkami!

Keto babeczki z budyniem
Keto babeczki z kremem budyniowym i owocami
Wydruk przepisu
Babeczki z budyniem i owocami
Obłędne w smaku i wyglądzie keto babeczki z budyniem i owocami sezonowymi to deser utrzymany w letnich klimatach. Musicie je spróbować!
Babeczki z kremem budyniowym
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Babeczki
Krem budyniowy
Owoce do dekoracji
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Babeczki
Krem budyniowy
Owoce do dekoracji
Babeczki z kremem budyniowym
Sposób przygotowania
Babeczki
  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą porcją wyłożyć silikonowe formy do babeczek/ muffinek. Schłodzić w lodówce przez 15- 20 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić.
Krem budyniowy
  1. Mleko kokosowe podgrzać z erytrytolem oraz solą na średnim ogniu aż do uzyskania temperatury ok 82 stopnii (moment na chwilę przed gotowaniem). Jajka rozbełtać w miseczce trzepaczką z ekstraktem z wanilii. Gorące mleko powoli wlewać do jajek jednocześnie intensywnie mieszając. Miksturę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Gdy tylko zgęstnieje zdjąć z ognia. Lekko ostudźić i do jeszcze ciepłej masy budyniowej dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać tak, żeby nie powstały grudki. Żelatynę można namoczyć wcześniej w odrobinie zimnej wody.
Uwagi końcowe
  1. Ostudzone babeczki wypełniać chłodnym kremem budyniowym i dekorować owocami.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 babeczki (bez owoców):

Wartość energetyczna: 338 kcal

Tłuszcz: 32,2 g

Węglowodany: 3,6 g

Błonnik 4,5 g

Białko 7,0 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *