Keto chleb z ziaren (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
chleb życia
Keto chleb z ziaren

Mój chleb (niezbyt) powszedni

Tyle się wzbraniałam przed tym chlebem, aż tu nagle okazało się, że zostałam wręcz zmuszona, żeby go zrobić. Nie przez kogoś… Sytuacja mnie zmusiła… 🙂 A dokładniej fakt bycia w posiadaniu dużych ilości babki płesznik w całych nasionach. W przypływie jakiejś mgły umysłowej zakupiłam cały kilogram tejże i teraz nie wiem co mam z nią zrobić. 😛 Gdyby była w formie zmielonej, to znalazło by się dla niej jakieś zastosowanie. A w całych nasionach, których w dodatku nie da się zmielić nawet w młynku do kawy, to ciężko… No ale przemknął mi gdzieś któregoś dnia przepis na tzw. chleb życia. I oto jest moja wersja tego pieczywa. 🙂

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło

I dokładnie tak jest w tym przypadku, bo chlebek wyszedł przedni. A i kanapki, których już tak dawno nie jadłam stanowią całkiem miłe urozmaicenie posiłków… 🙂 Szybko, smacznie i można zabrać ze sobą w drogę. Już zapomniałam jakie to wygodne… Przepis na chlebek został lekko dostosowany tak, aby lepiej wpisywał się w wymogi diety ketogenicznej. Skorzystałam więc z przepisu, który zdobyłam podczas szkoleń z zasad diety ketogenicznej. W ramach pomocy naukowych dołączone doń były także przepisy na posiłki zgodne z dietą.

keto kanapki
Kanapki z keto chleba

Keto chleb z ziaren na keto śniadanie

Przepis oprócz tego, że jest niskowęglowodanowy, jest także dość szybki w realizacji. Ot trzeba wymieszać ze sobą kilka rodzajów nasion oraz ziaren i siup do piekarnika. W oryginalnym przepisie było wspomniane coś o odstawieniu masy przed pieczeniem na 3 godziny, ale ja tego nie doczytałam i nie mając czasu na takie fanaberie od razu wsadziłam go do piekarnika. Mimo to niczego mu nie brakuje i w smaku jest pyszny, także jeśli tęsknicie za kanapkami, to zdecydowanie polecam ten przepis. A jeśli wolicie na śniadanie bułki zamiast chleba, to też znajdziecie na blogu kilka opcji. Także jest w czym wybierać.

Wydruk przepisu
Chleb z ziaren
Żaden rodzaj pieczywa nie jest podstawowym produktem spożywczym na diecie ketogenicznej. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki keto chleb z ziaren. Szybki, smaczny, idealny do kanapek! 🙂
keto chleb
Dania Dodatek
Kuchnia Europejska, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
kromek
Składniki
Dania Dodatek
Kuchnia Europejska, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
kromek
Składniki
keto chleb
Sposób przygotowania
  1. Nasiona chia, nasiona babki płesznik, nasiona konopii oraz len zmielić drobno. Słonecznik, pestki dyni rozdrobnić według uznania (można też całkiem zmielić). Wszystkie suche składniki wymieszać, po czym dodać wodę oraz tłuszcz. Odstawić na 15 minut (do 3 h) aby składniki dobrze wchłonęły wodę. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 50 minut aż się zezłoci. W połowie czasu pieczenia można chleb odwrócić na drugą stronę.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 kromki:

Wartość energetyczna: 171 kcal

Tłuszcz: 13,8 g

Węglowodany: 2,6 g

Błonnik 2,9 g

Białko 7,0 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

10 Comments

  1. Mirela says:

    Czy taki chlebek można mrozić?

    1. Myślę, że tak. Nie widzę żadnych przeciwwskazań.

  2. Krzysztof says:

    Ciekawie się zapowiada. Spróbować warto.

    1. Warto, warto 🙂 To nie to samo, co chleb w tradycyjnym tego słowa rozumieniu, ale na diecie niskowęglowodanowej robi robotę.

  3. Hej myślisz że można pominąć babkę?

    1. Hej, wydaje mi się, że nie. To właśnie babka scala całą masę, więc jest ona istotnym składnikiem chleba. Można ewentualnie spróbować zastąpić ją nasionami chia, ale nie ręczę za rezultat… 😛

  4. A czy zamiast nasion konopii mogłabym dodac więcej siemienia i babki?

    1. Myślę, że tak. Można po prostu zwiększyć udział innych ziaren w zastępstwie i nie powinno to szczególnie wpłynąć na właściwości produktu końcowego. Jeśli postanowisz wypróbować taką wersję, to koniecznie daj znać czy się udało. 🙂

  5. Ale pisalas ze babke nie da sie zmielic. Probowalam w thermomixie, mlynku i lipa. Co zrobic? 🙂

    1. No nie jest to łatwe zadanie. Ja próbowałam w młynku do kawy i ręcznie w moździerzu – w obu przypadkach efekt mizerny. Dlatego do tego przepisu proponuję użyć po prostu całych nasion. A wersję zmieloną jak już to po prostu kupić i nie zawracać sobie głowy mieleniem… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *