Jogurtowiec (Keto, Paleo, LowCarb)
Pyszne i ładnie wyglądające keto ciasto, czyli jogurtowiec z galaretkami. Jest to biszkopt kokosowy przełożony jogurtowym nadzieniem oraz kolorowymi galaretkami herbacianymi. Palce lizać!
Porcje Czas przygotowania
16porcji 45minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 2h
Porcje Czas przygotowania
16porcji 45minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 2h
Składniki
Galaretka zielona
Galaretka czerwona
Biszkopt
Nadzienie jogurtowe
Sposób przygotowania
Biszkopt
  1. Jajka ubić z erytrytolem na jasną pianę. Dodać mąkę i rozpuszczony olej kokosowy. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez ok. 20- 25 minut aż do zezłocenia. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat włożyć z powrotem do blachy.
Galaretki
  1. Łyżkę żelatyny namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Posłodzić stewią. Przelać płyn do namoczonej żelatyny i dobrze wymieszać tak, aby nie było żadnych grudek. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Analogicznie postąpić z czerwoną galaretką. Po całkowitym stężeniu obie galaretki pokroić w kostkę.
Nadzienie jogurtowe
  1. Żelatynę namoczyć w wodzie, po czym lekko podgrzać w celu całkowitego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem lub trzepaczką aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dodać stewię oraz jogurty i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Biszkoptowy blat wyłożyć połową galaretek, zalać nadzieniem jogurtowym, po czym powtórzyć proces z resztą galaretek i nadzienia jogurtowego. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:

Wartość energetyczna: 114 kcal

Tłuszcz: 7,7 g

Węglowodany: 4,5 g

w tym błonnik 1,2 g

Białko 5,8 g

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Share this:

Like this:

Like Loading...