Keto beza cytrusowa (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto beza
Keto beza cytrusowa

Wybiórcza lista weekendowych grzechów 🙂

No i tak, jak zapowiadałam – akcja czysta micha w moim wydaniu uległa zakończeniu wraz z początkiem weekendu. W piątek pofolgowałam sobie pijąc wino do kolacji, w sobotę wjechał deser w postaci musu jogurtowo – limonkowego. Natomiast w niedzielę udało mi się zrobić od dawna planowaną bezę w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną… Mniam – była mega pyszna! 🙂 I całkowicie warta grzechu zaniechania dobrych nawyków żywieniowych… 😀 Tym bardziej, że przecież mamy już nowy tydzień, a co za tym idzie nowe postanowienia poprawy… To znaczy nie nowe, tylko na nowo wprowadzone. Problem jest natomiast taki, że właśnie zaczęłam urlop, a podczas dni wolnych od pracy jeszcze ciężej utrzymać mi reżim dietetyczny. Gotowanie i pieczenie należy do czynności, które sprawiają mi przyjemność, a dodając do tego fakt, że mam na nie więcej czasu oznacza to nic innego, jak nowe pyszności na stole.

Keto beza cytrusowa – idealne połączenie świeżości i pełni smaku

Wracając jednak do keto bezy cytrusowej… To jest prawdziwe niebo w gębie!!! A trzeba zaznaczyć, że to niebo ma zaledwie 2 g węglowodanów w porcji! Jak widać można połączyć przyjemne z pożytecznym… Chyba udało mi się odnaleźć świętego Graal’a diety ketogenicznej… 😀 Keto beza cytrusowa stanowi bowiem wspaniałe połączenie smaków. Jest jednocześnie słodka i orzeźwiająca, maślana, ale i lekka. Płaty bezowe przełożone są bowiem cytrynowym kremem w typie lemon curd, a wierzch został pokryty bitą śmietaną z mleka kokosowego przygotowaną przy użyciu syfonu. Taką jak tu i tu. No majstersztyk, że tak skromnie zarekomenduję swój własny wyrób… 😀

keto beza
Keto beza cytrusowa obsypana pudrem z erytrytolu

Deser na wiosenne i letnie dni

Jeśli zatem jesteście fanami cytrusowych klimatów, to ta keto beza cytrusowa musi się znaleźć na Waszej to-do liście! Jest to idealna propozycja na wszelkie wiosenno – letnie posiedzenia w ogrodzie czy na balkonie. Dookoła słońce, zieleń, a na talerzu puszysta beza z cytrynowym kremem i owocami cytrusowymi. Dla orzeźwienia. A tego będziemy najpewniej potrzebować coraz częściej. W końcu lato coraz bliżej, a już teraz temperatury wskazują czasami jego rychłe nadejście… 🙂

Wydruk przepisu
Beza cytrusowa
Jej wysokość keto beza cytrusowa - tego deseru nie trzeba specjalnie rekomendować, bo zachęca do spróbowania samym wyglądem i aromatem. Jeśli dodam, że porcja ma zaledwie 2 g węglowodanów netto, to chyba nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka... 🙂
keto beza z cytrusami
Dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
porcji
Składniki
Blaty bezowe
Krem cytrynowy (lemon curd)
Bita śmietana
Dodatkowo
Dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
porcji
Składniki
Blaty bezowe
Krem cytrynowy (lemon curd)
Bita śmietana
Dodatkowo
keto beza z cytrusami
Sposób przygotowania
Blaty bezowe
  1. Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym dodawać łyżka po łyżce erytrytol. Masa musi stać się gładka i błyszcząca. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz mieszankę mąki ziemniaczanej z cream of tartar. Puszystą masę wyłożyć na papier do pieczenia formując dwa blaty o takiej samej średnicy. Piekarnik najpierw ustawić na 180 stopni, a gdy osiągnie temperaturę, wstawić blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i suszyć bezę w nagrzanym piekarniku przez kolejne 30 minut. Ostudzić.
Krem cytrynowy (lemon curd)
  1. Wszystkie składniki oprócz żółtek umieścić w garnuszku i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i wmieszać żółtka. Intensywnie mieszając gotować masę aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i całkiem ostudzić. Gdy krem jest zupełnie zimny ubić lekko mikserem aż masa stanie się puszysta. Przełożyć masą blaty bezowe.
Bita śmietana
  1. Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch bezy. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Przed podaniem przystroić kawałkami grejpfruta i skórką z limonki.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 129 kcal

Tłuszcz: 11,7 g

Węglowodany: 2,0 g

Błonnik 0,0 g

Białko 3,2 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. Barbara Kołtek-Zewar says:

    Dziękuję za przepis beza bardzo fajna u mnie z kremem kawowym

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Wersja kawowa to zdecydowanie dobry pomysł – zrobię przy najbliższej okazji! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *