Keto babka jogurtowa ze śliwkami (Paleo, LowCarb, bezmleczna)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

babka jogurtowa
Keto babka jogurtowa

Niespodziewany obrót wydarzeń i śliwki zamiast dyni

No i zapowiadałam weekend wypełniony po brzegi dynią, a tymczasem na niedzielę przygotowałam pyszną keto babkę jogurtową ze śliwkami i nutą pomarańczy. Chyba jednak potrzebowałam chwili oddechu od tej wszechobecnej dyni… 😜 No i dobrze się złożyło. Okazało się bowiem, że moja mama zrobiła ciasto dyniowe. Kolejny wypiek z dynią byłby więc dyniową przesadą i pewnie na dynię nie moglibyśmy więcej patrzeć… 😃 Babka niby taka niepozorna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a jaka pyszna! Sama łatwość przygotowania powinna Was zachęcić do jej zrobienia… Ot jajka ubijamy lekko z masłem klarowanym i jogurtem kokosowym, dodajemy mąkę kokosową i do piekarnika!

Śliwki i pomarańcza – udana para

Ja dodałam jeszcze olejku pomarańczowego. I okazało się, że śliwki z pomarańczą to świetne połączenie! Jedynym istotnym aspektem jest tutaj wcześniejsze wyjęcie z lodówki wszystkich składników i doprowadzenie ich do temperatury pokojowej. Wtedy nic nie powinno się zważyć, lecz odpowiednio napowietrzyć – ciasto lekko podrośnie i będzie puszyste. Także aktualnie u mnie śliwki robią niezłą konkurencję dyni. Przynajmniej w słodkim wydaniu. Zanim nastąpi to, co nieuniknione, czyli całkowita hegemonia dyni, może się zdarzyć, że śliwki wejdą jej w paradę. 🙂 Albo przynajmniej zagrają równorzędną rolę w tym jesiennym przedstawieniu. W planach są bowiem knedle dyniowe ze śliwkami. Oczywiście niskowęglowodanowe. 😀

keto babka jogurtowa
Keto babka jogurtowa ze śliwkami i nutą pomarańczy

Keto babka jogurtowa ze śliwkami ukoronowaniem jesiennego weekendu

Nie brakuje mi jednak pomysłów na kolejne dania z udziałem dyni. Ta keto babka jogurtowa ze śliwkami to tylko mały przystanek na drodze usianej dyniami… 😀 Była zaiste przepyszna, więc musiała pojawić się na blogu. Mam bowiem świadomość, ze nie wszyscy są zafiksowani na temat dyni tak jak ja… 😀 I mimo, że październik to dla mnie miesiąc pod znakiem dyni postanowiłam tutaj zrobić jeden mały wyjątek… 🙂 Mam nadzieję, że i Wam przypadnie on do gustu. 🙂

Wydruk przepisu
Babka jogurtowa ze śliwkami
Ta keto babka jogurtowa ze śliwkami broni się sama. Jest pyszna, prosta i szybka w wykonaniu. Musicie koniecznie wypróbować, także z innymi owocami, w zależności od aktualnie panującej pory roku.
keto babka
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 55 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 55 minut
Porcje
porcji
Składniki
keto babka
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić przez chwilę z erytrytolem, jogurtem oraz tłuszczem. Dodać sól, olejek pomarańczowy i wymieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Silikonową formę do babki wysmarować odrobiną oliwy i wlać do niej ciasto, Powtykać kawałki śliwek równomiernie rozmieszczając je w cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 55 - 60 minut. Ostudzić. Przed podaniem można posypać pudrem z erytrytolu.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 140 kcal

Tłuszcz: 10,1 g

Węglowodany: 4,5 g

Błonnik 0,2 g

Białko 4,6 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Inspirację do tego przepisu znajdziecie tutaj.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *