Keto carbonara szparagowa (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto szparagi
Keto carbonara ze szparagami

Keto carbonara szparagowa  – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi

Szparagi i boczek? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko. No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie obiadowe na czasie. Solidne i pożywne. No i zgodne z dietą ketogeniczną! Zestawiane z reguły z makaronem spaghetti, ewentualnie innymi długimi odmianami. Ale u mnie oczywiście kombinatoryka do potęgi drugiej, czyli keto lniany makaron smażony… Nie musicie kopiować tej części, chociaż dobre to było. Równie dobrze można skorzystać z gotowców w postaci makaronu shirataki lub innego z korzenia konjac. Albo makaronu z wodorostów. Oczywiście tylko jeśli zwracacie uwagę na takie przyziemne rzeczy jak ilość węglowodanów w diecie. Jeśli nie, cały świat makaronowych rozmaitości stoi przed Wami otworem!

Kuchnia włoska w wydaniu keto – można? Ano można… 🙂

No i sami widzicie, że – chcąc nie chcąc – cały czas nawiązuję ostatnio do kuchni włoskiej. To siedzi gdzieś głęboko w mojej podświadomości i dzieje się samoistnie. Po prostu natrętna myśl pt. “Keto carbonara szparagowa” wpada mi do głowy i nie chce jej opuścić dopóki danie nie pojawi się na talerzu… Najgorzej, że takie myśli nachodzą mnie dziennie z kilka lub kilkanaście razy. I jak tu stosować dietę lub ograniczać okno żywieniowe do 8 godzin…? Przecież bez względu na rodzaj stosowanej diety nasz limit kaloryczny ma jakieś granice… 🙂

Carbonara
Keto carbonara szparagowa

Sezonowość produktów to nie lada wyzwanie

Na szczęście jeszcze jakoś daję radę. Co prawda pomysłów na dania ze szparagami i rabarbarem mam już od groma i ciut ciut. Tyle, że nie nadążam ich realizować i wrzucać na bloga. A tu za rogiem już czekają inne produkty sezonowe, z których trza zrobić użytek, bo w końcu wiosna i lato nie trwają przecież wiecznie… 🙂

Wydruk przepisu
Carbonara szparagowa
Keto carbonara szparagowa to danie godne sezonu szparagowego. Chociaż akurat carbonara jest keto z natury, więc można pominąć ten przedrostek... 🙂 Smakuje najlepiej z ulubionym makaronem. Ten oczywiście powinien być niskowęglowodanowy, żeby nie zaburzyć makro. Smacznego!
keto carbonara szparagowa
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
keto carbonara szparagowa
Sposób przygotowania
  1. Szparagi ugotować do miękkości (ok. 6 minut), odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Łodygi pokroić w kawałki wielkości ok. 0,5 cm. Boczek podsmażyć na patelni. Gdy już się lekko przyrumieni, dodać szparagi. Jajko wymieszać w misce ze śmietaną i przyprawą. Wyłączyć palnik, masę jajeczną wylać na gorącą patelnię i energicznie mieszać tak, aby powstał gęsty sos. Jeśli sos nie zgęstnieje, można całość jeszcze lekko podgrzać, jednak nie można zagotować, bo jajko się zetnie. Podawać gorące w towarzystwie ulubionego makaronu.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 280 kcal

Tłuszcz: 23,4 g

Węglowodany: 7,8 g

Błonnik 1,8 g

Białko 11,0 g

Do przygotowania powyższego przepisu użyto mieszanki przypraw Vegeta Natur - Przyprawa warzywna do potraw.

Przepisy inspirowane naturą

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *