Keto brownie z masłem orzechowym (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym

Masło orzechowe niejedno ma imię

Na hasło masło orzechowe większości z nas od razu przychodzi na myśl masło z orzeszków ziemnych inaczej zwanych arachidowymi. Nie jest ono jednak uważane za zdrowy produkt spożywczy. Jak już wielokrotnie podkreślałam, orzech arachidowy jest botanicznie strączkiem i zawiera spore ilości fitynianów i innych mocno antyodżywczych substancji. Dlatego też staram się ograniczać ich konsumpcję. Jednak mianem masło orzechowe można także określić pastę wykonaną z innego rodzaju orzechów. Mamy więc masło migdałowe, masło z nerkowców, masło z orzechów macadamia. Są to produkty dużo bardziej wartościowe odżywczo i zdecydowanie bardziej nadające się do spożycia pod kątem zdrowotnym. Chociaż niektóre źródła podają, że te same substancje antyodżywcze znajdują się także w sporych ilościach w nerkowcach oraz sezamie.

keo brownie
Keto brownie z masłem orzechowym

Kwas fitowy – przyjaciel czy wróg naszego zdrowia?

Nie dajmy się jednak zwariować. Okazuje się, że nasze organizmy są w jakimś stopniu przystosowane do spożycia kwasu fitowego. Zatem sporadyczna jego konsumpcja nie powinna w znaczący sposób wpłynąć na stan naszego zdrowia. W dodatku ponoć nie zubaża on wcale organizmu w minerały tylko po prostu blokuje ich wchłanianie z pożywienia. Jeśli więc nie zestawimy go z produktami bogatymi w cynk, żelazo, wapń czy magnez, to ograniczenie wchłaniania nie powinno mieć miejsca. Co ciekawe ma on pewne pozytywne działanie na organizm, gdyż tworzy związki z metalami ciężkimi i pomaga je eliminować. Nie wspominając już o tym, że wykazuje także działanie przeciwutleniające czy przeciwnowotworowe. Wygląda więc na to, że bilans zysków i start wychodzi na zero lub nawet na plus.

Keto brownie z masłem orzechowym dla miłośników orzechów i czekolady

Powyższe informacje w połączeniu z faktem, że byłam w posiadaniu słoiczka dobrej jakości masła z orzeszków ziemnych skłoniły mnie ostatnio do upieczenia pysznego keto brownie z masłem orzechowym. Smakowo i wizualnie petarda! Bardzo podoba mi się efekt esów floresów z masy orzechowej na tle czekoladowego ciasta. 🙂 Od dłuższego czasu miałam okazje obserwować tego rodzaju wypieki na blogach i mediach społecznościowych, jednak było to przysłowiowe lizanie loda przez szybkę. Teraz w końcu marzenie się ziściło… Co prawda można było zastąpić masło z orzeszków ziemnych masłem migdałowym czy masłem z nerkowców albo nawet tahini. Jednak okazuje się, że pod względem zawartości kwasu fitowego dużo by się to nie różniło, a smak jest jednak trochę inny. Dlatego nie dajmy się zwariować i od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa w postaci masła orzechowego, które przecież jest pyszne!

Brownie
Brownie z masłem orzechowym
Wydruk przepisu
Brownie z maslem orzechowym
Połączenie orzechów i czekolady - kto go nie lubi...? Tym razem w postaci keto brownie z masłem orzechowym. Pyszne i pożywne ciacho na każdą okazję.
keto brownie z masłem orzechowym
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcji
Składniki
Brownie
Masa orzechowa
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcji
Składniki
Brownie
Masa orzechowa
keto brownie z masłem orzechowym
Sposób przygotowania
Brownie
  1. Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku razem z erytrytolem, kakao i solą aż do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z gazu i ostudzić. Następnie dodać jajka jedno po drugim dokładnie mieszając masę pomiędzy kolejnym jajkiem. Następnie dodać mąkę kokosową, wymieszać i przełożyć do kwadratowej foremki (ok. 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa orzechowa
  1. Wszystkie składniki masy zblendować. Wykładać masę na wierzch ciasta czekoladowego partiami i przemieszać nożem w celu uzyskania efektu esów floresów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 25 - 30 minut aż ciasto się zetnie, ale środek pozostanie jeszcze lekko elastyczny.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 264 kcal

Tłuszcz: 22,3 g

Węglowodany: 3,9 g

Błonnik 1,5 g

Białko 8,2 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:


Źródła informacji na temat kwasu fitowego: https://paleosmak.pl/kwas-fitowy/

Przy przygotowaniu powyższego ciasta inspirowałam się przepisami z tej i tej strony.

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. Witam, mam pytanie odnosnie mleka kokosowego, czy ma byc plynne czy geste?

    1. W większości przepisów korzystam z mleka z kartonu o zawartości 85% kokosa, które jest w konsystencji podobne do takiego mleka z puszki, może ciut bardziej płynne. Właściwie nie zdarza mi się używać takiego napoju kokosowego, który ma rzadką konsystencję podobną do standardowego mleka, więc pytanie jakie mleko jest według Ciebie płynne a jakie gęste… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *