keto bajgle brokułowe

Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb)

W diecie ketogenicznej jednym z największych wyzwań jest znalezienie zamienników dla tradycyjnego pieczywa, które jest bogate w węglowodany. Jednak istnieją kreatywne rozwiązania, takie jak Keto Bajgle Brokułowe, które pozwalają cieszyć się smakiem bułek bez zbędnego obciążania organizmu węglowodanami. Dzisiaj dowiesz się jak je przygotować.

Keto bajgle brokułowe: warzywne pieczywo

Pamiętacie wczorajsze burgery w bułkach z kalafiora? Na fali produkcji pieczywa z warzyw zgodnego z dietą ketogeniczną przygotowałam także keto bajgle, tym razem z brokułów. Z inspiracją przyszedł przepis na bułki z brokuła. Jest on także bardzo podobny do bułek z kalafiora. Z drobną różnicą – zmianie uległa forma. Nie jest ona jednak obowiązkowa – na bazie przepisu z powodzeniem można zrobić także chleb brokułowy. 🙂

Tutaj również używamy mąki kokosowej oraz łupin babki jajowatej do zagęszczenia masy. Moja wyszła dość gęsta, więc dodałam też trochę mleka kokosowego. No i tym razem użyłam warzyw mrożonych. Na przedwiośniu często sięgam po mrożonki, mimo, że owoce i warzywa generalnie najlepiej jeść w formie świeżej.

Mrożonki nie takie złe jak je malują

Jednak o tej porze roku warzywa nie grzeszą wysoką zawartością witamin. Często są uprawiane w sztucznie wykreowanych warunkach, bez dostępu do słońca, więc automatycznie ich wartość odżywcza maleje. Tymczasem ich cena jest odwrotnie proporcjonalna do ich jakości. Potrafi przyprawić o zawrót głowy! Stąd mój ukłon w stronę warzyw mrożonych. Te zostały wyprodukowane w momencie, kiedy okoliczności przyrody najbardziej sprzyjają wegetacji roślin, a mrożenie wcale mocno nie zmniejsza wartości odżywczej. Są one jednocześnie dużo bardziej przystępne cenowo.

keto bajgle z brokuła

Keto bajgle brokułowe: śniadanie w wiosennym klimacie

Keto bajgle brokułowe posłużyły jako baza do kanapek. I choć nie jestem jakąś wielką fanką brokułów, to muszę przyznać, że wyszło z tego naprawdę smaczne śniadanie. Zestawiłam je bowiem z twarożkiem kokosowym i łososiem. Ot taka smaczna i kolorowa kanapeczka w wersji keto.

Keto bajgle z brokułów

Bajgle brokułowe

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Zielone keto bajgle z brokułów to świetna propozycja na sycące śniadanie, zwłaszcza w dzień św. Patryka! Podpowiem, że komponują się świetnie z cytrynowym twarożkiem kokosowym i wędzonym łososiem- zarówno pod względem smaku jak i wyglądu.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 6 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Bajgle brokułowe

Twarożek kokosowy

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Bajgle brokułowe

  • Brokuły mrożone uprzednio rozmrozić i zmiksować na gładką masę z jajkami. Przyprawić solą, dodać mąkę kokosową i babkę jajowatą. Odstawić na chwilę do lekkiego zgęstnienia. Jeśli masa wyszła zbyt zbita, dolewać stopniowo mleko kokosowe do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podzielić na 6 części. Umieścić w silikonowej foremce do donutów. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut. Ostudzić.

Twarożek kokosowy

  • Wymieszać jogurt kokosowy z sokiem z cytryny i mąką kokosową. Dopasować konsystencję w razie potrzeby dodając więcej jogurtu albo mąki kokosowej. Doprawić solą i pieprzem. Bajgle przekładać twarożkiem kokosowym i plastrami łososia.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Bajgle brokułowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
145.43
% RWS*
Tłuszcz
 
10.21
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
7.94
g
50
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.46
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.96
g
Cholesterol
 
57.63
mg
19
%
Potas
 
160.22
mg
5
%
Węglowodany
 
7.4
g
25
%
Błonnik
 
3.67
g
15
%
Cukier
 
1.44
g
Białko
 
6.55
g
7
%
Witamina A
 
246.85
IU
5
%
Witamina C
 
24.52
mg
30
%
Wapń
 
25.33
mg
3
%
Żelazo
 
0.96
mg
5
%
Węglowodany netto
 
3.73
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

4 Comments

  1. Avatar for Monika
    Monika says:

    1 gwiazdka
    Te bajgle to jakiś absurd. Nie wyszły, nawet po dodaniu proszku do pieczenia. One są jak placki ziemniaczane z jajkiem i brokułem. Zawiodłam się i straciłam składniki.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Placki ziemniaczane też smaczna rzecz, więc z tą utratą składników to chyba trochę przesada… 😉

  2. Avatar for Beata

    Super przepisy!!!!! Mam pytanie co do bajgli brokułowych, czy tu nie potrzeba proszku do pieczenia lub zamiennika, bo mi zrobiły się twarde kulki. Pozdrawiam Beata

    1. Avatar for cavegirl

      To prawda – one wychodzą lekko zbite w konsystencji (w jakim stopniu zależy pewnie od wielkości jajek, chłonności mąki kokosowej, itp.). Myślę, że – w zależności od preferencji – można dodać do nich trochę środka spulchniającego czy to w postaci proszku do pieczenia czy też cream of tartar lub też zmniejszyć ilość mąki kokosowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu