Keto brownie (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto czekoladowe
Keto brownie z kremem czekoladowym z awokado

Początek kwartału potrafi dać się we znaki

Dzisiaj wpis z cyklu “użalanie się nad sobą”. 😉 Właśnie jestem po bardzo intensywnym tygodniu w pracy, pełnym nadgodzin i stresu… Dlatego w ostatnim czasie nie pojawiały się żadne nowe wpisy. Czas, który miałam do dyspozycji po pracy ledwo starczał na ogarnięcie podstawowych potrzeb życiowych, nie mówiąc już o gotowaniu czy pieczeniu i dzieleniu się przepisami. Wkrótce pewnie napiszę kilka słów na temat stresu i jego wpływu na nasze zdrowie. Dzisiaj jednak przekuwam przykre wydarzenia tygodnia pracy w coś konstruktywnego, poprawiającego samopoczucie, czyli w ciasto czekoladowe, a dokładniej keto brownie! 🙂

Na osłodę życia i poprawę humoru

Nic tak nie poprawia humoru, jak czekolada! 😀 A jeśli w dodatku przyjmuje ona formę keto brownie z kremem czekoladowym z awokado, to jeszcze lepiej! Mamy weekend, więc okoliczności sprzyjają słodkim wypiekom. Piękna pogoda za oknem co prawda skłania do spacerów i bycia na świeżym powietrzu. Jednak to ciacho robi się błyskawicznie. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, żeby pozostały czas wolny spędzić poza domem. 🙂

Składnik do zadań specjalnych

To keto brownie składa się dosłownie z kilku składników i jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Żeby trochę je urozmaicić, użyłam do niego pewnego produktu, który jest dla mnie nowinką kulinarną, czyli czarne kakao. Słyszałam o nim legendy, ale nigdy nie miałam okazji robić nic z jego użyciem. Wcale nie jest go łatwo upolować. Gdy więc ostatnio zobaczyłam czarne kakao w którymś ze sklepów internetowych, postanowiłam się w nie zaopatrzyć. Choć jego cena potrafi lekko odstraszyć, efekt był wart zachodu, bo moje keto brownie wyszło bardzo intensywne w kolorze. Głęboki czekoladowy kolor idzie zresztą w parze ze smakiem i aromatem, które to także nabrały na intensywności. Jedyny mankament to sprzątanie po jego przygotowaniu. Każdy wie, jak brudzące potrafi być kakao. Czarne kakao brudzi jeszcze bardziej. Miałam wrażenie, że blat jest pokryty smołą, a nie czymś jadalnym… 😀

A do dekoracji… awokado

Ciasto wyłożyłam kremem czekoladowym na bazie awokado i mleka kokosowego. Bardzo podobnym do tego z przepisu na babeczki kakaowe z cukinii. Tym razem dodałam do niego jednak czarne kakao… 🙂 Do dekoracji użyłam natomiast orzechów pecan. Ale w tej kwestii obowiązuje pełna dowolność. Świetnie pasowały by tutaj maliny albo borówki. Jednak o świeże owoce dobrej jakości o tej porze roku dość ciężko, więc orzechy też się sprawdzą. No ale dosyć tej teorii, przejdźmy w końcu do praktyki! 🙂

Wydruk przepisu
Brownie z czekoladowym kremem z awokado
Intensywnie czekoladowe keto brownie to świetna propozycja na weekendowe ciacho. Do kawy lub herbaty. Albo samo... W każdych okolicznościach smakuje bowiem wyśmienicie! Tajemnym składnikiem jest tutaj czarne kakao, które nadaje mu pięknej czekoladowej głębi.
Keto ciasto czekoladowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Brownie
Czekoladowy krem z awokado
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Brownie
Czekoladowy krem z awokado
Keto ciasto czekoladowe
Sposób przygotowania
Brownie
  1. Olej kokosowy lub masło rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 18- 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka).
Krem z awokado
  1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na ciasto po całkowitym wystudzeniu.
Pozostałe informacje

Do sporządzenia opisanego wyżej brownie mogą się przydać się następujące składniki:

Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów)

Better Stevia firmy Now Foods

Erytrytol


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 132 kcal

Tłuszcz: 12,6 g

Węglowodany: 3,6 g

w tym błonnik 1,0 g

Białko 2,7 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *