Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Masło orzechowe niejedno ma imię
Na hasło masło orzechowe większości z nas od razu przychodzi na myśl masło z orzeszków ziemnych inaczej zwanych arachidowymi. Nie jest ono jednak uważane za zdrowy produkt spożywczy. Jak już wielokrotnie podkreślałam, orzech arachidowy jest botanicznie strączkiem i zawiera spore ilości fitynianów i innych mocno antyodżywczych substancji. Dlatego też staram się ograniczać ich konsumpcję. Jednak mianem masło orzechowe można także określić pastę wykonaną z innego rodzaju orzechów. Mamy więc masło migdałowe, masło z nerkowców, masło z orzechów macadamia. Są to produkty dużo bardziej wartościowe odżywczo i zdecydowanie bardziej nadające się do spożycia pod kątem zdrowotnym. Chociaż niektóre źródła podają, że te same substancje antyodżywcze znajdują się także w sporych ilościach w nerkowcach oraz sezamie.

Kwas fitowy – przyjaciel czy wróg naszego zdrowia?
Nie dajmy się jednak zwariować. Okazuje się, że nasze organizmy są w jakimś stopniu przystosowane do spożycia kwasu fitowego. Zatem sporadyczna jego konsumpcja nie powinna w znaczący sposób wpłynąć na stan naszego zdrowia. W dodatku ponoć nie zubaża on wcale organizmu w minerały tylko po prostu blokuje ich wchłanianie z pożywienia. Jeśli więc nie zestawimy go z produktami bogatymi w cynk, żelazo, wapń czy magnez, to ograniczenie wchłaniania nie powinno mieć miejsca. Co ciekawe ma on pewne pozytywne działanie na organizm, gdyż tworzy związki z metalami ciężkimi i pomaga je eliminować. Nie wspominając już o tym, że wykazuje także działanie przeciwutleniające czy przeciwnowotworowe. Wygląda więc na to, że bilans zysków i start wychodzi na zero lub nawet na plus.
Keto brownie z masłem orzechowym dla miłośników orzechów i czekolady
Powyższe informacje w połączeniu z faktem, że byłam w posiadaniu słoiczka dobrej jakości masła z orzeszków ziemnych skłoniły mnie ostatnio do upieczenia pysznego keto brownie z masłem orzechowym. Smakowo i wizualnie petarda! Bardzo podoba mi się efekt esów floresów z masy orzechowej na tle czekoladowego ciasta. 🙂 Od dłuższego czasu miałam okazje obserwować tego rodzaju wypieki na blogach i mediach społecznościowych, jednak było to przysłowiowe lizanie loda przez szybkę. Teraz w końcu marzenie się ziściło… Co prawda można było zastąpić masło z orzeszków ziemnych masłem migdałowym czy masłem z nerkowców albo nawet tahini. Jednak okazuje się, że pod względem zawartości kwasu fitowego dużo by się to nie różniło, a smak jest jednak trochę inny. Dlatego nie dajmy się zwariować i od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa w postaci masła orzechowego, które przecież jest pyszne!


Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 25 minut |
Porcje |
porcji
|
- 2 jajka
- 100 g oleju kokosowego rafinowanego
- 40 g kakao ciemnego
- 60 g erytrytolu
- 25 g mąki kokosowej
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 170 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 25 g erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej; duża
- 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
Składniki
Brownie
Masa orzechowa
|
![]() |
- Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku razem z erytrytolem, kakao i solą aż do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z gazu i ostudzić. Następnie dodać jajka jedno po drugim dokładnie mieszając masę pomiędzy kolejnym jajkiem. Następnie dodać mąkę kokosową, wymieszać i przełożyć do kwadratowej foremki (ok. 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki masy zblendować. Wykładać masę na wierzch ciasta czekoladowego partiami i przemieszać nożem w celu uzyskania efektu esów floresów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 25 - 30 minut aż ciasto się zetnie, ale środek pozostanie jeszcze lekko elastyczny.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 264 kcal
Tłuszcz: 22,3 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 1,5 g
Białko 8,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Źródła informacji na temat kwasu fitowego: https://paleosmak.pl/kwas-fitowy/
Przy przygotowaniu powyższego ciasta inspirowałam się przepisami z tej i tej strony.
Witam, mam pytanie odnosnie mleka kokosowego, czy ma byc plynne czy geste?
W większości przepisów korzystam z mleka z kartonu o zawartości 85% kokosa, które jest w konsystencji podobne do takiego mleka z puszki, może ciut bardziej płynne. Właściwie nie zdarza mi się używać takiego napoju kokosowego, który ma rzadką konsystencję podobną do standardowego mleka, więc pytanie jakie mleko jest według Ciebie płynne a jakie gęste… 🙂