Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto bajgle z brokułów
Zielone keto bajgle brokułowe

Warzywne pieczywo

Pamiętacie wczorajsze burgery w bułkach z kalafiora? Na fali produkcji pieczywa z warzyw zgodnego z dietą ketogeniczną przygotowałam także keto bajgle, tym razem z brokułów. Z inspiracją przyszła znowu strona Oli i przepis na bułki z brokuła. Przepis jest analogiczny do bułek z kalafiora.
Z drobną różnicą- zmianie uległa forma. Tutaj również używamy mąki kokosowej oraz łupin babki jajowatej do zagęszczenia masy. Moja wyszła za gęsta, więc dodałam też trochę mleka kokosowego. No i tym razem użyłam warzyw mrożonych. Na przedwiośniu często sięgam po mrożonki, co pewnie zdziwi niektórych z Was, bo nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa najlepiej jeść w formie świeżej.

Mrożonki nie takie złe jak je malują

Jednak o tej porze roku warzywa dostępne na rynku też nie grzeszą wysoką zawartością witamin. Często są uprawiane w sztucznie wykreowanych warunkach, bez dostępu do słońca, więc automatycznie ich wartość odżywcza maleje. Tymczasem ich cena jest odwrotnie proporcjonalna do ich jakości. Potrafi przyprawić o zawrót głowy! Stąd mój ukłon w stronę warzyw mrożonych. Te co prawda zostały w jakimś stopniu przetworzone, więc z zasady są odrobinę zubożone. Jednak zostały wyprodukowane w momencie, kiedy okoliczności przyrody najbardziej sprzyjają wegetacji roślin, a więc produkt bazowy posiadał pełnię wartości odżywczej. Pod tym względem wychodzi więc na to samo. Mrożonki są natomiast dużo bardziej przystępne cenowo.

Zielone keto bajgle z brokułów
Keto bajgle brokułowe

Zielone święto

Bajgle uzyskały piękny zielony kolor, dzięki czemu świetnie wpisują się w dzisiejszą okazję, czyli dzień świętego Patryka. Co prawda jest to święto irlandzkie, jednak tradycja jego świętowania przywędrowała częściowo także do Polski. Zwłaszcza w części dotyczącej picia zielonego piwa w ten dzień. 🙂 A że zielony to kolor sezonu, to chętnie wzięłam udział w tym zielonym zawrocie głowy! 🙂 Poza tym udało mi się z ich udziałem stworzyć naprawdę smaczne śniadanie. Keto bajgle brokułowe stały się bowiem podstawą całkiem udanej kompozycji. Zostały podane z twarożkiem kokosowym i łososiem. Smaczna i kolorowa kanapeczka w wersji keto.


Wydruk przepisu
Bajgle brokułowe
Zielone keto bajgle z brokułów to świetna propozycja na sycące śniadanie, zwłaszcza w dzień św. Patryka! Podpowiem, że komponują się świetnie z cytrynowym twarożkiem kokosowym i wędzonym łososiem- zarówno pod względem smaku jak i wyglądu.
Keto bajgle z brokułów
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Bajgle brokułowe
Twarożek kokosowy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Bajgle brokułowe
Twarożek kokosowy
Keto bajgle z brokułów
Sposób przygotowania
Bajgle brokułowe
  1. Brokuły rozmrozić i zmiksować na gładką masę z jajkami. Przyprawić solą, dodać mąkę kokosową i babkę jajowatą. Odstawić na chwilę do lekkiego zgęstnienia. Jeśli masa wyszła zbyt zbita, dolewać stopniowo mleko kokosowe do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować bajgle (można też skorzystać z foremki do donutów). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut. Ostudzić.
Twarożek kokosowy
  1. Wymieszać jogurt kokosowy z sokiem z cytryny i mąką kokosową. Dopasować konsystencję w razie potrzeby dodając więcej jogurtu albo mąki kokosowej. Doprawić solą i pieprzem. Bajgle przekładać twarożkiem kokosowym i plastrami łososia.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 bajgla (bez dodatków):

Wartość energetyczna: 107 kcal

Tłuszcz: 7,5 g

Węglowodany: 3,8 g

Błonnik 4,0 g

Białko 5,3 g

Przybliżona wartość odżywcza 1 bajgla z twarożkiem i łososiem:

Wartość energetyczna: 145 kcal

Tłuszcz: 9,4 g

Węglowodany: 5,4 g

Błonnik 5,0 g

Białko 8,3 g

 

Wiosenny konkurs od Matki Natury

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *