Keto brownie ze śliwkami (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Keto brownie
Keto brownie ze śliwkami

Jesień powoli wkracza na talerze

I choć broniłam się przed tym jak nie wiem co, to i tak do mojego menu podstępnie przedostaje się już jesień… Nawet nie wiadomo jak i skąd pojawiły się już śliwki, które mi nieubłaganie przypominają o nadchodzącej porze roku. Z drugiej strony, szkoda nie skorzystać, skoro natura składa nam takie pyszności w darze… Początkowo w planie było brownie z malinami – przyznacie, że zdecydowanie bardziej pachnące jeszcze trwającym latem. Ale pech chciał, że w pobliskim warzywniaku wszystkie były już wykupione, zostały tylko morele i śliwki. No to powstało keto brownie ze śliwkami. 🙂

Keto brownie ze śliwkami – czekodżem śliwkowy w formie ciasta

Jak wiadomo połączenie śliwek i czekolady jest bardzo udane. Moją ulubioną konfiturą śliwkową jest tzw. “czekodżem śliwkowy” właśnie, więc i brownie nie miało prawa wyjść niesmaczne. I tak też było. Przepis na brownie zaczerpnęłam stąd. Miałam ochotę na takie mocno czekoladowe, lekko zakalcowate brownie bez mąki i dokładnie takie dostałam! Jest przy tym dość proste i szybkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby jajka wyjąć z wyprzedzeniem z lodówki, czego ja oczywiście nie zrobiłam… 🙂 W efekcie ciasto po połączeniu czekolady z jajkami zrobiło się bardzo gęste i ciężko się z nim pracowało. Myślę, że przez to straciło też trochę na puszystości…

brownie
Keto brownie śliwkowe

Czekolada to podstawa

No i oczywiście kolejna ważna sprawa – czekolada. Jej jakość w tym przypadku naprawdę determinuje smak ciasta. Ja użyłam takiej o zawartości kakao 85%, dzięki czemu nie musiałam już go dosładzać. No dobra, dodałam jedną łyżkę erytrytolu… 😛 Dla mnie było idealnie słodkie, ale co poniektórzy narzekali, że mogło by być bardziej… Pamiętajcie, że jeśli będziecie korzystać z czekolady o wyższej zawartości kakao, to trzeba będzie także zwiększyć udział erytrytolu, żeby ciasto wyszło odpowiednio słodkie. Oczywiście z tym należy też uważać, bo zbyt wysuwający się smak słodki zabije czekoladę, a przecież w brownie chodzi o to, żeby jej smak podkreślić, a nie zdusić.

Wydruk przepisu
Brownie ze śliwkami
Przedsmak jesieni w formie niskowęglowodanowego ciasta, czyli keto brownie śliwkowe. Poleca się na desery późnym latem i jesienią. 🙂
Keto brownie ze śliwkami
Dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcji
Składniki
Dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcji
Składniki
Keto brownie ze śliwkami
Sposób przygotowania
  1. Czekoladę rozpuścić razem z olejem kokosowym w mikrofali lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Ostudzić i połączyć z żółtkami. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać cream of tartare i erytrytol. Delikatnie połączyć masę czekoladową z białkami. Przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki śliwek lekko je wpychając w ciasto. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 154 kcal

Tłuszcz: 12,2 g

Węglowodany: 4,3 g

Błonnik 0,2 g

Węglowodany netto 4,1 g

Białko 4,4 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *